Μου «κάνει» το ποδήλατό μου;

Όπως τα ρούχα µας πρέπει να έχουν το σωστό µέγεθος, έτσι και το ποδήλατό µας πρέπει να είναι σωστά ρυθµισµένο, αν θέλουµε να έχουµε το σωστό αποτέλεσµα άσκησης όταν το χρησιµοποιούµε! Γι΄αυτό υπάρχει το bike fitting!

Ένα ποδήλατο είναι συµµετρικό. Το ανθρώπινο σώµα όµως, όχι. Αυτή είναι η βασική αρχή που θα σας οδηγήσει σε µια σωµατοµέτρηση για ποδήλατο, γνωστή ως bike fitting. Είτε είστε νέος αναβάτης είτε προχωρηµένος, το bike fitting είναι µια τεχνική που θα σας βοηθήσει να απολαύσετε το καλύτερο αποτέλεσµα της χρήσης του ποδηλάτου, αλλά και θα σας προστατεύσει από την κακή στάση του σώµατος, τραυµατισµούς κ.ά. Παλιότερα απλώς έπρεπε να µπορεί κάποιος να κάνει ποδήλατο. Σήµερα, όµως, που το ποδήλατο είναι µέρος µιας πιο active προσέγγισης της ευεξίας, έχει πολύ µεγάλη σηµασία να είµαστε εναρµονισµένοι µε αυτό ώστε η χρήση του να µας κάνει καλό και όχι κακό.

Πότε πρέπει να κάνω bike fitting;

  1. Αγοράσατε νέο ποδήλατο: Είναι η σωστή στιγµή να βρείτε ακριβώς ποιο σας ταιριάζει για να αξιοποιήσετε τις βόλτες σας!
  2. Όταν αλλάζετε στόχους προπόνησης και η φυσική σας κατάσταση έχει βελτιωθεί. Ξεπεράσατε το στάδιο του αρχάριου και ψάχνεστε να αυξήσετε ταχύτητα, αλλά και τη διάρκεια της προπόνησής σας; Το bike fitting θα προσαρµόσει το ποδήλατό σας στα νέα δεδοµένα και θα σας προστατέψει από τραυµατισµούς, µεγιστοποιώντας τα αποτελέσµατα της άσκησης.

Πώς γίνεται;

Κλείνετε ραντεβού σε ένα κατάστηµα µε ποδήλατα που διενεργεί bike fittings και εκεί µε τη βοήθεια υπολογιστή θα καταγράψουν τα βιοµετρικά σας στοιχεία, θα περαστούν στον υπολογιστή και αυτός θα τα επεξεργαστεί για να δώσει τη βέλτιστη θέση οδήγησης. Παράλληλα, ο τεχνικός µπορεί να χρειαστεί να επέµβει για να σας αλλάξει θέση στη σέλα για σωστή ευθυγράµµιση του σώµατος, θα ρυθµίσει τα πετάλια και το τιµόνι ανάλογα µε τις ανάγκες σας. Κάθε κατάστηµα έχει να σας προτείνει διαφορετική µέθοδο fitting βασιζόµενη σε διαφορετικά προγράµµατα. Το βέβαιο είναι ότι θα βελτιώσουν τη στάση σας πάνω σε αυτό και θα δείτε µεγάλη διαφορά ειδικά εάν είστε πεπειραµένος αναβάτης.

Διαβάστε επίσης:

Και όμως, κάποιος έφτιαξε ηλεκτρικό ποδήλατο για τη θάλασσα!

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here