Οι νέες fitness τάσεις της επόμενης 10ετίας!

Η καλή φυσική κατάσταση είναι ένα ζήτηµα που απασχολεί ολοένα και ευρύτερο κοινό.

Σε αυτό φαίνεται πως έχουν συµβάλλει πολύ και τα εξατοµικευµένα προγράµµατα γυµναστικής, αλλά και το γεγονός ότι το fitness ως έννοια έχει διευρύνει πολύ τους… ορίζοντές του και έχει επεκταθεί σε νέους, ενδιαφέροντες και πολύ πρωτοποριακούς τρόπους εκγύµνασης. Πλέον µιλάµε για well-being και όχι απλώς για µια καλή φυσική κατάσταση!

Οι τάσεις και οι νέοι τρόποι γυµναστικής κυριολεκτικά ξεπηδούν σαν τα µανιτάρια, αλλά καταφέραµε να κωδικοποίησουµε σε 10 τις τάσεις στο fitness που ήδη µας απασχολούν, θα µας απασχολήσουν έντονα αυτή τη χρονιά, αλλά και θα µιλάµε γι’ αυτές τα επόµενα χρόνια. Και σίγουρα πρέπει να δοκιµάσετε έστω κάποιες από αυτές, είτε είστε, είτε όχι, φαν της γυµναστικής!

Αυτό που παρατηρεί κανείς όταν αναζητά να καταγράψει τις τάσεις του µέλλοντος είναι τρία πράγµατα:

  • Η γυµναστική πλέον αποκτά µια ολιστική προσέγγιση. Με άλλα λόγια δεν γυµνάζουµε µόνο το σώµα, αλλά επιλέγουµε έναν τρόπο εκγύµνασης που να προσφέρει οφέλη στο δίπτυχο σώµα-ψυχή. Εκεί άλλωστε, εντοπίζουν οι fitness specialists το µυστικό της µακροζωίας.
  • Η  τεχνολογία αρχίζει να γίνεται βασικό συστατικό του fitness. Είτε µέσω εξειδικευµένων συσκευών, είτε και ως apps στα κινητά, η τεχνολογία έχει βρει τρόπο να «τρυπώσει» και σε αυτόν τον κλάδο!
  • Το πρόγραµµα γυµναστικής αρχίζει να εξατοµικεύεται! Αυτή η µαζική «φρενίτιδα» των γυµναστηρίων φαίνεται ότι πλέον περνάει σε νέα φάση. Ο καθένας επιδιώκει ένα πρόγραµµα γυµναστικής κοµµένο και ραµµένο αποκλειστικά στα δικά του µέτρα και στο δικό του lifestyle και όχι απλώς να… «χτυπιέται» σε ένα γυµναστήριο.

#1 Wearables

Η τεχνολογία έχει βρει τρόπο να χωρέσει και στο fitness! Αποκλείεται να µην έχετε παρατηρήσει µέσα στην πόλη ανθρώπους να τρέχουν φορώντας στο µπράτσο τους µια µικροσκοπική συσκευή. Τα λεγόµενα fitness trackers, αλλά και τα έξυπνα ρολόγια έκαναν πάταγο ως χριστουγεννιάτικα δώρα και θα συνεχίσουν να είναι στη… µόδα! Μεγάλες εταιρείες, όπως οι Garmin, Apple και Fit bit, ποντάρουν σε αυτό! Τα wearables (ή αλλιώς µετρητές αθλητικής δραστηριότητας) προσφέρουν στο χρήστη πληροφορίες, όπως η απόσταση που διανύει, ο καρδιακός παλµός κατά την άσκηση, αναζήτηση διαδροµής µέσω GPS, αναπαραγωγή µουσικής, µετρητή βηµάτων κ.λπ.

#2 Just dance your gym!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πόσες φορές θα έχετε ακούσει τη δικαιολογία ότι µια φίλη ή ένας φίλος δεν πάνε γυµναστήριο διότι είναι… βαρετό; Και όχι άδικα! Για το λόγο αυτό η γυµναστική µετά… µουσικής γνωρίζει τεράστια άνθηση και θα εξακολουθήσει να παρασύρει τα πλήθη! Κάποτε θεωρούσαµε ξεπερασµένες τις βιντεοκασέτες της Jane Fonda που γυµναζόταν µε κασετόφωνο, σήµερα όµως η Zumba, το κατεξοχήν παράδειγµα γυµναστικής µε ρυθµό και µουσικότητα, «πουλάει» τρελά. Οι Ολυµπιακοί του Ρίο της έδωσαν έξτρα ώθηση και τα επόµενα χρόνια µορφές γυµναστικής που θα «αγκαλιάζουν» το ρυθµό και τη µουσική θα είναι πολύ δηµοφιλείς.

#3 Γυµναστική στη µπάρα

Συναφές µε το παραπάνω είναι και µια νέα µορφή γυµναστικής, της οποίας η έµπνευση ήρθε από το µπαλέτο. Η µέθοδος ονοµάζεται Barre Astié από την Barre (δηλαδή την µπάρα του µπαλέτου) και τον χορογράφο και χορευτή Alain Astié και είναι ένας τρόπος εκγύµνασης που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Σκοπός της είναι να γνωρίσουµε το µυϊκό µας σύστηµα, το σκελετό, τις αρθρώσεις και την κινητικότητά τους. Μας αποκαλύπτει την προσωπική µας ικανότητα κίνησης, χρησιµοποιώντας κάµψεις, κλίσεις, στρέψεις, κυρτώσεις της πλάτης περίπου όπως οι χορευτές, χαρίζοντας χαλάρωση και ευεξία. 

 #4 Τα κάναµε… µούσκεµα!

Το  νερό είναι η νέα «αγάπη» των απανταχού fitness lovers. Μορφές γυµναστικής όπως η Aqua Zumba, γνωρίζουν ιδιαίτερη άνθηση, διότι συνδυάζουν νερό µε γυµναστική. Η άσκηση µέσα στο νερό είναι ιδιαίτερα ωφέλιµη, πρώτον γιατί µε τη βοήθεια της άνωσης οι ασκήσεις εκτελούνται πιο εύκολα, ενώ το σώµα καταπονείται λιγότερο και οι τραυµατισµοί είναι πιο δύσκολο να συµβούν. Η πισίνα, αλλά και η θάλασσα, είναι το νέο meeting point, ιδιαίτερα για πολυάσχολες µαµάδες, αλλά και εγκυµονούσες που θέλουν να γυµναστούν χωρίς να κινδυνεύσουν.

#5 Workout apps 

Και µιας και µιλήσαµε για τεχνολογία, δε θα µπορούσαν να λείπουν και τα κινητά από αυτόν τον κατάλογο και συγκεκριµένα οι εφαρµογές εκγύµνασης (workout apps) που µπορεί να κατεβάσει κάποιος στο κινητό του για να γυµναστεί µόνος του. Είναι µια µέθοδος ιδιαίτερα αγαπητή σε µικρές ηλικίες, αν και έχει αµφισβητηθεί για την εγκυρότητά της. 

#6 Βγείτε έξω! 

Η γυµναστική πλέον, µεταφέρεται έξω από τα κλειστοφοβικά και… smelly γυµναστήρια. Από την απλή πεζοπορία µέχρι το extreme παρκούρ, τοπεδίο του fitness µεταφέρεται σε ανοιχτό χώρο και όχι άδικα. Έρευνες πριν µερικά χρόνια είχαν επισηµάνει ότι το περπάτηµα ακόµα και µέσα στην πόλη µπορούσε να προλάβει πολύ πιο αποτελεσµατικά το εγκεφαλικό απ’ ό,τι η σκληρή προπόνηση σε ένα γυµναστήριο.

Και ο λόγος είναι προφανής: όταν βρίσκεστε εκτός κλειστών χώρων, εκτός από το σώµα σας «γυµνάζετε» και το µυαλό σας, µε τις εικόνες να εναλλάσσονται και έτσι παράλληλα να χαλαρώνετε πνευµατικά. Επιπλέον, σκέφτεστε καλύτερο τρόπο εκγύµνασης από έναν περίπατο στη φύση, µε σύµµαχο τον καθαρό αέρα;Πριν λίγα χρόνια, όταν ακούγαµε τον όρο “personal training”, το µυαλό µας πήγαινε σε celebrities που προσλάµβαναν γνωστούς και πανάκριβους γυµναστές για να τους κρατούν σε φόρµα. Σήµερα το personal training δεν είναι µόνο αυτό. Η εξατοµίκευση στα προγράµµατα γυµναστικής είναι το ζητούµενο, διότι δεν έχουµε όλοι τις ίδιες ανάγκες, την ίδια σωµατοδοµή, την ίδια ηλικία και την ίδια φυσική κατάσταση. Επιπλέον, οι  ίδιοι οι γυµναστές επιδιώκουν την επιµόρφωσή τους µε µαθήµατα όπως κινησιολογίας, ώστε να προσελκύουν µεµονωµένους πελάτες σε µια αγορά κορεσµένη

#7 Personal training

Πριν λίγα χρόνια, όταν ακούγαµε τον όρο “personal training”, το µυαλό µας πήγαινε σε celebrities που προσλάµβαναν γνωστούς και πανάκριβους γυµναστές για να τους κρατούν σε φόρµα. Σήµερα το personal training δεν είναι µόνο αυτό. Η εξατοµίκευση στα προγράµµατα γυµναστικής είναι το ζητούµενο, διότι δεν έχουµε όλοι τις ίδιες ανάγκες, την ίδια σωµατοδοµή, την ίδια ηλικία και την ίδια φυσική κατάσταση. Επιπλέον, οι  ίδιοι οι γυµναστές επιδιώκουν την επιµόρφωσή τους µε µαθήµατα όπως κινησιολογίας, ώστε να προσελκύουν µεµονωµένους πελάτες σε µια αγορά κορεσµένη.

#8 HIIΤ

Αυτά τα 4 γραµµατάκια που αντιστοιχούν στο High Intensity Interval Training, είναι µάλλον η απάντηση στην κοινή δικαιολογία «δεν έχω χρόνο για γυµναστική»! Πρόκειται για ένα πρόγραµµα εξάσκησης µόλις 10 λεπτών, µε 10 ασκήσεις (όπως καθίσµατα, push-ups κλπ.) τις οποίες ο ασκούµενος εκτελεί µε ιδιαίτερη ένταση για 45 δευτερόλεπτα, µε ένα διάλειµµα 15 δευτερολέπτων ενδιάµεσα. Αν έχετε περισσότερο χρόνο, π.χ. 20 λεπτά ή µισή ώρα, απλώς επαναλαµβάνετε το πρόγραµµα 2 ή 3 φορές. Στόχος είναι να κάψετε θερµίδες έστω και µε 10 λεπτά άσκησης!

#9  Γυµναστείτε the… new way!

Οι νέες µορφές γυµναστικής που θα µας απασχολήσουν τα επόµενα χρόνια είναι πάρα πολλές. Συνήθως, µόλις κάποια διάσηµη κυρία δοκιµάσει µια νέα µορφή γυµναστικής, αυτή γίνεται… viral. Έτσι έχουµε το spinning (στατικό ποδήλατο σε χώρο µε ατµοσφαιρικό φωτισµό και µουσική µε ένα γκρουπ ανθρώπων), το TRX, τη hot yoga, τη yogilates (συνδυασµό γιόγκας και πιλάτες), το PHIIT (Pilates High Intensity Interval Training), την aerial yoga κ.ο.κ.

# 10 Fitness µιας… κάποιας ηλικίας!

Από τα µεγαλύτερα trends στο fitness-που στην αρχή το βλέπαµε λίγο κοροϊδευτικά-είναι η εκγύµναση µεγαλύτερων σε ηλικία ατόµων. Ναι, σιγά-σιγά τα γυµναστήρια αρχίζουν να γεµίζουν µε κυρίους και κυρίες άνω των 650 και των 70 που επιθυµούν να διατηρήσουν ή και να αποκτήσουν µια φυσική κατάσταση που θα τους επιτρέψει να παραµείνουν ακµαίοι για αρκετά χρόνια. Άλλωστε, το προσδόκιµο ζωής, πλέον, έχει αλλάξει ριζικά και οι άνθρωποι µετά τα 50 έχουν και το χρόνο και το χρήµα να γυµναστούν και να το απολαύσουν!

Veganism & healthy boozing

Μέρος του fitness είναι φυσικά και η διατροφή! Και εδώ έχουµε µεγάλες εξελίξεις αν και λίγο αναµενόµενες. Έτσι, παρατηρείται µια έντονη στροφή προς το κίνηµα των vegans. Χαρακτηριστικό αυτής της τάσης είναι το γεγονός ότι ένα ζευγάρι µε τεράστια παγκόσµια επιρροή, όπως είναι η Beyoncé και ο Jay-Z, αποκάλυψαν ότι υιοθέτησαν τον τρόπο διατροφής των vegans, δηλαδή την αυστηρή χορτοφαγία, στρέφοντας τα βλέµµατα της κοινής γνώµης σε αυτόν τον τρόπο διατροφής, που περισσότερο είναι στάση ζωής.  Από την άλλη, µεγάλη κινητικότητα παρατηρείται στο κοµµάτι των υγιεινών «ποτών». Τα healthy juice bars γνωρίζουν άνθηση, προσφέροντας στο κοινό τους µια ποικιλία smoothies και χυµών µε βάση τα φρούτα, τα super foods, τα µπαχαρικά και άλλα υλικά που θωρακίζουν τον οργανισµό και προσφέρουν ευεξία!

Διαβάστε επίσης:

https://www.lifemagazine.gr/endunamwste-to-swma-sas-me-tko/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here