Είναι λίγο παράδοξο το ότι πολλοί γιορτάζουμε μετά χαράς τον Άγιο Βαλεντίνο κάθε τέτοια μέρα (14 Φεβρουαρίου) χωρίς όμως στην πραγματικότητα να γνωρίζουμε τι και πώς προέκυψε αυτή η γιορτή. Ποια είναι λοιπόν η ιστορία που κρύβεται πίσω από τις καρδούλες του Αγίου Βαλεντίνου…;

Από τον Γιώργο Λ.Παπαχατζή

Μα ποιος είναι άραγε αυτός ο Άγιος που κάνει αμέτρητες καρδιές να καρδιοχτυπούν ανήμερα της τιμητικής του εορτής; Ο λόγος για ποιον άλλον από τον Άγιο Βαλεντίνο ο οποίος δεν είναι ένα φανταστικό πρόσωπο αλλά ένας καθολικός Ιερέας ο οποίος μαρτύρησε με τους διωγμούς του αυτοκράτορα Κλαύδιου το 270 μ.Χ., και πιο συγκεκριμένα επειδή τελούσε γάμους ανάμεσα σε ζευγάρια, διαδίδοντας έτσι τη χριστιανική πίστη και το νόημα της αγάπης που πλήρωσε με την ίδια του τη ζωή.

Εκτός από τον μαρτυρικό θάνατο του Αγίου στο όνομα της χριστιανκής πίστης και της αγάπης που διέδωσε, σημαντικό ρόλο στην ταύτιση του με το κεφάλαιο “Έρωτας” έπαιξαν και οι θρύλοι που θέλουν τον Άγιο να είναι προστάτης των ζευγαριών! Μάλιστα, σύμφωνα με έναν από τους πιο διαδεδομένους, ο Άγιος Βαλεντίνος μια φορά παρενέβη σε έναν καυγά ενός ζευγαριού προκειμένου να κατευνάσει τα πνεύματα και να τους κάνει να σμίξουν.

Η Καθολική εκκλησία όρισε τον εορτασμό της μνήμης του στις 14 Φεβρουαρίου, μια ημερομηνία που συμπέφτει με τα Λουπερκάλια, μια παγανιστική τελετή γονιμότητας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here