Πράγματι, υπάρχουν εξαιρετικά πλούσιες οικογένειες στην ιστορία αυτού του κόσμου που έχουν αποδείξει περίτρανα του λόγου το αληθές!

Υπάρχει μία αντίληψη ότι ένας άνθρωπος δεν μπορεί να τα έχει όλα: και δόξα και λεφτά και ευτυχία. Μοιάζει λες και η… φύση θέλει να φέρει μια ισορροπία ή το σύμπαν να θέλει να δώσει ένα μάθημα ότι πρέπει να είμαστε ταπεινοί. Ο καθένας μπορεί να το ερμηνεύσει όπως επιθυμεί.

LIFE38---28-32

Διαβάστε το άρθρο στο νέο LIFE MAGAZINE και αναζητήστε το σε εμπορικούς σταθμούς της πόλης!

 Το ζήτημα είναι ότι υπάρχουν καταγεγραμμένα στην ιστορία και την πρόσφατη και την πιο παλιά τρανά παραδείγματα ονομαστών οικογενειών που παρά το όνομα, τη δόξα και το χρήμα βίωσαν τραγικές στιγμές, τέτοιες που σε κάποιες περιπτώσεις ο λαός να κάνει λόγο για«κατάρα». Και έχουμε πολλά τέτοια παραδείγματα, εντός και εκτός συνόρων!

 #1 Οικογένεια Ανιέλι

Ή αλλιώς The Fiat Family! Η ιστορία της παντοδυναμίας των Ανιέλι, της πιο πλούσιας οικογένειας της Ιταλίας, ξεκινά το 1899 όταν ο 33χρονος Τζιοβάνι Ανιέλι και 29 ακόμη συνεταίροι ίδρυσαν την Fabbrica Italiana Automobili Torino. Ο πρώτος Ανιέλι ήταν δαιμόνιος και πρόβλεψε ότι τα αυτοκίνητα ήταν η δύναμη του μέλλοντος. Κατάφερε να απαλλαγεί από τους συνεταίρους του και να αναλάβει μόνος του την επιχείρηση. Απέκτησε δύο παιδιά, τον Εντοάρντο και την Τίνα.

Anieli Fiat owner
Ο χαρισματικός Τζάνι κατάφερε να φτάσει την παραγωγή της Fiat στα 2 εκατ. αυτοκίνητα το χρόνο πριν νικηθεί από τον καρκίνο!

Ο Εντοάρντο όπως ήταν φυσικό προοριζόταν για διάδοχος. Ο ίδιος απέκτησε 7 παιδιά όμως ξαφνικά το 1935 σκοτώνεται οδηγώντας το υδροπλάνο του. Ο Τζιοβάνι Ανιέλι μόλις είχε χάσει τον κληρονόμο του. Μην έχοντας άλλη εκλογή αποφασίζει να εκπαιδεύσει τον 16χρονο εγγονό του Τζάνι. Μόλις τελείωσε ο πόλεμος, ο Τζιοβάνι οδηγήθηκε σε δίκη για συνεργασία με τους φασίστες αλλά πέθανε πριν αυτή ολοκληρωθεί, το 1945. Ο νεαρός Τζάνι ήταν πολύ μικρός για να διοικήσει μόνος του τη Fiat. Προσέλαβε τον καθηγητή Βιτόριο Βαλέτα στην κεφαλή της επιχείρησης και ο ίδιος σπούδασε για να γίνει δικηγόρος (εξού και το προσωνύμιο L’ Avocatoπου του είχαν δώσει). Ταξίδεψε σε όλον τον κόσμο, έκανε τη μεγάλη ζωή και τελικά ανέλαβε πρόεδρος της Fiat to 1968. Παράλληλα παντρεύτηκε και όπως ο παππούς του, απέκτησε 2 παιδιά, τη Μαργκερίτα και τον Εντοάρντο. Η αξία της αυτοκρατορίας του άγγιζε τα 2 δις δολάρια. Το λογικό ήταν να αναλάβει ο Εντοάρντο. Ο νεαρός όμως έμπλεξε με τα ναρκωτικά, συνελήφθη για εμπόριο το 1990 και το 2000 αυτοκτόνησε πέφτοντας από μια γέφυρα! Ο lifemagazine.gr (5)Τζάνι Ανιέλι είχε μείνει και αυτός χωρίς διάδοχο! Στράφηκε στον ανιψιό του και συνονόματο Τζιοβάνι Ανιέλι Τζούνιορ, έναν νέο άνθρωπο γιο του αδελφού του Ουμπέρτο, που φαινόταν να έχει ηγετικές ικανότητες και τον εκπαίδευε. Η μοίρα όμως είχε άλλα σχέδια. Το 1997 σε ηλικία μόλις 33 ετών ο Τζοβάνι πεθαίνει από σπάνια μορφή καρκίνου, λίγο καιρό μετά το γάμο του. Ο Τζάνι είχε μείνει πάλι χωρίς διάδοχο και η οικογένεια Ανιέλι μαστιζόταν από εσωτερικές έριδες μιας και αριθμούσε πάνω από 200 μέλη. Λίγο πριν το θάνατό του από καρκίνο το 2003 έβαλε στο διοικητικό συμβούλιο της Φίατ τον εγγονό του Τζον Ελκάν σε ηλικία μόλις 22 ετών. Όπως και ο προκατοχός του, μέχρι σήμερα διοικεί την εταιρεία, με την ελπίδα ότι η κακοτυχία με τους διαδόχους στην οικογένεια Ανιέλι σταμάτησε εδώ.

Ο Τζον Ελκάν στα 42 του χρόνια έχει αποδείξει πως είναι αντάξιος του θρυλικού παππού του

Και μάλιστα το μέλλον του διαγράφεται λαμπρό αφού κατάφερε να πετύχει ένα δυνατό άνοιγμα στις αμερικανικές αγορές και να οδηγήσει τον οικογενειακό κολοσσό σε επικερδείς επενδύσεις.

 #2 Οικογένεια Getty 

lifemagazine.gr (8)
Η γοητευτική ηθοποιός αποτέλεσε το μήλον της έριδος ανάμεσα σε πατέρα και γιο!

O John Paul Getty, ιδρυτής της Getty Oil Company, ήταν σύμφωνα με το περιοδικό Forbes ο πλουσιότερος άνθρωπος της Αμερικής το 1957. Η οικογένειά του υπήρξε για πολλά χρόνια μια από τις πλουσιότερες στον κόσμο. Όχι όμως και η πιο ευτυχισμένη! Ο Πολ υπήρξε άκρατος γυναικάς. Αυτό όμως που έκανε «αθάνατους» τους Γκετί στην ιστορία ήταν η απαγωγή του ενός εγγονού και η τσιγγουνιά του παππού να πληρώσει τα λύτρα τη δεκαετία του 70. Όπως είπαμε, ο Ζαν Πολ Γκέτι ήταν άστατος. Παντρεύτηκε πέντε φορές και έκανε πέντε γιους. Ο ένας πέθανε σε πολύ νεαρή ηλικία. Ο senior Γκετί το 1965 θα γνωρίσει τη σεξοβόμβα Ταλίθα Πολ που θέλει να την παντρευτεί. Αντί να γίνει αυτό, τη γνωρίζει στο γιο του τον Τζον Πολ Γκέτι Τζούνιορ, ο οποίος παράτησε σύζυγο και παιδιά για να την παντρευτεί αυτός. Η κατάρα των Γκετί όμως φαίνεται ότι είχε μπει μπροστά. Το 1971 η Ταλίθα πεθαίνει από υπερβολική δόση ηρωίνης. Ο Τζον Πολ Τζούνιορ θα δεχτεί άλλο ένα χτύπημα το 1973, όταν η μαφία της Καλαβρίας θα απαγάγει τον 17χρονο γιο του Τζον Πολ Γκετί Γ ζητώντας 17 εκατ. δολάρια. Ο Τζον Πολ Γκέτι Τζούνιορ δεν είχε τα χρήματα καθώς ο πατέρας του πρόλαβε και τον αποκλήρωσε. Τα ζήτησε όμως από αυτόν, ο οποίος αρνήθηκε να πληρώσει. Οι μαφιόζοι έκαναν υπομονή για 5 μήνες ώσπου αποφασίζουν να κόψουν το αυτί του μικρού Γκετί και να το στείλουν στον πατέρα του. Ο παππούς αναγκάζεται να πληρώσει αλλά ζήτησε από το γιο του να του επιστρέψει τα χρήματα με τόκο!

lifemagazine.gr (6)

Το ποσό των 2,9 εκατ. δολαρίων διέθεσε η οικογένεια Γκετί για την απελευθέρωση του νεαρού της μέλους, που δεν κατάφερε ποτέ να ξεπεράσει την τραυματική εμπειρία

Πράγματι ο Γκετί ο 3ος αφήνεται ελεύθερος και όταν πήρε τον παππού του τηλέφωνο για να τον ευχαριστήσει αυτός δεν δέχτηκε το τηλεφώνημα! Παράλληλα, πεθαίνοντας, αποκλήρωσε και τον συνονόματο εγγονό του. Ο μικρός Γκετί το 1981 παίρνει ένα θανάσιμο κοκτέιλ ναρκωτικών που ναι μεν δεν τον σκότωσε, τον άφησε όμως τυφλό και παραπληγικό και τελικά πέθανε στα 55 του χρόνια, το 2012, 8 χρόνια μετά τον πατέρα του. Και το ερώτημα είναι ένα: γιατί οι πλούσιες οικογένειες μοιάζουν να είναι καταραμένες;

LIFE38---28-322

Διαβάστε το άρθρο στο νέο LIFE MAGAZINE και αναζητήστε το σε εμπορικούς σταθμούς της πόλης!

#3 Οικογένεια Κένεντι

Ο πατριάρχης Τζόζεφ Κένεντι σίγουρα σε κάποιον έκανε μεγάλο κακό ώστε οι απόγονοί του να το πλήρωσαν τόσο βαριά! Υπήρξε γνωστός επιχειρηματίας και πολιτικός της Αμερικής που «γέννησε» επίσης γιους πολιτικούς, μεταξύ των οποίων και τον πρόεδρο Τζον Φιτζέραλντ (γνωστό και ως JFK).

Kennedy family on the road

Απέκτησε συνολικά 9 παιδιά που η αλήθεια είναι ότι δεν τα λες και τυχερά, όπως και τον ίδιο άλλωστε που έβλεπε τους γιους και συνεχιστές του οικογενειακού του ονόματος να ξεκληρίζονται. Ο πρωτότοκος γιος του, Joseph Jr., σκοτώθηκε σε μάχη κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1944. Η κόρη του Καθλίν σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα το 1948. Όλες του οι ελπίδες έμοιαζαν να δικαιώνονται όταν ο Τζον έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ το 1961 δοξάζοντας το όνομα των Κένεντι. Η χαρά ήταν πρόσκαιρη!

lifemagazine.gr (4)

Η τύχη δεν χαμογέλασε στην ισχυρότερη οικογένεια των ΗΠΑ που είδε πολλά από τα μέλη της να χάνουν τη ζωή τους

Το 1963 ο πρόεδρος Κένεντι δολοφονείται σε live μετάδοση στο Τέξας βυθίζοντας τη χώρα και την οικογένεια στο πένθος. Όλοι στρέφονται στον αδελφό του Τζον, τον Γερουσιαστή Ρόμπερτ Κένεντι που δεν πρόλαβε καν να γίνει πρόεδρος αφού το 1968 δολοφονείται και αυτός! Όλοι μιλούν ανοιχτά για την «κατάρα των Κένεντι» που περνάει και στους απογόνους. Ο γιος του Ρόμπερτ πεθαίνει το 1984 από ναρκωτικά και το 1997 ο αδελφός του Μάικλ σκοτώνεται σε ατύχημα στο σκι. Ο πιο συγκλονιστικός θάνατος μετά του Τζον Φ. Κενεντι ήταν σίγουρα αυτός του γιου του, του JFK Jr.το 1999. Ο νεαρός Τζον ήταν ήδη καταξιωμένος δημοσιογράφος και εκδότης και όλοι περίμεναν ότι θα συνεχίσει την πολιτική καριέρα του πατέρα του. Το νήμα της ζωής του όμως θα κοπεί όταν το αεροπλάνο που πιλοτάριζε θα πέσει στον Ατλαντικό παίρνοντας μαζί του και τη γυναίκα του Καρολίν και την αδελφή της.

Η «μαύρη» μοίρα των Ελλήνων γόνων

 #4 Οικογένεια Ωνάση

Αριστοτέλης Ωνάσης

Αντάξια ελληνικής τραγωδίας έχει χαρακτηριστεί η ιστορία του Αριστοτέλη Ωνάση και των απογόνων του. Ο αυτοδημιούργητος Έλληνας κροίσος, που έγινε γνωστός σε όλη την υφήλιο για τις επιχειρηματικές του ικανότητες αλλά και τις κατακτήσεις του, υπήρξε επίσης ένας από τους πιο άτυχους ανθρώπους. Ο Ωνάσης υπήρξε εξαιρετικά φιλόδοξος. Ξεριζώθηκε από τη Σμύρνη με τη Μικρασιατική Καταστροφή και σύντομα βρέθηκε με μεγάλη περιουσία στον τομέα των πλοίων και της θάλασσας. Το 1946 κάνει μια κίνηση ματ για τη ζωή και την καριέρα του όταν παντρεύτηκε την Τίνα Λιβανού, κόρη του μεγαλοεφοπλιστή Λιβανού. Μαζί της θα αποκτήσει 2 παιδιά, τον Αλέξανδρο και τη Χριστίνα. lifemagazine.gr (2)Ο γάμος δεν ήταν πρότυπο ευτυχίας και κράτησε 10 χρόνια, με την Τίνα να καταρρέει από κατάθλιψη και να παντρεύεται τον ορκισμένο εχθρό του Ωνάση, τον Σταύρο Νιάρχο. Η πραγματική τραγωδία όμως έμελλε να έρθει το1973. Ο Ωνάσης ήταν πολύ περήφανος για το γιο του και τον προόριζε για διάδοχό του. Τον πίεζε όμως στο θέμα του γάμου του, απορρίπτοντας τα φλερτ του γιου του. Ο Αλέξανδρος είχε ήδη αναλάβει καθήκοντα ως γενικός διευθυντής της νεοσύστατης Ολυμπιακής Αεροπορίας και ήταν δεινός πιλότος. Η ειρωνεία της τύχης ήταν ότι στις 22 Ιανουαρίου 1973, λίγα λεπτά μετά την απογείωση του ελικοπτέρου «Πιάτζιο 136» που πιλοτάριζε ο Αλέξανδρος, αυτό πέφτει στο Ελληνικό και ο ίδιος τραυματίζεται βαριά.

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης δεν φαίνεται να ξεπέρασε ποτέ το χαμό του γιου του

Θα πεθάνει 2 μέρες αργότερα, με τον Αριστοτέλη Ωνάση να καταρρέει ειδικά αφότου αποδείχτηκε ότι ο θάνατος του μονάκριβου γιου του οφειλόταν σε εγκληματική ενέργεια. Η αυτοκρατορία του Ωνάση ήταν ξεκρέμαστη. Η μητέρα του Αλέξανδρου αυτοκτονεί την επόμενη χρονιά, και το 1975 πεθαίνει ο Αριστοτέλης νικημένος από τη θλίψη και την πνευμονία. Η Χριστίνα κληρονομεί μια κολοσσιαία περιουσία που όμως δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί. Το 1988 αυτοκτονεί και η ίδια στα 37 παίρνοντας έναν μοιραίο συνδυασμό χαπιών και αφήνοντας πίσω μια μικρή κόρη, που επίσης κληρονομούσε μια τεράστια περιουσία και ένα βαρύ όνομα. Η Αθηνά Ωνάση είναι η τελευταία της οικογένειας η οποία μετά από έναν άτυχο γάμο όλη η υφήλιος παρακολουθεί με ενδιαφέρον ποια θα είναι η μοίρα της.

#5 Οικογένεια Βακάκη

Το 2017 ένα φοβερό τροχαίο συγκλονίζει το πανελλήνιο. Ο νεαρός οδηγός μιας Πόρσε φεύγει από την πορεία του στην Εθνική οδό και πέφτει με ταχύτητα πάνω σε σταθμευμένο αυτοκίνητο. Ο απολογισμός είναι σοκαριστικός. Τέσσερις νεκροί!

Απόστολος Βακάκης jumbo

 Ένας εξ αυτών ο οδηγός του πανάκριβου αυτοκινήτου, που γίνεται γνωστό ότι είναι ο μόλις 24 ετών Γιώργος Βακάκης, μοναχογιός του επιχειρηματία Απόστολου Βακάκη, γνωστού και ως «Mr Jumbo». VakakisΟι πολύ κακές γλώσσες σπεύδουν να κάνουν καρμικές συνδέσεις του θανάτου του νεαρού με τη σκληρότητα του πατέρα ως επιχειρηματία. Ο Απόστολος Βακάκης είχε τη φήμη του σκληρού, που μάλιστα οδήγησε σε κατάρρευση μία από τις πιο ιστορικές ελληνικές εταιρείες παιχνιδιών, την ElGreco, προκειμένου να «εξορίσει» επιχειρηματικά τον πατέρα του και να χτίσει το δικό του κολοσσό. jumboΑπό το θάνατο και μετά του νεαρού Βακάκη γράφτηκαν πολλά, πως ο πατέρας τον προόριζε για διάδοχό του, παρόλο που μία από τις δύο κόρες του ήδη έχει ενεργή θέση στην εταιρεία και πως το τραγικό ατύχημα άλλαξε όλα τα πλάνα του Απόστολου Βακάκη. Λίγο καιρό μετά το θάνατο του γιου του, γίνεται γνωστή η είδηση ότι πούλησε το 3,5% του κεφαλαίου της Jumbo αντί 72 εκατ. Ευρώ, δηλαδή όπως θα έλεγε και ένας οικονομολόγος, μείωσε την μετοχική του παρουσία στην εταιρεία.

ΜΙΑ ΑΠΟΤΥΧΗΜΈΝΗ ΠΡΟΣΠΕΡΑΣΗ ΣΤΑΘΗΚΕ ΑΦΟΡΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΠΟΥ
ΚΟΣΤΙΖΕ ΤΗ ΖΩΗ ΣΤΟ ΝΕΑΡΟ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟ

Όπως αναφέρθηκε στις εφημερίδες, το ποσό αυτό ο Απόστολος Βακάκης ήθελε να το δώσει στα άλλα δυο του παιδιά, τις κόρες του, ώστε να κάνουν αυτό που θέλουν, αποδεχόμενος ίσως και ο ίδιος το τραγικό παιχνίδι που του έπαιξε η μοίρα.

 #6 Οικογένεια Κόκκαλη

Το πιο πρόσφατο «χτύπημα» σε μεγάλη, ονομαστή και πλούσια ελληνική οικογένεια ήταν εξίσου αναπάντεχο. Στις 14 Ιουλίου 2018 γίνεται γνωστό ότι πέθανε ο Σωκράτης Κόκκαλης Jr, γιος του μεγαλοεπιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη, σε ηλικία μόλις 34 ετών και μάλιστα στο Κλίβελαντ των ΗΠΑ όπου βρισκόταν για δουλειές. lifemagazine.gr (18)Η επίσημη αιτία; Ανακοπή καρδιάς. Φήμες και πληροφορίες (που φυσικά δεν επιβεβαιώθηκαν από πλευράς της οικογένειας) έκαναν λόγο για υπερβολική δόση ναρκωτικών που προκάλεσε την ανακοπή.

Στην κηδεία του νεαρού Κόκκαλη στη Μητρόπολη των Αθηνών, η οικογένεια είναι συντετριμμένη και κυρίως ο συνονόματος πατέρας του και η μητέρα του Ελένη, αλλά και τα αδέλφια του, Πέτρος και Κωνσταντίνος.

Σωκράτης Κόκκαλης Ο Σωκράτης Κόκκαλης είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη και έχει ταυτιστεί το όνομά του τόσο με τον όμιλο Intracom, που δραστηριοποιείται στον σχεδιασμό και την κατασκευή τηλεπικοινωνιακών συστημάτων, ηλεκτρονικών και πληροφορικής, όσο και με την ομάδα του Ολυμπιακού. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Χούμπολτ του Βερολίνου με πτυχίο Φυσικής.

Φίλοι και γνωστοί της οικογένειας πήγαν στην κηδεία για να πουν το τελευταίο αντίο στο νεαρό Σωκράτη

Συνέχισε τις σπουδές του στο ίδιο πανεπιστήμιο αποκτώντας μεταπτυχιακό τίτλο στην Ηλεκτρονική το 1963, χρονιά που ξεκίνησε και τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Παντρεύτηκε δύο φορές. Από τον πρώτο του γάμο με τη Σοφία Σκούρα απέκτησε έναν γιο, τον Πέτρο Σ. Κόκκαλη, ενώ από τον δεύτερο γάμο του με την Ελένη Κόκκαλη απέκτησε δύο ακόμη γιους, τον Κωνσταντίνο και τον αδικοχαμένο Σωκράτη.

LIFE38---28-323

Διαβάστε το άρθρο στο νέο LIFE MAGAZINE και αναζητήστε το σε εμπορικούς σταθμούς της πόλης!

Τελικά…
Δεν ξέρουμε αν το χρήμα φέρνει ή όχι την ευτυχία! Πολλοί πιστεύουν πως πίσω από τις οικογενειακές τραγωδίες των πλουσίων κρύβονται απλές συμπτώσεις. Άλλοι πάλι κάνουν λόγο για χτύπημα της μοίρας. Το μόνο σίγουρο είναι πως όταν οι πόρτες κλείνουν κανείς δεν γνωρίζει το πραγματικό πρόσωπο κάθε οικογένειας και ποια προβλήματα αυτή καλείται να αντιμετωπίσει. Η τραγωδία, ο πόνος, ο θρήνος δεν αναγνωρίζουν οικονομικά σύνορα και ο πλούτος σίγουρα δεν αποτελεί καταφύγιο ούτε παρηγοριά. Η εικόνα των επιτυχημένων οικογενειών είναι συχνά συνδεδεμένη με ευτυχισμένα πρόσωπα και χαρούμενες στιγμές, με δόξα και πολυτέλεια και συχνά παραγνωρίζεται το γεγονός πως πρόκειται για απλούς ανθρώπους που έρχονται αντιμέτωποι με τις δικές τους προκλήσεις και φοβίες και πολλές φορές με τις δικές τους απώλειες…

Διαβάστε ακόμη:

Αυτοί είναι οι πιο ακριβοπληρωμένοι διάσημοι του 2018!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here