Τι λένε τα μάτια μας για την υγεία μας; Τι πρέπει να προσέξετε;

Τα μάτια δεν είναι μόνο ο καθρέφτης της ψυχής αλλά και της υγείας μας! Ειδικά εάν παρατηρήσετε ύποπτα σημάδια, μην τα αγνοήσετε, διότι τα μάτια μας προειδοποιούν για πολλά!

Από τη Μαρκέλλα Ρεπανέλη

Τα μάτια μας αντανακλούν πολλές φορές τη γενικότερη κατάσταση της υγείας μας ή μπορεί να μας προειδοποιήσουν για σοβαρά νοσήματα! Γι’ αυτό μην τα παραμελείτε και σε κάθε περίπτωση όταν βλέπετε ύποπτα σημάδια ή συμπτώματα συμβουλευτείτε άμεσα το γιατρό σας. Παρακάτω σας δίνουμε μερικά χαρακτηριστικά συμπτώματα που εμφανίζουν τα μάτια μας και δεν πρέπει σίγουρα να αγνοήσουμε!

Σας… “τρώνε”

lifemagazinegr_ti_lene_ta_matia_gia_tin_ygeia_mas (1)Συνήθως η κούραση από την πολύωρη χρήση υπολογιστή ή τηλεόρασης φέρνουν μια φαγούρα στα μάτια λόγω του ότι ξηραίνεται ο οφθαλμός. Επίσης η παρατεταμένη χρήση κλιματιστικού μπορεί να σας φέρει φαγούρα. Όταν η ξηρότητα συνοδεύεται και από κοκκινίλα τότε θα πρέπει να υποψιαστείτε κάποια εποχική αλλεργία και να πάτε στον οφθαλμίατρο για να σας χορηγήσει τα κατάλληλα φάρμακα που θα σας ανακουφίσουν. Επίσης αν τα μάτια σας δακρύζουν ειδικά μετά από τη χρήση υπολογιστή, όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται, είναι σύμπτωμα ξηρότητας του ματιού και καλό θα ήταν να τα ενυδατώνετε με τη χρήση φυσικών δακρύων.

“Παίζει” ή πεταρίζει το βλέφαρο

lifemagazinegr_ti_lene_ta_matia_gia_tin_ygeia_mas (2)Οι παλιοί έλεγαν ότι όταν πεταρίζει το μάτι μας κάποιον θα δούμε! Οι γιατροί όμως λένε ότι όταν τα βλέφαρά μας πεταρίζουν, σαν να παθαίνουν… κράμπα, είμαστε σε κατάσταση κούρασης και πρέπει να ξεκουραστούμε!

Βλέπουμε “μυγάκια”

lifemagazinegr_ti_lene_ta_matia_gia_tin_ygeia_mas (5)Πολλές φορές μπορεί να παρατηρήσουμε στην όρασή μας διάφορα “σκουπιδάκια” ή κηλίδες ή σημαδάκια ή και λάμψεις που εξαφανίζονται. Οι οφθαλμίατροι τα ονομάζουν “μυοψίες” ή πιο λαϊκά μυγάκια. Συνήθως η εμφάνισή τους (και η εξαφάνισή τους) δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Όμως εάν σας εμφανιστούν ξαφνικά και επιμένουν, αποτελούν ένα σοβαρό σύμπτωμα που μπορεί να συνδέεται με παθολογικές και επικίνδυνες για την όραση καταστάσεις όπως ή ρωγμή (σχίσιμο) και η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς.

Κόκκινα μάτια και ενίοτε πρησμένα

lifemagazinegr_ti_lene_ta_matia_gia_tin_ygeia_mas (11)Οι κοκκινίλες στο εσωτερικό του ματιού συνδέονται πολύ συχνά με έλλειψη ύπνου και κούραση. Αν νιώθετε τα μάτια σας λίγο πρησμένα και κόκκινα, χωρίς φαγούρα ή άλλα συμπτώματα είναι μια καλή ένδειξη ότι χρειάζεστε ύπνο. Διαφορετικά, μπορεί να είναι ένδειξη κάποιας μόλυνσης που θα περάσει με την κατάλληλη αγωγή.

Κίτρινο το άσπρο του ματιού

lifemagazinegr_ti_lene_ta_matia_gia_tin_ygeia_mas (8)Όταν το λευκό μέρος του ματιού κιτρινίσει αποτελεί ένα σοβαρότατο σύμπτωμα ότι κάτι δεν πάει καλά με το συκώτι σας, δηλαδή ένα σύμπτωμα ίκτερου. Συνήθως, άτομα που περνούν λοιμώδη μονοπυρήνωση, ηπατίτιδα ή κάποιον “ερεθισμό” στο ήπαρ εμφανίζουν μια κιτρινίλα στα μάτια που συνήθως υποχωρεί. Σε πιο βαριές καταστάσεις, βέβαια, όπως ο αλκοοολισμός δεν υποχωρεί.

Κίτρινίλες στο άσπρο του ματιού

lifemagazinegr_ti_lene_ta_matia_gia_tin_ygeia_mas (7)Ονομάζεται “στεάτιο” και είναι κιτρινωπή εναπόθεση λίπους και πρωτεϊνών στο λευκό του ματιού, κοντά στην ίριδα. Πρόκειται για μια αλλοίωση πολύ συνηθισμένη, κυρίως, στις μεγαλύτερες ηλικίες, που εμφανίζεται μετά από μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο ή χρόνιο ερεθισμό από τον αέρα, τον καπνό και τη σκόνη. Συνήθως είναι ακίνδυνο και δεν χρειάζεται κάποιου είδους παρέμβαση.

Γκρίζος κύκλος γύρω από την ίριδα

lifemagazinegr_ti_lene_ta_matia_gia_tin_ygeia_mas (4)Σε ένα άτομο μεγάλης ηλικίας είναι ένα σημάδι γήρανσης. Στους νεότερους όμως, ένας λευκός κύκλος γύρω από την ίριδα μπορεί να σημαίνει υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, κάτι που πρέπει να εξετάσετε με τον οφθαλμίατρό σας και με εξετάσεις αίματος.

Θολή όραση

lifemagazinegr_ti_lene_ta_matia_gia_tin_ygeia_mas (3)

Τα προβλήματα στην όραση όπως η μυωπία και η πρεσβυωπία είναι οι συνηθισμένοι λόγοι που βλέπουμε θολά. Το να θολώσει όμως η όρασή σας χωρίς λόγο μπορεί να αποτελεί σημάδι διαβήτη που πρέπει να εξετάσετε.

Διαβάστε ακόμη:

Τοξικοί άνθρωποι: Ποιοι είναι και γιατί βλάπτουν σοβαρά την υγεία!

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here