Μπλε φως: Η «αόρατη» απειλή των ματιών μας!

Ο κύριος Γιάννης Χατζάρας, ιδιοκτήτης του καταστήµατος οπτικών και φακών επαφής «Χατζάρας» µας δίνει όλες τις απαντήσεις για τη σύγχρονη απειλή της όρασης, αλλά και τη λύση!

Τι είναι το «µπλε φως»;
Το «µπλε φως» ή «ορατό φως υψηλής ενέργειας», όπως επίσης ονοµάζεται, αποτελεί ένα µέρος από το ηλιακό ή λευκό φως, το οποίο ως γνωστόν αποτελείται από διάφορες αποχρώσεις των χρωµάτων (πράσινο, πορτοκαλί, κόκκινο, κίτρινο, µπλε) που στο σύνολό τους σχηµατίζουν το λευκό φως. Η ενέργεια του λευκού φωτός ονοµάζεται «λευκή ακτινοβολία». Μπλε φως συναντάµε έξω, αφού το µεγαλύτερο µέρος της µπλε ακτινοβολίας πηγάζει από τον ήλιο και σε εσωτερικούς χώρους µέσα από τις ηλεκτρικές συσκευές, ειδικότερα αυτές που περιλαµβάνουν LED φωτισµό.

Τι κινδύνους κρύβει;
Το µπλε φως δεν έχει µόνο πλεονεκτήµατα, αλλά κρύβει και τους δικούς του κινδύνους που επιβαρύνουν την όρασή µας και κατ΄ επέκταση την ποιότητα της καθηµερινότητάς µας. Για του λόγου το αληθές στην καθηµερινότητά µας είµαστε για πολλές ώρες εκτεθειµένοι σε ψηφιακές συσκευές (smartphone, tablet, τηλεόραση, υπολογιστή), δηλαδή πηγές που εκπέµπουν µεγάλες ποσότητες µπλε φωτός, έτσι ώστε να ενισχύεται η φωτεινότητά τους. Παρόλο που η ποσότητα µπλε φωτός είναι µικρότερη από αυτή που εκπέµπει ο ήλιος, επιστήµονες υγείας και οφθαλµίατροι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις µακροπρόθεσµες επιπτώσεις που έχει στην όρασή µας. Και ένας ακόµα παράγοντας που εντείνει το πρόβληµα όρασης είναι και η κοντινή απόσταση στην οποία έχουµε αυτές τις συσκευές. 

Πονοκέφαλοι, ερεθισµένα µάτια και όχι µόνο…
Μερικά από τα πιο συνηθισµένα συµπτώµατα που όλοι νιώθουµε λίγο ως πολύ να µας βασανίζουν στην καθηµερινότητά µας και να έχουν αρνητική επίδραση στην απόδοση τις δουλειάς µας ή ακόµα και στις ώρες που χρειαζόµαστε ξεκούραση είναι τα εξής:

  • Ήπιος/ έντονος πονοκέφαλος
  • Ερεθισµένα µάτια
  • Αίσθηση θαµπάδας
  • ∆ιαταραχή ύπνου
  • Οπτική κόπωση.

Το µυστικό που θα σας βάλει τα γυαλιά…
Ευτυχώς υπάρχει λύση και δεν είναι άλλη από τους οργανικούς φακούς µε επίστρωση TBC που εφαρµόζονται σε όλα τα γυαλιά οράσεως και διατίθενται στο κατάστηµα οπτικών Χατζάρας. Συγκεκριµένα συναντάµε δύο τύπους φακών, τους Tokai TBC και τους Τokai Lutina. Αµφότεροι εξασφαλίζουν προστασία αφού έχουν την ιδιότητα να ελαχιστοποιούν την ένταση φωτός που ευθύνεται για το θάµπωµα, να αυξάνουν την αντίθεση κάνοντας ακόµα πιο ζωντανά τα χρώµατα που βλέπουµε, αλλά έχουν και µεγαλύτερη αντοχή  ώστε να απωθούν το λίπος, το νερό και τη σκόνη.

Ναυσικάς 61, Πλατεία Ντάβαρη, Παλαιό Φάληρο, Τηλ.: 210 9849275, FB: Οπτικα Φ.επαφης Χατζαρας Γιαννης

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης:

Οπτικά Χατζάρας: Εστιάζουμε στην όρασή σας!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here