Θέλετε το παιδί σας να γίνει εξυπνότερο; Ιδού 10 τρόποι!

Η εξυπνάδα είναι κάτι… σχετικό θα σας πουν οι ειδικοί! Και όμως, όταν πρόκειται για παιδιά, μπορείτε να τους δώσετε… πόντους εξυπνάδας με αυτούς τους 10 τρόπους!

Από τη Μαρκέλλα Ρεπανέλη

Το γνωστό αμερικανικό περιοδικό Time συγκέντρωσε δέκα επιστημονικά εξακριβωμένους τρόπους για να ενισχύσετε την ευφυΐα των παιδιών σας ήδη από τη βρεφική ηλικία. Αυτό βέβαια-για να μην υπάρξουν παρερμηνείες- δεν σημαίνει ότι το παιδί σας ξαφνικά θα γίνει… Αϊνστάιν! Η ευφυΐα είναι κάτι σχετικό στη ζωή και κυρίως δεν είναι το παν, όπως αναφέρει στην κατακλείδα του και το ίδιο το περιοδικό. Όμως οι τρόποι που παρουσιάζει μπορούν πράγματι να κάνουν τα παιδιά πιο παρατηρητικά, οργανωμένα και σίγουρα εξυπνότερα και πιο προσηλωμένα στη μάθηση!

#1
Μαθήματα μουσικής

Ναι, το λένε και οι έρευνες πως όσο πιο νωρίς ένα παιδί ξεκινά να ασχολείται με τη μουσική τόσο μεγαλύτερη επίδραση θα έχει αυτή στο δείκτη νοημοσύνης. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές ευφυΐες ασχολούνταν με το βιολί, ένα απαιτητικό όργανο που θυμίζει… μαθηματικά!

#2
Άσκηση

lifemagazinegr_exipna_paidia_2“Νους υγιής εν σώματι υγιεί”. Το είπαν και οι αρχαίοι! Ένα παιδί μαθαίνει καλύτερα όταν είναι υγιές και ασκείται καθημερινά ώστε να ξεδίνει και να συγκεντρώνεται καλύτερα στη διαδικασία της μάθησης! Μια γερμανική έρευνα μάλιστα έδειξε ότι μετά από άσκηση αυξήθηκε κατά 20% η εκμάθηση νέων λέξεων στα άτομα!

#3
Διαβάστε μαζί!

lifemagazinegr_exipna_paidia_3Ωραίο το να διαβάζετε παραμύθια στο παιδί σας. Αν όμως το κάνετε μηχανικά τότε δεν κάνετε… δουλειά! Έχει σημασία παράλληλα με το διάβασμα παραμυθιών να ασκείτε νοητικά το παιδί σας κάνοντάς του ερωτήσεις πάνω σε αυτό που διαβάζετε, ζητώντας του να σας πει τη γνώμη του, να σας εξηγήσει τι σημαίνουν διάφορές λέξεις. Με άλλα λόγια, κάντε την ανάγνωση μια ευχάριστη γλωσσική και πνευματική άσκηση. Μπορείτε ακόμα και να διαβάσετε μαζί την εφημερίδα ή το περιοδικό σας!

#4
Καλός ύπνος

Άλλη μια σοφή ρήση λέει ότι “ο ύπνος θρέφει τα παιδιά” και δεν αναφέρεται στο βάρος τους! Ο ύπνος έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι βοηθάει τον εγκέφαλο να λειτουργεί καλύτερα. Τα παιδιά που κοιμούνται καλά και στην ώρα τους έχουν καλύτερη απόδοση στα μαθήματα και άρα γίνονται εξυπνότερα!

#5
Πειθαρχία

lifemagazinegr_exipna_paidia_10Τα παιδιά χρειάζονται όρια. Αυτό πρέπει να γίνει κανόνας στο σπίτι σας εάν θέλετε το παιδί σας να γίνει εξυπνότερο. Ένα πειθαρχημένο παιδί είναι προσηλωμένο στο στόχο του, ξέρει να μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα στο παιχνίδι και το διάβασμα, είναι συγκεντρωμένο και αποδίδει καλύτερα στο σχολείο!

#6
Από τη θεωρία στην πράξη

lifemagazinegr_exipna_paidia_9Μην ξεχνάτε ότι η φύση είναι ο καλύτερος δάσκαλος και η πράξη πάντα είναι καλύτερη από τη θεωρία! Ο καλύτερος τρόπος, λοιπόν, για να αυξήσετε την αντίληψη και την εξυπνάδα του παιδιού σας είναι να του προσφέρετε ενεργητική μάθηση, δηλαδή μάθηση μέσα από πειράματα, τη φύση, την επαφή με το αντικείμενο της διδασκαλίας. Τα παιδιά μαθαίνουν έτσι ευκολότερα!

#7
Προσοχή στα γλυκά!

Ξεχάστε τα γλυκά και πιάστε τα… ψάρια! Όσα περισσότερα γλυκά τρώει ένα παιδί τόσο μειώνεται η εξυπνάδα του. Αντίθετα, μια διατροφή πλούσια σε ωμέγα λιπαρά που προέρχονται από τα ψάρια είναι ό,τι καλύτερο για τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλό τους ώστε να δώσετε ώθηση στην εξυπνάδα τους!

#8
Ευτυχία=εξυπνάδα

lifemagazinegr_exipna_paidia_6Τα ευτυχισμένα παιδιά είναι έξυπνα παιδιά. Και αυτό διότι όταν νιώθουν ασφάλεια και ευτυχία μπορούν να προσηλωθούν σε άλλα θέματα μεταξύ των οποίων και το διάβασμα! Για να έχετε έξυπνα παιδιά θα πρέπει να τους παρέχετε ένα ειλικρινές, χαρούμενο και ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον!

#9
Έξυπνοι… φίλοι

lifemagazinegr_exipna_paidia_8“Δείξε μου το φίλο σου να σου πω ποιος είσαι”. Πολύ σοφό! Διότι ένα παιδί που κάνει παρέα με εξυπνότερα παιδιά μπορεί όντως να… “κολλήσει” εξυπνάδα. Και αυτό σημαίνει ότι όταν το παιδί σας κάνει παρέα με παιδιά που το επηρεάζουν θετικά, ακόμη και για το διάβασμα ανεβάζει τις πιθανότητές του να γίνει και αυτό εξυπνότερο!

#10
Πιστέψε στο παιδί σας!

happy kid play superhero , boy power concept

Το πιο ισχυρό “διεγερτικό” της εξυπνάδας ενός παιδιού είναι η αυτοπεποίθηση. Το παιδί που πιστεύει ότι μπορεί να τα καταφέρει, τα καταφέρνει. Και για να πιστέψει στον εαυτό του πρέπει να πιστέψετε πρώτα εσείς σε αυτό.

Διαβάστε ακόμη:

Αυτό είναι το “κόλπο” του William και της Kate για να ηρεμούν τα παιδιά τους!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here