Εσείς ξέρετε ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε έναν vegan και έναν vegetarian;

Μεγάλη παρεξήγηση υπάρχει ανάμεσα στους vegans και τους vegetarians. Η αλήθεια είναι ότι και οι δύο κατηγορίες έχουν στο επίκεντρο της καθημερινότητάς τους την χορτοφαγική διατροφή, αλλά υπάρχει μεταξύ τους μια ειδοποιός διαφορά. Ήρθε η ώρα να τη μάθετε!

Από τον Γιώργο Λ. Παπαχατζή

vegans1

Θα έχετε ακούσει ότι η χορτοφαγία και εν γένει η επιστροφή σε πιο ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος. Κατακλυζόμαστε από χορτοφαγικές και νόστιμες συνταγές, μυστικά που ακολουθούν οι stars για να διατηρούνται σε τέλεια φόρμα, αλλά στην πραγματικότητα δεν κατανοούμε πάντα ότι τόσο η “vegan” όσο και η “vegetarian” διατροφή αποτελούν όχι απλώς μια μόδα, αλλά μια στάση ζωής.

vegan2

Όσο για την διαφορά ανάμεσα σε αυτές τις δυο κατηγορίες; Vegans ονομάζονται οι αυστηρά χορτοφάγοι ενώ vegetarians είναι οι χορτοφάγοι που όμως δεν αποκλείουν από τη διατροφή τους τα ζωικά προϊόντα. Οι vegans εκ πεποιθήσεως και με γνώμονα όχι μόνο τις διατροφικές ανάγκες αλλά και τον ακτιβισμό τους για την προστασία της ποιότητας ζωής των ζώων,  απέχουν από ζωικά προϊόντα (π.χ. τα γαλακτοκομικά), αλλά και από ενδυματολογικής πλευράς, ακολουθούν μια στάση ζωής που απαγορεύει το να φοράνε παπούτσια και ρούχα από δέρμα, ή ακόμα και ρούχα από μετάξι ή μαλλί!

Σε αντίθεση με αυτούς, οι vegetarians τρώνε γιαούρτι, τυριά, αυγά και οτιδήποτε άλλο που δεν σχετίζεται με την θανάτωση των ζώων. Άρα μόνος κοινός παρονομαστής και των δυο ομάδων είναι ότι δεν καταναλώνουν πουλερικά, κρέας και ψάρι. Ωστόσο οι κατηγορίες ανάμεσα στους χορτοφάγους δεν είναι μόνο δυο, αλλά υπάρχουν περισσότερες (όπως οι lacto-ovo-vegetarians που καταναλώνουν και γαλακτοκομικά και αυγά, οι lacto-vegetarians που τρώνε γαλακτοκομικά, αλλά όχι αυγά ή οι ovo-vegetarians που τρώνε αυγά αλλά όχι γαλακτοκομικά )με την καθεμιά να πρεσβεύει τις δικές της αντιλήψεις για τη διατροφή και τη φύση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here