Ο παλμός της Τζιας χτυπάει στο λιμάνι της!

Πλοία που φεύγουν και έρχονται, ντόπιοι που υποδέχονται τους επισκέπτες τους και τουρίστες που αποχαιρετούν το νησί… Κάπως έτσι κυλά η καθημερινότητα τα καλοκαίρια στο φυσικό λιμάνι της Τζιας, την Κορησσία!

lifemagazinegr_korissia_kea (1)Ονομάζεται και “Λιβάδι” και είναι το πρώτο σημείο της Κέας που θα αντικρύσετε καθώς αποβιβάζεστε από το καράβι που θα σας φέρει από το Λαύριο.

lifemagazinegr_korissia_kea (8)Η Κορησσία είναι ένα ξεχωριστό τοπίο που υπόσχεται να σας ξαφνιάσει με την τοποθεσία του στην άκρη ενός μεγάλου φυσικού κόλπου, τον παραδοσιακό κυκλαδίτικο οικισμό του χτισμένο στους πρόποδες του λόφου όπου άλλοτε δέσποζε η αρχαία πόλη Κορησσός, την πλούσια ιστορία του, την ασίγαστη ζωντάνια του με τα κατάμεστα από κόσμο τραπέζια στα μαγαζιά κατά μήκος του λιμανιού, τα πολυφωτογραφημένα αξιοθέατα, όπως το Φάρο στην άκρη του λιμανιού, αλλά και τη μεγάλη της αμμουδιά.

Ο φάρος του Αγίου Νικολάου

lifemagazinegr_korissia_tzia_farosΤο βλέμμα σας θα πέσει σίγουρα στο φάρο του Αγίου Νικολάου. Πρόκειται για τον πρώτο φάρο που «φώτισε» τις Κυκλάδες το 1831 και το δεύτερο της Ελλάδας. Ξεχωρίζει για την τοποθεσία του αφού είναι χτισμένος πάνω στα ερείπια του ιερού ναού του Ποσειδώνα. Η κατασκευή του φέρει την υπογραφή της Γαλλικής Εταιρείας Φάρων, ενώ έχει χαρακτηριστεί ως «αντιπροσωπευτικό δείγμα φάρου» από το Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

lifemagazinegr_korissia_kea (3)

Η αρχαία Κορησσία

Πάνω από το λιμάνι, στο λόφο του Αγίου Σάββα και κοντά στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας, “κρύβεται” η πλούσια ιστορία της αρχαίας Κορησσίας ή Κορησού. Εκεί σήμερα διασώζονται τμήματα από την ακρόπολη, αρκετά κατάλοιπα αρχαίων οικιών, ενός αρχαίου νεκροταφείου, ναού πιθανότατα αφιερωμένου στο Σμινθέα Απόλλωνα και τείχους με πύργους. Εκεί αποκαλύφθηκε και ο περίφημος Κούρος της Κέας (530 π.Χ.), ένα από τα σημαντικότερα γλυπτά των αρχαϊκών χρόνων και δείγμα ντόπιας γλυπτικής, που εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.

Το μεγαλύτερο εργοστάσιο εμαγιέ της Μεσογείου!

lifemagazinegr_korissia_kea (5)Κοντά στο λιµάνι ξεχωρίζει η καµινάδα του µεγαλύτερου εργοστασίου εµαγιέ στην Μεσόγειο και του µοναδικού στο είδος του στην Ελλάδα! Πρόκειται για διατηρητέο και σπάνιο δείγµα βιοµηχανικής αρχιτεκτονικής του Μεσοπολέµου που έπαιξε σηµαντικό ρόλο στη ζωή του νησιού από το 1927 έως το 1957. Ιδρυτής του εργοστασίου υπήρξε ο καπνέµπορος Ιωάννης Γλεούδης και οι περισσότεροι εργάτες του ήταν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Σε πρώτο στάδιο, το εργοστάσιο παρήγαγε οικιακά σκεύη και επιγραφές και µεταγενέστερα προµήθευε τον ελληνικό στρατό µε παγούρια, κράνη και όλµους. Στο δηµοτικό χώρο κοντά στο παλιό εργοστάσιο µπορείτε να δείτε και ορισµένα µηχανήµατά του, διατηρηµένα από το Σύλλογο Φίλων Εργοστασίου Εµαγιέ.

Για μπάνιο στην Κορησσία!

lifemagazinegr_korissia_kea (7)Η πιο δροσερή… εξόρμηση σας περιμένει στην ομώνυμη παραλία της. Η μεγάλη της αμμουδιά και τα πεντακάθαρα νερά «κλείνουν» το μάτι στους μικρούς και μεγάλους λουόμενους, ενώ αν “διψάτε” για εξερεύνηση στην άκρη της αμμουδιάς θα ανακαλύψετε πάνω στο βράχο το γραφικό ξωκλήσι του Άη Γιώργη.

Τι να αγοράσετε!

Πριν αναχωρήσετε από τη Τζια µην ξεχάσετε τις «must» προµήθειές σας από τα µαγαζάκια που θα βρείτε στο λιµάνι για να πάρετε τοπικές νοστιµιές, µε πρώτα και καλύτερα το Τζιώτικο παστέλι, ντόπιο µέλι, τον παραδοσιακό µεζέ λόζα (παστό κρέας από χοιρινό), λουκάνικα, και τυριά όπως ξινό, κοπανιστή, µυζήθρα και ξηροτύρι.

Διαβάστε ακόμη:

Τζια: Βουτιά στην… αρχαιότητα!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here