“Επιδημία” εξάρτησης από πολύ γνωστό αγχολυτικό!

Μια επικίνδυνη επιδημία βλέπουν Αμερικανοί επιστήμονες να εξελίσσεται αυτή τη στιγμή στην Αμερική και πιθανότατα και σε ευρωπαϊκές χώρες: αυτή της εξάρτησης από γνωστή “οικογένεια” αγχολυτικών χαπιών!

Από τη Μαρκέλλα Ρεπανέλη

Κορυφία γιατρός και καθηγητής επεσήμανε πρόσφατα ότι μια νέα “επιδημία” απειλεί την Αμερική, που αφορά στην εξάρτηση και τις υπερβολικές δόσεις από αγχολυτικά χάπια.

Με τα ποσοστά της κατάθλιψης και των κρίσεων πανικού αλλά και άλλων σχετιζόμενων με το στρες ψυχικών καταστάσεων, η συνταγογράφηση αγχολυτικών είναι ίσως στα πιο υψηλά επίπεδα από ποτέ, όχι μόνο στην Αμερική αλλά και στην Ευρώπη.

Στην Αμερική βέβαια, η προσοχή είναι στραμένη στην υπερκατανάλωση και την εξάρτηση από συνταγογραφούμενα παυσίπονα, που κάνουν θραύση ως φθηνές εξαρτησιογόνες ουσίες και έτσι κανείς δεν πήρε χαμπάρι ότι υπάρχουν και χειρότερα!

lifemagazinegr_epidimia_eksartisis_apo_xanax (2)Ναι, όπως όλα δείχνουν, οι Αμερικανοί είναι πλέον εξαρτημένοι από τις βενζοδιαζεπίνες, τη γνωστή οικογένεια αγχολυτικών ουσιών που είναι ευρύτερα αναγνωρίσιμες με τα εμπορικά τους ονόματα “Βάλιουμ” και “Ζάναξ”. Τα συγκεκριμένα χάπια θεωρούνται κορυφαία φαρμακευτική μέθοδος αντιμετώπισης του άγχους και των κρίσεων πανικού, για μικρό χρονικό διάστημα, όμως.

Όπως προειδοποίησε η Dr Anna Lembke, καθηγήτρια ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Stanford και συγγραφέας του βιβλίου “Drug Dealer MD”, οι βενζοδιαζεπίνες χορηγούνται και καταναλώνονται στους ρυθμούς που πριν 20 χρόνια χορηγούνταν τα οπιοειδή. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι, σύμφωνα με την Dr Lembke, ολοένα και περισσότεροι ασθενείς που παίρνουν βενζοδιαζεπίνες αδυνατούν να μειώσουν τη δόση ή να σταματήσουν τα χάπια, κάτι που τους οδηγεί είτε σε εξάρτηση εφ’ όρου ζωής είτε σε μια δύσκολη απεξάρτηση με όλα τα συμπτώματα της στέρησης!

Από το 2015 η Dr Lembke διαπίστωσε ότι ολοένα και περισσότεροι ασθενείς της προσέρχονταν ζητώντας της βοήθεια για να κόψουν τις βενζοδιαζεπίνες, που τους είχε χορηγήσει ο γιατρός τους, θέλοντας να τους κάνει καλό. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είχαν κάποιο παρελθόν εξάρτησης και παρόλα αυτά δυσκολεύονταν εξαιρετικά ακόμα και να μειώσουν τη δόση τους καθώς εμφάνιζαν συμπτώματα που δεν άντεχαν, όπως τρέμουλο ή σπασμούς. Αυτό που θορύβησε ακόμα περισσότερο την επιφανή καθηγήτρια ήταν το γεγονός ότι οι νέοι άνθρωποι είχαν εύκολη πρόσβαση στα φάρμακα αυτού του τύπου ακόμα και από το ίντερνετ. Με άλλα λόγια, οι βενζοδιαζεπίνες είναι ένα εύκολα προσβάσιμο, φθηνό και ευκολοσυνταγογράφητο φάρμακο διότι για βραχυπρόθεσμη χρήση εμφανίζει εξαιρετικά καλά αποτελέσματα ενάντια στα συμπτώματα του άγχους. Αυτοί είναι και οι λόγοι που οδήγησαν στην εμφάνιση της επερχόμενης “επιδημίας” εξάρτησης από αυτές.

Η Dr Lembke θέλησε με τη δημοσιοποίηση του θέματος και μιλώντας στη βρετανική Daily Mail να προειδοποιήσει ασθενείς και γιατρούς ότι ναι μεν οι βενζοδιαζεπίνες είναι ένα λειτουργικό φάρμακο, έχει όμως σοβαρές παρενέργειες αν χορηγείται για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ακόμα και το θάνατο ασθενών.

lifemagazinegr_epidimia_eksartisis_apo_xanax (1)

Τι είναι οι βενζοδιαζεπίνες;

Οι βενζοδιαζεπίνες έχουν ηρεμιστικές, υπνωτικές, αγχολυτικές, αντισπασμωδικές, μυοχαλαρωτικές και αναισθητικές δράσεις, οι οποίες είναι χρήσιμες για διάφορες ενδείξεις, όπως στην εξάρτηση από αλκοόλ, στις επιληπτικές κρίσεις, στο άγχος, στη διαταραχή πανικού, στην ανησυχία και στην αυπνία. Παρασκευάστηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ’50, αρχικά για να αντικαταστήσουν τα βαρβιτουρικά, τα οποία αποδείχτηκαν ιδιαίτερα επικίνδυνα στη χρήση τους. Έγιναν πολύ δημοφιλείς επειδή είναι καλά ανεκτές και ασφαλείς και δρουν σε πολύ σύντομο διάστημα από τη λήψη τους (από 20 μέχρι 30 λεπτά). Είναι αποτελεσματικά φάρμακα όμως για μικρό χρονικό διάστημα χορήγησης, διότι πορεί να αναπτυχθεί ανοχή στα αποτελέσματά τους και υπάρχει ο κίνδυνος της ανάπτυξης εξάρτησης, και σε περίπτωση διακοπής μπορεί να δημιουργηθεί σύνδρομο στέρησης. Αυτοί οι παράγοντες, σε συνδυασμό με άλλες πιθανές δευτερεύουσες δράσεις έπειτα από παρατεταμένη χρήση, όπως ψυχοκινητική και γνωστική βλάβη, καθώς και διαταραχές της μνήμης, περιορίζουν τη μακροχρόνια χρήση τους. Τα αποτελέσματα από τη μακροχρόνια χρήση ή κατάχρηση των βενζοδιαζεπινών περιλαμβάνουν την τάση να προκαλούν ή να επιδεινώνουν γνωστικά ελλείμματα, την κατάθλιψη ή το άγχος. Έρευνα του 2008 δείχνει ότι η χρήση αγχολυτικών-υπνωτικών φαρμάκων αυξήθηκε κατά 138% στο διάστημα 1995-2003 και καταναλώθηκε συνολικά διπλάσια ποσότητα βενζοδιαζεπινών (ΒΖΔ) απ’ ό,τι ασπιρινών και παρακεταμόλης.

Διαβάστε ακόμη:

Τι λένε τα μάτια μας για την υγεία μας; Τι πρέπει να προσέξετε;

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here