Πόνοι κατά τη σεξουαλική επαφή; Τι μπορεί να σημαίνει;

Ο πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή είναι συχνό ενόχλημα πολλών νέων γυναικών. Πολλές φορές, ο πόνος αυτός δεν υποκρύπτει κάποια γυναικολογική πάθηση και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως την εμπειρία της γυναίκας στο σεξουαλικό τομέα, καθώς και τις εκάστοτε στάσεις που υιοθετεί στο σεξ.

Ο όρος που χρησιμοποιείται για τον πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή είναι η δυσπαρευνία, και μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Οι θεραπείες μπορεί να είναι φαρμακευτική, χειρουργική, ψυχολογική, είτε ακόμα και αλλαγή στάσης.

Τα αίτια μπορεί να είναι οργανικά, αν και συνήθως είναι ψυχολογικά. Οργανικοί παράγοντες που σχετίζονται με τις διαταραχές πόνου είναι οι φλεγμονές των γεννητικών οργάνων, η ενδομητρίωση, ινομυώματα , κύστη ωοθήκης, οι δερματικές παθήσεις των γεννητικών οργάνων, υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, σύνδρομο πυελικού πόνου, φλεγμονώδεις παθήσεις εντέρου και η ατροφία του κόλπου (σύνηθες σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης). Σε αυτές τις περιπτώσεις, η γυναίκα έχει συνήθως και άλλα συμπτώματα για τα οποία αναζητά θεραπεία, που πολλές φορές δεν αρκεί για να λύσει το σεξουαλικό πρόβλημα. Μερικές από τις κυριότερες αιτίες αναλύονται παρακάτω:

◆ Ενδομητρίωση

Είναι η πάθηση κατά την οποία το ενδομήτριο αναπτύσσεται εκτός της εσωτερικής στοιβάδας της μήτρας. Πρόκειται για μια χρόνια, καλοήθη πάθηση, τα αίτια της οποίας δεν είναι απολύτως γνωστά, μόνο υποθέσεις μπορούν να γίνουν. Η εμφύτευση του ενδομητρίου σε διάφορες περιοχές μέσα στην περιτοναϊκή κοιλότητα έχει σαν αποτέλεσμα αυτός ο ιστός να συμπεριφέρεται όπως ακριβώς συμπεριφέρεται και μέσα στη μήτρα. Αυτό σημαίνει ότι υπό την επίδραση των ορμονών, κυρίως οιστρογόνων σε πρώτη φάση, καθώς και της προγεστερόνης σε δεύτερη φάση, αυτός ο ιστός να αυξάνει σε μέγεθος, να παχαίνει δηλαδή, και όταν δεν επιτυγχάνεται κύηση να υποστρέφει και να αιμορραγεί μέσα στην περιτοναϊκή κοιλότητα.

Οι εστίες της ενδομητρίωσης μπορούν να έχουν μέγεθος κεφαλής καρφίτσας- όταν πρόκειται για εστίες στο περιτόναιο, χρώματος από διάφανες, γκρίζες, μέχρι και κόκκινες ανάλογα με τη δραστηριότητα, δηλαδή ανάλογα με το πόσο ενεργή είναι η ενδομητρίωση- μέχρι τη δημιουργία κύστεων διαφόρων μεγεθών κυρίως στην ωοθήκη γνωστές και ως σοκολατοειδείς κύστεις .Η ενδομητρίωση εμφανίζεται κυρίως στην αναπαραγωγική ηλικία, με κορύφωση την ηλικία μεταξύ των 25 μέχρι 35 ετών. Έχει υπολογιστεί ότι ενδομητρίωση εμφανίζεται στο 6 με 10% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας .Η θεραπεία της ενδομητρίωσης είναι πάντοτε χειρουργική με λαπαροσκόπηση και στη συνέχεια φαρμακευτική.

◆ Κύστες ωοθηκών

Μια ευμεγέθης απλή ορώδης κύστη, η κύστη του ωχρού σωματίου, ενδομητριωσική – σοκολατοειδής κύστη, πολύ μεγάλα μορφώματα καλοήθη όπως είναι το βλεννώδες κυσταδένωμα ή όγκοι κακοήθεις των ωοθηκών, ακόμα και η ωορρηξία όπου σπάει το ωοθυλάκιο, μπορεί να προκαλέσουν χρόνιο ή οξύ πόνο κατά την επαφή.

◆ Ινομυώματα

Τα ινομυώματα είναι καλοήθεις όγκοι της μήτρας που μπορούν να φτάσουν σε αρκετά μεγάλο μέγεθος και να δημιουργούν πόνο κατά τη διάρκεια των σεξουαλικών επαφών.

◆ Φλεγμονές γεννητικών οργάνων

Οι φλεγμονές του κόλπου, που οφείλονται σε μικρόβια όπως είναι οι απλές μυκητιάσεις ή/και πιο σοβαρές φλεγμονές. Χαρακτηριστικό των φλεγμονών αυτών είναι η ξαφνική εμφάνιση του άλγους κατά την επαφή, η οποία συνοδεύεται με αλλαγή των κολπικών υγρών, σε χρώμα, σε οσμή και σε ποσότητα. Η γυναίκα σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευθεί τον γυναικολόγο της, για να λάβει την κατάλληλη θεραπεία η ίδια και πιθανότατα και ο σύντροφός της.

◆ Ατροφία κόλπου (εμμηνόπαυση)

Η ατροφία και η ξηρότητα του κόλπου λόγω εμμηνόπαυσης, μπορεί να ευθύνεται για την επώδυνη σεξουαλική επαφή. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη οιστρογόνων, όταν η γυναίκα παύσει να έχει έμμηνο ρύση και πολλές φορές έχει σαν αποτέλεσμα ατροφικές κολπίτιδες. Ο γυναικολόγος θα μπορέσει να κατευθύνει και να δώσει την κατάλληλη συστηματική θεραπεία, για να ανακουφίσει τη γυναίκα.

◆ Οξεία ή χρόνια πυελική φλεγμονώδης νόσος

Η οξεία ή χρόνια πυελική φλεγμονώδης νόσος περιλαμβάνει την τραχηλίτιδα, την σαλπιγγίτιδα ή πιο σοβαρές φλεγμονές όπως σαλπιγγοωθηκικό απόστημα και είναι ένας συχνός λόγος για επώδυνη συνουσία. Όταν μια κολπίτιδα δε θεραπευτεί, υπάρχει η πιθανότητα η φλεγμονή να γίνει ανιούσα και να προσβάλλει τον τράχηλο, τη μήτρα ή/και τις σάλπιγγες της γυναίκας, να δημιουργήσει δηλαδή μια πυελική φλεγμονή. Η διάγνωση γίνεται είτε κλινικά, είτε με υπερηχογραφικό έλεγχο, ανάλογα την περίπτωση. Η θεραπεία πάλι ποικίλλει, μπορεί να είναι θεραπεία από το στόμα, εισαγωγή στο νοσοκομείο και ενδοφλέβια αντιβιοτική θεραπεία μέχρι και χειρουργική επέμβαση, είτε λαπαροσκοπικά είτε με ανοιχτή τομή.

Σε κάθε περίπτωση είναι σκόπιμο να επικοινωνήσετε και να συζητήσετε το θέμα με το γυναικολόγο σας.

*Στέφανος Χανδακάς MD MBA PhD, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, ενδοσκοπικός χειρουργός – γυναικολόγος, MD MBA PhD, επιστημονικός συνεργάτης των Νοσοκομείων Μητέρα, Υγεία και του Athens Beverly Hills Medical Group
www.woman.com.gr, www.drchandakas.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Τα 6 πιο συχνά και επικίνδυνα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here