Παναγία της Τήνου: Οι άγνωστες ιστορίες

Το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας της Τήνου δεν είναι μόνο το σήμα κατατεθέν του νησιού, αλλά και ένας από τους σημαντικότερους τόπους προσκυνήματος στην Ελλάδα και τον κόσμο. Ας δούμε, όμως, μερικές σημαντικές λεπτομέρειες που αφορούν το ναό.

Είναι ευρέως γνωστό ότι όλα ξεκίνησαν από ένα όνειρο που το 1822 έβλεπε στον ύπνο της η αδελφή Πελαγία για τρεις συνεχόμενες Κυριακές: την Παναγία να της ζητά να βρει μια θαυματουργή εικόνα που βρισκόταν για χρόνια θαμμένη στη γη. Ωστόσο, λίγοι γνωρίζουν ότι μέχρι την εύρεσή της και λόγω του ότι οι πρώτες ανασκαφές για την ανακάλυψή της απέβησαν άκαρπες μερικοί δε δίστασαν να χλευάσουν τη μοναχή ότι ήταν ονειροπόλα.

Όσον αφορά στην αρχιτεκτονική του ναού, στο σημείο που σήμερα δεσπόζει ο Ιερός Ναός της Παναγίας της Τήνου στην αρχαιότητα υπήρχε μόνο το θέατρο του Μεγάλου Θεού Διονύσου, αλλά και ένας μικρός βωμός του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης ακριβώς στο σημείο που υπέδειξε η Αγία Πελαγία, ενώ παραδίπλα υπήρχε η «Ιερή Κρήνη της Αμφιτρίτης», από την οποία όποιος έπασχε από μια ασθένεια και έπινε νερό από αυτήν αμέσως θεραπευόταν. Μάλιστα, η πηγή αυτή που υπάρχει μέχρι και σήμερα, θεωρείται η θαυματουργή Πηγή της Παναγίας.

Το αρχικό καμπαναριό είχε ύψος 34 μέτρα και αριθμούσε τέσσερα φανάρια. Όμως οι δυνατοί βοριάδες που πνέουν στο νησί υποχρέωσαν στην ανακατασκευή του για λόγους ασφαλείας κι έτσι σήμερα το ύψος του φτάνει τα 29 μέτρα.

Μέχρι σήμερα παραμένει ένα άλυτο μυστήριο το ποιος φιλοτέχνησε τη θαυματουργή εικόνα. Πολλοί υποστηρίζουν ότι αποτελεί έργο του Αποστόλου και Ευαγγελιστή Λουκά, λόγω της τεχνοτροπίας της που τοποθετείται νωρίτερα από τη βυζαντινή περίοδο, ενώ άλλοι θεωρούν ότι είναι μεταγενέστερη.

Αφιερώματα, τάματα και θαύματα!

Μερικά αφιερώματα και τάματα στην Παναγία παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον:
Το μαρμάρινο σιντριβάνι που συναντάμε καθώς κατευθυνόμαστε στο Ναό, στο προαύλιο δεξιά, αποτελεί αφιέρωμα του Τούρκου Μουσταφά Αγά, ενός χιλίαρχου της Κρήτης που ήταν παράλυτος. Μόλις έμαθε για τα θαύματα της Μεγαλόχαρης έσπευσε με τους συνοδούς του και έμεινε 2 μήνες να προσεύχεται στο Ναό. Ώσπου μια μέρα ξαπλωμένος μπροστά στην εικόνα, ανέκτησε τις δυνάμεις του, σηκώθηκε και την προσκύνησε.

Πάνω από το δεξί παγκάρι του Ναού πολλοί θα έχετε παρατηρήσει μια πορτοκαλιά με 12 ασημένιους καρπούς. Ένας πλούσιος και τυφλός ομογενής της Αμερικής είχε κάνει τάμα να αφιερώσει στη Μεγαλόχαρη ό,τι πρωτοαντικρίσει με το που θα έβρισκε το φως του. Και αυτό ήταν μια πορτοκαλιά, ενώ οι 12 καρποί της αντιστοιχούν στους μαθητές του Χριστού.

Ένα «περίεργο» ομοίωμα καραβιού με σφηνωμένο στο πλάι του ένα ψάρι είναι το τάμα πληρώματος πλοίου που κινδύνεψε στον ωκεανό από ρήγμα. Το πλήρωμα επικαλέστηκε τη βοήθεια της Μεγαλόχαρης και σώθηκε. Πώς; ‘Ένα μεγάλο ψάρι είχε φράξει το ρήγμα, εξού και το τάμα!

Το γνωρίζατε;

  • Το πρώτο θαύμα της Τήνου έχει καταγραφεί το 1823, όταν ένα μικρό παιδί θεραπεύτηκε από την πανώλη.
  • Εξίσου θαυματουργό θεωρείται το γεγονός ότι ένα πηγάδι από όπου «ούτε δάκρυ νερού δεν έβρισκες» ξαφνικά ανέβλυσε νερό την ώρα της θεμελίωσης του Κάτω Ναού της Ευρέσεως, ο οποίος, γι’ αυτό, ονομάστηκε Ναός της Ζωοδόχου Πηγής.
  • Η εικόνα της Παναγίας απεικονίζει τον Ευαγγελισμό της και όχι την Κοίμηση όπως πολύς κόσμος πιστεύει λανθασμένα.

Διαβάστε επίσης:

Μικροί, γαστρονομικοί «θησαυροί» της Τήνου!

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here