Τζια: Βουτιά στην… αρχαιότητα!

Είναι σχεδόν αδιανόητο να φύγετε από τη Τζια χωρίς να κάνετε μια περιήγηση στα νοτιοανατολικά παράλια στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Καρθαίας. Αν και η διαδρομή δεν θεωρείται εύκολα προσβάσιμη (μπορείτε να φτάσετε μόνο πεζοπορώντας μέσα από τα αρχαία μονοπάτια ή δια θαλάσσης) το σίγουρο είναι θα σας αποζημιώσει!

Από τη Μαρκέλλα Ρεπανέλη

Και για να πάτε διαβασμένοι, αρκεί να γνωρίζετε ότι πρόκειται για την πιο ονομαστή από τις τέσσερις αρχαίες πόλεις του νησιού, σημαντικό λιμάνι των Κυκλάδων, ξεχωριστή για την αυτονομίας της-διέθετε ακόμα και δικό της νόμισμα- ενώ εδώ τελούνταν οι γιορτές του Πυθίου Απόλλωνα. Η πόλη κατοικήθηκε αδιάλειπτα για 1.400 χρόνια ώσπου τον 6ο αιώνα εγκαταλείφθηκε.

lifemagazinegr_arxaia_kea (4)Το πρώτο που θα σας εντυπωσιάσει είναι τα τμήματα των οχυρωματικών έργων της Ακρόπολης χτισμένης σε ένα τοπίο πλήρως εναρμονισμένο με τη φύση και τη θέα στο Αιγαίο. Στο νότιο τμήμα της είναι όπου ξεχωρίζουν τα σημαντικότερα ευρήματα. Κάτω από τον βράχο θα βρείτε δύο κόλπους με τις παραλίες τους. Τα μικρά πλακόστρωτα οδηγούν σε αρχαία μνημεία ανεκτίμητης αξίας όπως στον μήκους 31 μ. ναός του Πυθίου Απόλλωνα (χρονολογημένος σχεδόν το 530 π.Χ.) που αποτελεί και τον σημαντικότερο λατρευτικό χώρο της Καρθαίας, στον ναό της Αθηνάς, αλλά και σε άλλα ιερά που όπως υποστηρίζεται ήταν αφιερωμένα στον Ερμή, την Άρτεμη, τον Ασκληπιό και τη Δήμητρα.

lifemagazinegr_arxaia_kea (5)Πάρτε μια βαθιά ανάσα από τις ευωδιές από λεβάντα, θυμάρι και θάλασσα που σκορπίζει ο άνεμος γιατί υπάρχει και συνέχεια! Σε απόσταση αναπνοής υπάρχει και ένα κτίριο επίσης μεγάλης λατρευτικής αξίας, χρονολογημένο περί το 300 π.Χ., το λεγόμενο από τους αρχαιολόγους κτίριο «D» αλλά και το θέατρο χωρητικότητας 900 ατόμων, στη βάση του χώρου.

Στις Πόλες για μια βουτιά… στην αρχαιότητα!

lifemagazinegr_arxaia_kea (7)Εδώ, ακριβώς μπροστά στον αρχαιολογικό χώρο  βρίσκεται ένας από τους πιο ξακουστός όρμος του νησιού, οι Πόλες. Μια βουτιά στα κρυστάλλινα νερά του συνιστά πραγματικά μια από τις ομορφότερες εμπειρίες που θα αποκομίσετε από τη Τιζα, αρκεί να βάλετε τη μάσκα σας και να επιδοθείτε σε ένα μεγάλο μακροβούτι για να ανακαλύψετε τους βυθισμένους λίθινους όγκους που αποτελούσαν τμήματα από τον μόλο της αρχαίας Καρθαίας!

lifemagazinegr_arxaia_kea (2)

Ξέρατε ότι:

  • Τα μονοπάτια που συνέδεαν την Καρθαία με τις υπόλοιπες τρεις πόλεις κράτη του νησιού αριθμούσαν στο σύνολό τους 36 χλμ.;
  • Στις 15 Μαρτίου 2017 η Καρθαία απέσπασε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην κατηγορία “Συντήρηση”.

Διαβάστε ακόμη:

Η Χώρα της Τζιας θα σας “κλέψει” την καρδιά!

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here