Yoga: Ιδανική άσκηση για τα παιδιά!

Μία… σοφή γιαγιά της yoga, μέλος του “Συμβουλίου των Ευρωπαίων Γιαγιάδων”, η Σοφία Φώτεινα μοιράστηκε μαζί μας την εμπειρία της διδασκαλίας γιόγκα σε παιδιά και τα οφέλη που έχει!

 

Όσο πιο κοντά ζει κανείς με τα παιδιά, τόσο περισσότερο δυναμώνει η πίστη του ότι το μέλλον μας θα είναι σίγουρα καλύτερο από το παρόν. Αυτό ήταν το συμπέρασμα της Σοφίας Φώτεινα, δασκάλας γιόγκα, μετά από την καλοκαιρινή συνάντησή της με τα «παλιά» παιδιά του «Σχολείου της Φύσης», στον Τρίλοφο Θεσσαλονίκης, τα παιδιά που ήταν στο νηπιαγωγείο και είναι πλέον στο δημοτικό, αλλά δεν ξεχνούν τις εμπειρίες τους στη φύση και ξαναγυρίζουν για να συνεχίσουν πολύτιμα βιώματα.

Αυτή τη φορά μοιράστηκε μαζί τους ασκήσεις γιόγκα, σύμφωνα με την Himalayan Yoga Meditation, αλλά και την φιλοσοφία της γιόγκα μέσα από παραμύθια, ιστορίες και μύθους από την αρχαία Ελλάδα και την αρχαία Ινδία. Οι μαρτυρίες τους στο τέλος ήταν γεμάτες «ηρεμία» και «χαλάρωση» και «θέλουμε κι άλλη γιόγκα». Πολύ σημαντικό το επίτευγμά τους μετά από τόσο στρες που περνούν αδικαιολόγητα στη διάρκεια της χρονιάς. “Πώς τα καταφέραμε να συνδέσουμε τη μάθηση, -που είναι ένστικτο, φυσική λειτουργία του ανθρώπου- με το στρες, τις αυτοκτονίες, τα ψυχοφάρμακα; Και να μην ανησυχούμε για την παρά φύσιν ζωή των παιδιών μας;” αναρωτιέται η Σοφία.

H Σοφία Φώτεινα

Η γιόγκα είναι μια εξαιρετική μέθοδος αντιστρες και για τα παιδιά και από το Σεπτέμβριο θα βρείτε ομάδες γιόγκα, ειδικά διαμορφωμένες για παιδιά στο «Καφέ Σχολειό-Himalayan Yoga Meditation of Hellas» στο Χαλάνδρι, και στη Θεσσαλονίκη στο Σχολείο της Φύσης. Μάλιστα ξεκινούν νέες ομάδες α) με παιδιά 3 έως 6 ετών και β) μικρότερες ηλικίες μαζί με την μητέρα και γιατί όχι, και με τον πατέρα.

Και θυμίζουμε ότι με τη γιόγκα δεν πλάθεται μόνο το σώμα αλλά και ο χαρακτήρας και η ψυχή του ανθρώπου, γιατί γιόγκα σημαίνει τρόπος ζωής. Και μάλιστα τρόπος ευτυχισμένης ζωής αλλά και τρόπος για να δυναμώσουμε την έννοια της οικογένειας με συνεργασία για να γίνει η ζωή μας καλύτερη.δ

Τι είναι το Καφέ Σχολείο

Η ιδέα του Καφέ Σχολειού ωρίμαζε όσο ο Κώστας Φωτεινός δίδασκε στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι καθώς διαπίστωνε το χαλαρό και ευχάριστο τρόπο της ανταλλαγής που υπήρχε όταν έπιναν καφέ στην καφετέρια του πανεπιστημίου με τους φοιτητές του. Οι φοιτητές δεν ήταν στημένοι για το μάθημα αλλά ήταν χαλαροί και συζητούσαν ελεύθερα με τον καθηγητή τους, πράγμα που δεν συνέβαινε μέσα στην τάξη. Γι’ αυτό, όταν έγινε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μοντρεάλ, αφαίρεσε τα τραπέζια και τις καρέκλες, έστρωσε μοκέτες και μαξιλάρες και σέρβιρε καφέ και ντόνατς μέσα στην τάξη. Ανέτρεψε δηλαδή όλη τη γνωστή εικόνα της τάξης. Τότε το ονόμασε Καφέ Σχολειό. Το είπε Καφέ για να θυμίζει τη λειτουργία του καφενείου όπου “τα λέμε” χωρίς φόβο και με πολύ πάθος, και Σχολειό επειδή μαθαίνουμε. Μόνο που αυτή τη φορά η διδακτέα ύλη είναι ο εαυτός μας. Είναι αυτή η εποχή που ξεκίνησε να στέκεται στην πόρτα της τάξης, να αγκαλιάζει και να φιλά τους φοιτητές του, γιατί πίστευε ότι αν τα κανάλια της αγάπης δεν είναι ανοιχτά, δεν μπορεί να κυκλοφορήσει η γνώση ούτε προς τους φοιτητές του ούτε προς τον ίδιο. Και άλλες φορές είχε έναν σκουπιδοτενεκέ στην πόρτα δίπλα του και αποχαιρετώντας τους φοιτητές του τους προέτρεπε να πετάξουν στα σκουπίδια όλες τους τις σημειώσεις. Αν είχε λεχθεί κάτι σημαντικό, θα είχε ήδη γραφτεί μέσα τους. Επειδή η αγάπη ήταν και είναι σημαντική προϋπόθεση για τη λειτουργία του Καφέ Σχολειού, καθιέρωσε τη μαργαρίτα σαν σύμβολο του εργαστηρίου, που “Όταν τη ρωτήσεις σωστά, πάντα σου απαντάει ότι σε αγαπάει”, όπως μας έλεγε.  Το έργο του Κώστα Φωτεινού συνεχίζει η κόρη του Σοφία Φώτεινα Χατζηκοκόλη, ολιστική θεραπεύτρια, από τις παλιότερες μαθήτριες, η οποία αφιερώθηκε στην ιδέα του Καφέ Σχολειού του οποίου ήταν ιδρυτικό μέλος.

Η Σοφία Φώτεινα είναι δασκάλα Γιόγκα (RYT 500) Himalayan Yoga Tradition, certified by Yoga Alliance και νηπιαγωγός ειδικευμένη στη μέθοδο του Καφέ Σχολείου για οικογένειες. Περισσότερες πληροφορίες για την ίδια και το Καφέ Σχολειό θα βρείτε εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here