Φρονιμίτες: Πότε απαιτείται η αφαίρεσή τους;

Οι 3οι γομφίοι (φρονιμίτες) είναι τα τελευταία δόντια που εμφανίζονται στο στόμα μας, συνήθως γύρω στην ηλικία των 16 – 18 ετών ή λίγο αργότερα.

Όταν ανατείλουν σε φυσιολογική θέση και οι ιστοί γύρω τους δεν παρουσιάζουν παθολογικά ευρήματα, δεν χρειάζονται ν’ αφαιρεθούν.Δυστυχώς όμως, αυτό συμβαίνει σπάνια. Οι περισσότεροι φρονιμίτες προκαλούν φλεγμονές, τερηδόνα στα γειτονικά δόντια και προβλήματα στα ούλα, κύστεις, ακόμα και όγκους.

Το 90% των ανθρώπων έχουν τουλάχιστον ένα φρονιμίτη σε παθολογική θέση (έγκλειστο ή ημιέγκλειστο). Το συχνότερο πρόβλημα που παρουσιάζουν οι φρονιμίτες αυτοί είναι η φλεγμονή, η οποία ονομάζεται περιστεφανίτιδα. Τα συμπτώματα της περιστεφανίτιδας περιλαμβάνουν πόνο στην περιοχή, οίδημα (πρήξιμο), εκροή πύου και δυσκολία στο άνοιγμα και κλείσιμο του στόματος, στη μάσηση και την κατάποση. Αν παραμείνει χωρίς θεραπεία, η περιστεφανίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε απόστημα και να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές του προσώπου και του τραχήλου (λαιμού), με πολύ σοβαρές επιπλοκές και συνέπειες. Η περιστεφανίτιδα χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση, ενώ οριστική θεραπεία είναι η εξαγωγή του φρονιμίτη που προκάλεσε το πρόβλημα, αφού η περιστεφανίτιδα σχεδόν πάντα υποτροπιάζει.

Έγκλειστος φρονιμίτης

Πολλοί πιστεύουν ότι, αν ο φρονιμίτης τους δεν τους πονά, δεν χρειάζεται να ασχοληθούν περισσότερο. Η αλήθεια όμως, είναι ότι η απουσία πόνου δε σημαίνει και απουσία προβλήματος. Συχνά, ο φρονιμίτης προκαλεί προβλήματα στο οστό της γνάθου ή στο γειτονικό δόντι, τα οποία δεν προκαλούν συμπτώματα παρά μόνο όταν η ζημιά είναι πολύ σοβαρή.

lifemagazinegr-fronimites-athina-spanou-odontiatros-gnathoxeirourgos1

Γι’αυτούς τους λόγους, η Αμερικανική Εταιρεία Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής (American Association of Oral and Maxillofacial Surgery – AAOMS) συνιστά την εξέταση των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων από ειδικευμένο Γναθοπροσωπικό Χειρουργό, όσον αφορά στην κατάσταση των 3ων γομφίων τους. Η χειρουργική αφαίρεση των φρονιμιτών είναι προτιμότερο να γίνεται μέχρι τα 25 έτη γιατί, όταν η επέμβαση γίνει αργότερα, συνοδεύεται συχνότερα από επιπλοκές, η βαρύτητα των οποίων αυξάνει με την ηλικία. Η αφαίρεση των φρονιμιτών γίνεται στο ιατρείο, με τοπική αναισθησία ή και μέθη, αν το επιθυμεί ο ασθενής.

Infos: Δρ. Αθηνά Σπανού, Στοματικός & Γναθοπροσωπικός, Χειρουργός

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here