Πάσχα χωρίς τσουρέκι, τραπέζι δίχως ψωμί θα μπορούσε να είναι! Ναι, το τσουρέκι είναι απόλαυση, είναι αυτό που θέλετε να φάτε την Κυριακή του Πάσχα το πρωί μαζί με ένα ποτήρι γάλα! Σας έχουμε, λοιπόν, συνταγές!
Ίσως δεν υπάρχει πιο μυρωδάτη συνταγή στην ελληνική κουζίνα σε ό,τι αφορά τα αρτοσκευάσματα από ένα λαχταριστό τσουρέκι. Η αλήθεια είναι ότι πολλές νοικοκυρές φοβούνται να φτιάξουν μόνες τους τσουρέκι επειδή απαιτεί χρόνο και δεν είναι σίγουρες για την επιτυχία. Μην το φοβηθείτε! Το σπιτικό τσουρέκι, όπως και να σας βγει, είναι σίγουρα με περισσότερα αρώματα από ένα αγοραστό (αν και τα καλά ζαχαροπλαστεία έχουν τσουρέκι πολύ υψηλών προδιαγραφών). Σας έχουμε τρεις υπέροχες συνταγές!
Παραδοσιακό τσουρέκι
Με το βουτυράκι του, το μαχλέπι του, τη μαστίχα του και την… υπομονή του, σε μια εκπληκτική και πάντα πετυχημένη συνταγή του ειδικού Στέλιου Παρλιάρου! Η συνταγή είναι για ένα τσουρέκι, οπότε αυξήστε τη δόση εάν θέλετε περισσότερα.
ΥΛΙΚΑ
- 35 γρ. βούτυρο γάλακτος (αυτό που πωλείται στο βάζο και συνήθως είναι από αιγοπρόβειο γάλα)
- 35 γρ. βούτυρο αγελάδας
- 100 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
- 160 γρ. ζάχαρη
- 3 αυγά και 1 ακόμη για το άλειμμα του τσουρεκιού
- 1 κ.γλυκού μαχλέπι κοπανισμένο
- 1/2 κ.γλυκού μαστίχα τριμμένη
- 100 γρ. νερό χλιαρό
- 40 γρ. μαγιά νωπή
- 600 γρ. αλεύρι σκληρό
- αμύγδαλα φιλέ για την επιφάνεια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα δύο είδη βουτύρου, το γάλα, τη ζάχαρη, το μαχλέπι και τη μαστίχα, να χλιαρύνουν όχι να κάψουν γιατί θα καταστραφεί η μαγιά που θα προσθέσουμε αργότερα.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα αυγά. Ανακατεύουμε καλά.
- Σ’ ένα άλλο σκεύος διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό ανακατεύοντας με ένα πιρούνι.
- Την αδειάζουμε στο μείγμα με τα βούτυρα, προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε πολύ καλά με μέχρι να γίνει μια ζύμη που ξεκολλάει από τα χέρια μας. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε καλύτερα σε μίξερ, ζυμώνοντας σε χαμηλή ταχύτητα με το γάντζο, το εξάρτημα για σκληρές ζύμες. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι.
- Δίνουμε στη ζύμη σχήμα μπάλας, τη βάζουμε σε μια καθαρή λεκάνη και χαράσσουμε στην επιφάνειά της έναν σταυρό με ένα μαχαίρι.
- Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για τουλάχιστον 3 ώρες ώστε να διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη και να χαθεί ο σταυρός.
- Ξαναζυμώνουμε ελαφρώς με το χέρι και χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 ίσα μέρη.
- Πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλεύρι και πλάθουμε τρία μπαστούνια, τα οποία πλέκουμε σε πλεξούδα.
- Εναλλακτικά, φτιάχνουμε ένα μεγάλο μπαστούνι και το τυλίγουμε σαν σαλίγκαρο, αντί να φτιάξουμε πλεξούδα.
- Τοποθετούμε το τσουρέκι σε μια λαδόκολλα πάνω στη λαμαρίνα του φούρνου. Αφήνουμε ξανά σε ζεστό περιβάλλον για μια ώρα τουλάχιστον μέχρι να διπλασιαστεί ξανά σε όγκο.
- Ανακατεύουμε το αυγό της επάλειψης με ελάχιστο νερό και με ένα πινέλο αλείφουμε πολύ προσεκτικά την επιφάνεια του τσουρεκιού (δεν πρέπει να το τρυπήσουμε γιατί δεν θα φουσκώσει).
- Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C-180°C για 50-60 λεπτά, μέχρι το τσουρέκι να ροδίσει και να ξεκολλάει από τη λαδόκολλα.
Εύκολο τσουρέκι με ζαχαρούχο γάλα
Εάν θέλετε ένα κορδονάτο, μοσχομυριστό τσουρέκι και πάνω από όλα εύκολο, ο αγαπημένος μου Τάσος Αντωνίου σας δίνει τη συνταγή!
ΥΛΙΚΑ
- 2 κύβοι νωπή μαγιά των 25 γρ.
- 1,5 φλιτζ. νερό
- 2 κ.σούπας ζάχαρη
- 1 συσκευασία (397 γρ.) ζαχαρούχο γάλα
- 100 γρ. αγελαδινό βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κ.γλυκού αλάτι
- 6 αυγά
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Διαλύουμε τη μαγιά σε μεγάλο μπολ με το νερό και 1 κ.σ. ζάχαρη. Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη να ενεργοποιηθεί η μαγιά για 10 λεπτά.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε στο μείγμα το ζαχαρούχο γάλα, το βούτυρο και το αλάτι και αναμειγνύουμε με το μίξερ χρησιμοποιώντας το εξάρτημα του φτερού.
- Προσθέτουμε 5 αυγά, ένα τη φορά, και ανακατεύουμε μετά από κάθε προσθήκη.
- Αλλάζουμε το εξάρτημα του φτερού με τον γάντζο και κατεβάζουμε στην πιο χαμηλή ταχύτητα.
- Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι. Όταν η ζύμη μαζευτεί σε μια μπάλα γύρω από τον γάντζο, σταματάμε το χτύπημα.
- Καλύπτουμε τον κάδο του μίξερ με μεμβράνη και αφήνουμε κοντά σε θερμό σώμα για να φουσκώσει το τσουρέκι για περίπου 1 ώρα.
- Κατόπιν αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας και ζυμώνουμε για 6-7 λεπτά το τσουρέκι.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε τρία ή τέσσερα ίσα μέρη. Τα ρολάρουμε ώστε να γίνουν ομοιόμορφα και τα πλέκουμε σε κοτσίδα.
- Μπήγουμε την ένωση της κοτσίδας κάτω από το τσουρέκι. (Σε αυτό το σημείο μπήγουμε και ένα κόκκινο αυγό εάν θέλουμε να διακοσμήσουμε τα τσουρέκια μας).
- Βάζουμε τα τσουρέκια σε βουτυρωμένες λαμαρίνες ή στρωμένες με λαδόκολλα. Φροντίζουμε να αφήσουμε κενό μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν ξανά.
- Τα σκεπάζουμε με πετσέτες για να μην ξεραθούν και τα αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο κοντά σε ζεστό σημείο, για περίπου 45 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160οC, στον αέρα.
- Όταν φουσκώσουν, χτυπάμε σε μπολ ένα αυγό με λίγο νερό και 1 κ.σ. ζάχαρη και αλείφουμε την επιφάνειά τους.
- Τα αφήνουμε να φουσκώσουν ξανά για άλλα 15 λεπτά γιατί με το αυγό συρρικνώνονται ελαφρώς.
- Όταν είναι έτοιμα, τα ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Αν ροδίσουν πιο γρήγορα, καλύπτουμε τη λαμαρίνα με αλουμινόχαρτο.
Τσουρέκι με κλωστές
Αυτή η συνταγή υπόσχεται να μη σας “βασανίσει” πολύ παρά μόνο στο ζύμωμα και σας δίνει τσουρέκι με “κλωστές” όπως λέγεται το κορδονάτο.
ΥΛΙΚΑ
- 500 γρ. αλεύρι σκληρό (χρώματος μπλε)
- 100 γρ. αλεύρι Αμερικής (χρώματος κίτρινο)
- 1 αυγό
- 210 γρ. γάλα φρεσκο
- 60 γρ. νερο
- 70 γρ. βούτυρο τύπου Κερκυρας
- 150 γρ. ζάχαρη
- 1 κ.γλυκού μαχλέπι κοπανισμένο
- 1/2 κ.γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
- 1 πρεζα αλάτι
- 45 γρ. μαγιά νωπή ή 15 γρ. ξηρή
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε μια κατσαρόλα βάζετε το γάλα, τα μυρωδικά, το βούτυρο, τη ζάχαρη και το νερό. Σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνετε λιγάκι τα υγρά ίσα ίσα να λιώσει η ζάχαρη και το βούτυρο.
- Χτυπήστε καλά το αυγό και προσθέστε το και αυτό στο μίγμα.
- Στον κάδο του μίξερ βάλτε το αλεύρι και την μαγιά.
- Αφού σιγουρευτείτε ότι το μίγμα με τα υγρά είναι κάτω από 40 βαθμούς αναμίξτε με το αλεύρι και ξεκινήστε το ζύμωμα.
- Ρίξτε το αλάτι και ζυμώστε για περίπου 15 λεπτά δυνατά μέχρι να έχετε ένα ελαστικό και λείο ζυμάρι.
- Αφήστε να διπλασιαστεί η ζύμη στον πάγκο της κουζίνας.
- Χωρίστε τη ζύμη σε φυτίλια όπως είναι φουσκωμένη και δέστε τα τσουρέκια σας με τέσσερα κορδόνια σταυρωτά. Αυτή η ζύμη σας βγάζει δυο μέτρια τσουρέκια, ό,τι πρέπει για ένα ταψί.
- Εάν θέλετε τα περνάτε με ένα αυγό διαλυμένο με 2 κ. σούπας νερό και τα πασπαλίζετε με τριμμένο αμύγδαλο ή φουντούκι ή και σουσάμι.
- Τα ψήνετε στους 160 βαθμούς στον αέρα για 30-35 λεπτά.
Διαβάστε ακόμα:
Φτιάξτε το τέλειο γλυκό για το Πάσχα! Αφράτη και ελαφριά πουτίγκα λεμονιού!