Κηπουρική: Η καλύτερη μέθοδος anti-stress! Το λέει κι ο ειδικός!

O τεχνολόγος-γεωπόνος Στέφανος Γιαλιάς μάς εξηγεί πώς τα φυτά και η ενασχόλησή μας με τον κήπο ή ακόµη και με μία γλάστρα μπορεί να μας αλλάξει την ψυχολογία!

Από τη Μαρκέλλα Ρεπανέλη

Ναι, η κηπουρική κάνει καλό στην υγεία µας, και ειδικά στην ψυχική. Το επιβεβαιώνουν δεκάδες έρευνες αλλά και η κοινή λογική. Το να επικεντρώνεται κανείς κάποια ώρα την ηµέρα στο να ασχολείται µε τον κήπο του ή ακόµη και µε τις γλάστρες του-εάν δεν ανήκει στους προνοµιούχους- µπορεί να συµβάλλει θετικά στην ψυχική του υγεία, από το να µειώσει το στρες που έχει µέχρι να βελτιώσει τα συµπτώµατα της κατάθλιψης, ακόµα και της διπολικής διαταραχής.

lifemagazinegr_stafanos_gialias_geoponos_garden_solutions (1)Τα φυτά χρειάζονται φροντίδα και αφοσίωση και όχι ιδιαίτερο κόπο ή ιδιαίτερα έξοδα. Μιλήσαµε µε έναν έµπειρο γεωπόνο, ειδικό στην κατασκευή και συντήρηση πανέµορφων κήπων, τον Στέφανο Γιαλιά και οι απαντήσεις του επιβεβαιώνουν απόλυτα το πόσο καλό µας κάνει η κηπουρική!

lifemagazinegr_stafanos_gialias_geoponos_garden_solutions (3)

Ένας περιποιηµένος κήπος ή αυλή ή και ένα µπαλκόνι µε ωραία λουλούδια πόσο συµβάλλει στην καλή µας ψυχολογία; Μπορεί να αλλάξει την ψυχολογία µας;

Σίγουρα η ενασχόληση µε τον κήπο µπορεί να βοηθήσει στο να βελτιώσει την ψυχολογική µας κατάσταση. ∆εν είναι τυχαίο που στο εξωτερικό µεγάλοι οργανισµοί που ασχολούνται µε τέτοιες ευαίσθητες κατηγορίες ανθρώπων εντάσσουν στα προγράµµατά τους την ενασχόληση µε τη κηπουρική. Για παράδειγµα ο τρόπος ανάπτυξης των φυτών, η φυσιολογία τους, η άνθηση, τα χρώµατα, τα αρώµατα, οι καρποί, η συντήρησή τους, είναι µερικά στοιχεία που κάνουν το ανθρώπινο µυαλό να µπαίνει σε σκέψεις τελείως διαφορετικές από την καθηµερινότητα. Φανταστείτε ότι πάτε κάπου διακοπές: το πρώτο πράγµα που κάνουµε για να χαλαρώσουµε είναι να βρούµε ένα ωραίο κατάλυµα µε θέα ένα ωραίο λιβάδι. Άρα ακόµη και η οπτική βοηθάει στο να αλλάξει η ψυχολογία µας και να χαλαρώσουµε.

Σε τι θα έδινες έµφαση εάν σου ζητούσαν να φτιάξεις έναν κήπο… χαρούµενο; Τι φυτά θα διάλεγες και τι υλικά;

Το µυστικό για έναν χαρούµενο κήπο είναι τα χρώµατα. Ένας καλός συνδυασµός χρωµάτων µε µια ωραία διάταξη φέρνει ένα πολύ καλό αποτέλεσµα. Επίσης ένα µυστικό στη κατασκευή ενός κήπου είναι να είναι λειτουργικός και διαχρονικός. Τα φυτά που θα διάλεγα θα είχαν σίγουρα ελληνικές ρίζες. Μερικά από αυτά είναι η ελιά, η δάφνη, ο απόλλωνος και φυσικά όλα τα µαγικά αρωµατικά φυτά. Από υλικά σίγουρα θα χρησιµοποιούσα κοµµάτια ξύλου, διακοσµητικά πετρώµατα και βότσαλα.

∆ιάβασα κάπου ότι στην Ιαπωνία υπάρχει ένα χωριό που οι κάτοικοι ζουν πάνω από 80 έτη διότι ασχολούνται ενεργά µε την κηπουρική. Πιστεύεις ότι εκεί µπορεί να κρύβεται το µυστικό της µακροζωίας;

Σίγουρα κρύβεται ένα µυστικό πίσω από την κηπουρική και όχι µόνο στην Ιαπωνία. Ακόµα και στην ελληνική ύπαιθρο συναντάµε ανθρώπους που ζουν αρκετά χρόνια. Αυτό συµβαίνει διότι ο κόσµος παράγει και τρώει αγνά προϊόντα µακριά από φάρµακα και ορµόνες. Επίσης πολλά από τα φυτά έχουν ευεργετικές-θεραπευτικές ιδιότητες.

Από την εµπειρία σου, η κηπουρική είναι και ένα είδος φυσικής άσκησης πέρα από… ψυχοθεραπεία;

∆εν χωράει αµφιβολία σε αυτό. Η σωµατική άσκηση είναι µια ακόµα ευεργετική συνέπεια της ενασχόλησης µε τον κήπο. Η φύτευση, το σκάλισµα, το κλάδεµα, το σκούπισµα κρατάνε το σώµα σε µια συνεχή κίνηση.

lifemagazinegr_stafanos_gialias_geoponos_garden_solutions (4)

Η κηπουρική είναι µια δραστηριότητα µε την οποία µπορούν να καταπιαστούν και τα παιδιά; Έχει οφέλη για αυτά;

Τα παιδιά έχουν περισσότερη ανάγκη από τους µεγάλους να ασχοληθούν µε την κηπουρική. Πρέπει να δώσουµε στα παιδιά σωστές βάσεις να µάθουν να σκέφτονται σωστά. Η κηπουρική είναι µια πολύ καλή δραστηριότητα για να τα βοηθήσει να δουν πώς ένας σπόρος γίνεται φυτό, πώς από ένα λουλούδι γίνεται καρπός, πώς ένας καρπός µπορεί να τους δώσει τις απαραίτητες βιταµίνες. Ακόµα και η επαφή µε το χώµα τους δίνει αντισώµατα.

Είναι πολύ δύσκολο και χρονοβόρο ή και κοστοβόρο τελικά να έχουµε περιποιηµένα λουλούδια και κήπο;

∆εν θέλει κόπο θέλει τρόπο. Ακόµα και το µάζεµα της ελιάς που θεωρείται από τις δυσκολότερες εργασίες µπορεί µε τα σωστά εργαλεία να γίνει διασκέδαση. Το δύσκολο είναι να πάρει κάποιος την απόφαση να ασχοληθεί µε τον κήπο. Μετά όλα είναι εύκολα. Οι ανάγκες του κήπου εξαρτώνται από την εποχή. Λίγος χρόνος αλλά σε καθηµερινή βάση είναι το µυστικό. Το κόστος το καθορίζει η τσέπη του καθενός. Ακόµα και ένας µεγάλος κήπος ή ένα µπαλκόνι µπορεί να αλλάξει όψη µε λίγα χρήµατα.

lifemagazinegr_stafanos_gialias_geoponos_garden_solutions (5)

Οι παλιοί έλεγαν ότι πρέπει να µιλάµε στα λουλούδια για να ανθίζουν. Εσύ τι πιστεύεις;

Συζητώντας µε τα φυτά εµείς βοηθάµε αυτά και αυτά βοηθούν εµάς. Όσο πιο κοντά ερχόµαστε σε αυτά σίγουρα τα βοηθάµε στο να µεγαλώσουν καλύτερα. Ας µην ξεχνάµε ότι τα φυτά είναι ζωντανοί οργανισµοί.

Ποια φάση ενός φυτού σου δίνει τη µεγαλύτερη ικανοποίηση, το φύτεµα, το κλάδεµα ή η ανθοφορία;

Κάθε φάση έχει την οµορφιά της. Η µεγαλύτερη οµορφιά σίγουρα βρίσκεται στην ανθοφορία. Αλλά και το κλάδεµα ενός ωραίου σχήµατος σίγουρα σε γεµίζει ως µια δηµιουργική εικόνα. Από την άλλη, και το φύτεµα ενός σπόρου σου δηµιουργεί την αίσθηση ότι γεννιέται κάτι καινούργιο.

Τι έχουν να µας διδάξουν τα φυτά για τη ζωή µας;

Τα φυτά πρέπει να τα σεβόµαστε. Είναι πηγή ζωής. Μας δίνουν το απαραίτητο για τη ζωή µας καθαρό οξυγόνο. Είναι µέρος της βασικής µας διατροφής. Όπως περιποιούµαστε τον εαυτό µας, έτσι πρέπει να φροντίζουµε και αυτά. Προσέχουµε για να έχουµε.

lifemagazinegr_stafanos_gialias_geoponos_garden_solutions (2)

Ο Στέφανος Γιαλιάς είναι γεωπόνος και παρέχει τις υπηρεσίες του στην κατασκευή και συντήρηση έργων πράσινου µέσα από την εταιρεία του “Garden Solutions”. Σκοπός του είναι να δίνει σωστές, αξιόπιστες και οικονοµικές λύσεις για το χώρο σας, είτε αφορά την κατασκευή του κήπου σας, τη συντήρησή του, τον ταρατσόκηπο, το φωτισµό του κήπου σας αλλά και ειδικές εργασίες όπως ψεκασµούς ή κοπή ψηλών δέντρων. Θα τον βρείτε στο 6973220257 ή στο www.garden-solutions.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here