Διαβήτης τύπου 2: Μια νόσος σε έξαρση

Ο Γενικός Οικογενειακός Ιατρός Γεώργιος Νεκτάριος Παπαρούπας μας μιλά για μία επικίνδυνη νόσο της εποχής μας.

Θα θέλαμε να μας εξηγήσετε τι ορίζουμε ως διαβήτη τύπου 2.
Αφορά την ελαττωμένη παραγωγή ινσουλίνης από τα β-κύτταρα ή και σε διαταραχή στη δράση της ινσουλίνης («αντίσταση στην ινσουλίνη»). Η νόσος υπάρχει συνήθως αρκετό χρονικό διάστημα προ της διάγνωσής της, χωρίς συμπτωματολογία, με σύνηθες φαινόμενο την παρουσία επιπλοκών κατά το χρόνο διάγνωσής της.

Αυτός ο διαβήτης έχει να κάνει με χρήση ινσουλίνης καθημερινά;
Στα αρχικά στάδια του τύπου 2, η κύρια διαταραχή είναι η ινσουλινοαντίσταση και τα αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα. Υπάρχουν φάρμακα που βοηθούν στην αύξηση δράσης της ινσουλίνης και μειώνουν την παραγωγή γλυκόζης από το ήπαρ. Καθώς η ασθένεια προχωρά, σε κάποιες περιπτώσεις η παραγωγή ινσουλίνης μειώνεται και ο ασθενής χρειάζεται να παίρνει υποκατάστατα ινσουλίνης. Εάν ο διαβήτης επιμένει, οι ασθενείς συνήθως λαμβάνουν αντιδιαβητικά χάπια. Εάν τα κύτταρα του παγκρέατος γίνονται όλο και περισσότερο ανενεργά, τότε ο ασθενής σύντομα θα χρειαστεί θεραπεία με ινσουλίνη για να ρυθμίσει τα επίπεδα της γλυκόζης και ινσουλίνης.

Από ποια ηλικία μπορεί να εμφανιστεί;
Όσο αυξάνεται η ηλικία τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, ειδικά σε ηλικίες άνω των 40 (για λευκούς) και άνω των 25 (για έγχρωμους, Ασιάτες και κάποιες μειονότητες).

Τι ευθύνεται για την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2;
Στους προδιαθεσικούς παράγοντες εμφάνισης της νόσου εντάσσονται τα εξής:
✦ Ηλικία και φυλή, όπως προαναφέρθηκε.
✦ Οικογενειακό ιστορικό διαβήτη.
✦ Σωματικό βάρος και έλλειψη δραστηριότητας. Τα 4/5 των ανθρώπων που εκδήλωσαν διαβήτη τύπου 2 ήταν υπέρβαροι. Ο κίνδυνος αυξάνεται περαιτέρω αν το υπέρβαρο άτομο δεν επιδίδεται σε κανενός είδους φυσική δραστηριότητα.
✦ Καρδιαγγειακά προβλήματα και εγκεφαλικά
επεισόδια.
✦ Διαβήτης της κύησης
✦ Ψυχικές διαταραχές.

Υπάρχουν «κρυφά» συμπτώματα που πρέπει να μας οδηγήσουν στο γιατρό μας;
Κάποια πολύ χαρακτηριστικά θα μπορούσαν να είναι η απόσπαση προσοχής (αφηρημάδα), οι διαταραχές αντίληψης, οι αδέξιες κινήσεις, έντονη επιθυμία για λήψη τροφής, το τρίπτυχο «πολυφαγία-πολυδιψία-πολυουρία», η θολότητα όρασης, η απώλεια βάρους, η αργή επούλωση τραυμάτων, ξηροστομία (στεγνό στόμα), η κόπωση/κούραση κ.ά.

Ο διαβήτης τύπου 2 αντιστρέφεται;
Ο ζαχαρώδης διαβήτης, ή διαβήτης τύπου 2, είναι μία κατάσταση της οποίας οι αιτίες συσσωρεύονται στο σώμα πολύ πριν τα πρώτα συμπτώματα υψηλού ζαχάρου κάνουν την εμφάνισή τους. Η αύξηση του σωματικού βάρους είναι ένα από τα πρώτα καμπανάκια, ειδικότερα όταν συνδυάζεται με συγκέντρωση λίπους στην κοιλιά και με αυξημένα τριγλυκερίδια ή χοληστερίνη. Κατά την περίοδο που οι παράγοντες κινδύνου για το διαβήτη τύπου 2 έχουν κάνει την εμφάνισή τους, χωρίς όμως να πληρούνται τα κριτήρια για διάγνωση, οι κλινικές μελέτες έχουν δείξει πως η κατάσταση είναι πλήρως ανατρέψιμη. Ακόμη όμως και στα αρχικά στάδια του διαγνωσμένου πλέον προδιαβήτη, ή διαβήτη τύπου 2, τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά. Η θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 δεν μπορεί να γίνει εν μία νυκτί. Η απώλεια βάρους αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα, μαζί με τη συνετή λήψη της φαρμακευτικής αγωγής. Οι επεμβάσεις χειρουργικής παχυσαρκίας, οι αλλαγές στη διατροφή και τη φυσική δραστηριότητα ανοίγουν το δρόμο του ασθενούς για την επίτευξη του στόχου.

Ποιος ο ρόλος του οικογενειακού γιατρού;
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 2,8% του παγκόσμιου πληθυσμού παρουσιάζει σακχαρώδη διαβήτη και υπολογίζεται πως μέχρι το 2030 το ποσοστό αυτό θα έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Ο διαβήτης μπορεί να διαγνωσθεί με μια απλή εξέταση ούρων στην οποία μπορεί να ανευρεθεί υψηλή ποσότητα γλυκόζης σε αυτά. Συνήθως συνοδεύεται με μια εξέταση αίματος για να διαπιστωθούν τα επίπεδα γλυκόζης και στο αίμα. Αν ανησυχείτε ότι πολλά από τα προαναφερόμενα συμπτώματα παρουσιάζονται και σε εσάς, θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας.

Infos: Αργοστολίου 105, Άγιος Δημήτριος, Τηλ.: 210 9887000, 6977254853

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here