“Με απάτησε”! Γιατί; Η επιστήμη απάντησε!

Ναι, υπάρχουν δεκάδες σημάδια που μπορούν να προδώσουν το ένοχο μυστικό του/της συντρόφου σας ότι σας απάτησε. Γιατί το έκανε, όμως; Θα το ξανακάνει; Μπορούμε να του/της έχουμε εμπιστοσύνη;

Από τη Μαρκέλλα Ρεπανέλη

“Αγάπη μου, είναι αυτό που νομίζεις!”
Το σοκ της απιστίας δεν ξεπερνιέται εύκολα, είτε ο άπιστος είναι άνδρας είτε γυναίκα!

lifemagazinegr_giati_apatame_2Το θέμα είναι, όμως, να κατανοήσουμε γιατί ένας άνθρωπος, άνδρας ή γυναίκα, απατάει τον/την σύντροφό του ώστε να προλάβουμε καταστάσεις αλλά και να αποφύγουμε να βρεθούμε σε αυτή τη δυσάρεστη θέση! Επιπλέον, η κατανόηση των αιτίων μπορεί να είναι μια καλή βάση για να συγχωρήσουμε τον/την σύντροφό μας και πάμε τη σχέση μας ένα βήμα παρακάτω. Ποιοι είναι λοιπόν οι λόγοι που κάποιος απατάει σύμφωνα με έρευνες και επιστημονικά δεδομένα;

Απουσία συναισθηματικού δεσμού

lifemagazinegr_giati_apatame_9Όταν δύο σύντροφοι δεν έχουν την ικανότητα να κάνουν συζητήσεις από καρδιάς αλλά και δεν στηρίζουν ο ένας τον άλλον, αυτό μοιραία οδηγεί στο να απατήσουν. Υπάρχει ένα στερεότυπο ότι το βασικό κίνητρο του άνδρα για να απατήσει είναι το σεξ. Και όμως, ο Gary Neuman, ένας σύμβουλος γάμου που έχει γράψει το βιβλίο “ The truth about cheating” διαπίστωσε ότι το 47% των ανδρών πελατών του που απάτησαν έκαναν λόγο για απουσία συναισθηματικής οικειότητας.

Το έχει ξανακάνει ή αντιγράφει λάθος παραδείγματα

Εάν κάποιος έχει ήδη απατήσει τον/την σύντροφό του σε προηγούμενη σχέση του, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να το ξανακάνει με τον/την νέο/α σύντροφό του. Μια άλλη ενδιαφέρουσα σκοπιά που αποκάλυψε ένα ανώνυμο ερωτηματολόγιο είναι ότι πάνω από το 75% των ανδρών που πήραν μέρος δήλωσαν ότι απάτησαν γιατί το ίδιο είχαν κάνει και οι φίλοι τους!

Βαρετό σεξ

lifemagazinegr_giati_apatame_5

Είναι λογικό όταν η σεξουαλική ζωή ενός ζευγαριού δεν έχει κανένα ενδιαφέρον η πλειονότητα των ανδρών και ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών αποφασίζουν να απατήσουν. Το πρόβλημα είναι ότι τα ζευγάρια που δεν έχουν καλή σεξουαλική ζωή θεωρούν παρόλα αυτά ότι η σχέση τους είναι καλή σε γενικές γραμμές, ήρεμη και χωρίς… αναταράξεις!

Η κρίση των –αντα

lifemagazinegr_giati_apatame_7Και όμως, μια έρευνα που έγινε το 2014 για το πανεπιστήμιο Stern της Νέας Υόρκης αποκάλυψε ότι στην αλλαγή της δεκαετίας των ανθρώπων είναι πιο ευάλωτοι στο να απατήσουν, διότι μπαίνουν πιο εύκολα στον πειρασμό. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι όσοι αλλάζουν δεκαετία θα απατήσουν! Εκείνοι όμως που μπαίνοντας στα τριάντα, σαράντα ή πενήντα κοιτούν πίσω με… τρόμο και παθαίνουν μια κρίση ηλικίας που την επιβαρύνουν και άλλοι παράγοντες στη ζωή τους, μπορεί!

Η εκτεταμένη ενασχόληση με τα κοινωνικά δίκτυα

lifemagazinegr_giati_apatame_3 Στα ζευγάρια όπου ο ένας από τους δύο αφιερώνει πολύ χρόνο στα social media, οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι ο κίνδυνος απιστίας είναι αυξημένος. Οι εικονικές σχέσεις είναι εύκολες, απλές, χωρίς υποχρεώσεις, χωρίς καν ο άλλος να βγει από το σπίτι του και αυτή η ευκολία τις κάνει πιο θελκτικές.

Τα επαγγελματικά ταξίδια και η δουλειά

Δεν είναι τυχαίο ότι το προφίλ των ανδρών που απατούν είναι ως επί το πλείστον αξιοσέβαστοι (ή όχι) επιχειρηματίες που απατούν την αγαπημένη τους γυναίκα στα επαγγελματικά τους ταξίδια. Αντίστοιχα ένα 13% των γυναικών έχουν εξωσυζυγική σχέση στο χώρο εργασίας. Και όπως αποκαλύπτει η επιστήμη η πιο κρίσιμη περίοδος είναι μεταξύ των 6 και 9 χρόνων γάμου, που είναι τα πιο απαιτητικά.

Η έλλειψη οξυτοκίνης

lifemagazinegr_giati_apatame_8Την αποκαλούν “ορμόνη της αγκαλιάς” (δηλαδή αυξάνεται όταν αγκαλιαζόμαστε και φιλιόμαστε) και παίζει αποδεδειγμένα πολύ καθοριστικό ρόλο στο πόσο θα δεθεί ένα ζευγάρι και δεν θα απιστήσει.  Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι όταν λείπει αυτή η ορμόνη είναι ένας καλός λόγος να απιστήσει κανείς διότι δεν δένεται με τον σύντροφό του όσο πρέπει.

Δεν μπορεί να κάνει αλλιώς!

lifemagazinegr_giati_apatame_4Και όμως, η πιο εκτεταμένη έρευνα παγκοσμίως για τις σχέσεις που ονομάζεται The Normal Bar αποκάλυψε ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να φανταστούν τη ζωή τους χωρίς την υψηλή αδρεναλίνη που τους φέρνει η παρανομία της απιστίας και ισχυρίζονται ότι δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά! Οι πραγματικοί λόγοι πίσω από αυτή τη συμπεριφορά μπορεί να ποικίλλουν για κάθε άνθρωπο και να έχουν να κάνουν με πράγματα στην παιδική του ηλικία ή να σχετίζονται με το οικογενειακό του περιβάλλον. Ένα τέτοιο άτομο σίγουρα χρειάζεται τη συνδρομή ενός ειδικού εάν θέλει να ξεπεράσει αυτή τη συμπεριφορά.

Διαβάστε ακόμη:

Πώς θα κρατήσει για πάντα ο έρωτας; Οι ειδικοί συμβουλεύουν!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here