Πολυκυστικές ωοθήκες: Οδηγός

Οι πολυκυστικές ωοθήκες αποτελούν ένα πολύ συχνό γυναικολογικό εύρηµα. Τι είναι και πώς αντιµετωπίζονται;

 

Όταν αναφερόµαστε σε πολυκυστικές ωοθήκες εννοούµε ωοθήκες που το µέγεθός τους είναι λίγο πιο µεγάλο από αυτό των φυσιολογικών ωοθηκών, ενώ περιέχουν πολλαπλάσιο αριθµό ωοθυλακίων. Μάλιστα, το 6 µε 7% των γυναικών που έχουν πολυκυστικές ωοθήκες εµφανίζουν το λεγόµενο «Σύνδροµο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ-PCOS)», µία πάθηση που επηρεάζει πολλές πτυχές της γυναικείας υγείας.

Τι είναι το Σύνδροµο Πολυκυστικών Ωοθηκών;

Όπως ήδη αναφέρθηκε παραπάνω, το ΣΠΩ έχει πολλαπλές επιπτώσεις στον οργανισµό της γυναίκας. Μπορεί να επηρεάσει τον εµµηνορυσιακό κύκλο της, τις ορµόνες της, τη γονιµότητά της, ακόµα και την εµφάνισή της. Σε βάθος χρόνου, µάλιστα, η γυναίκα που έχει το Σύνδροµο έχει µεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξει και ορισµένα προβλήµατα στην υγεία της. Μερικά από αυτά είναι η αυξηµένη αρτηριακή πίεση, η καρδιοπάθεια σε µεγαλύτερη ηλικία και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Συµπτώµατα ΣΠΩ

Κάθε γυναίκα µπορεί να εµφανίσει διαφορετικά συµπτώµατα, τα οποία την επηρεάζουν σε µεγαλύτερο ή µικρότερο βαθµό, σε σχέση µε τις υπόλοιπες γυναίκες. Τα βασικά συµπτώµατα που θα παρουσιάσει η πλειοψηφία των γυναικών είναι:

  • Μη σταθερή περίοδος (αραιοµηνόρροια) ή µη εµφάνιση περιόδου (αµηνόρροια)
  • Λιπαρότητα στο δέρµα, ακµή
  • Αυξηµένη τριχοφυΐα σε πρόσωπο και σώµα
  • Αυξηµένο βάρος, γρήγορη αύξηση βάρους και δυσκολία στην απώλειά του
  • Αλλαγές στη διάθεση
  • ∆υσκολία επίτευξης εγκυµοσύνης (υπογονιµότητα)

Τα αίτια του Συνδρόµου ΣΠΩ

∆υστυχώς δεν έχει αποσαφηνιστεί η πραγµατική αιτία του Συνδρόµου, όµως σχετίζεται µε την κληρονοµικότητα και µε ορµονικά προβλήµατα (υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης, ινσουλίνης).

Πώς γίνεται η διάγνωση;
Προκειµένου να γίνει η διάγνωση του Συνδρόµου, ο γιατρός θα συστήσει στην ασθενή να κάνει υπερηχογράφηµα και εξετάσεις αίµατος. Με το κολπικό υπερηχογράφηµα γίνεται αντιληπτό το µέγεθος των ωοθηκών και η ύπαρξη πολλών µικρών κύστεων στην περιφέρειά τους, ενώ µε την εξέταση αίµατος µπορούν να προσδιοριστούν τα επίπεδα συγκεκριµένων ορµονών.

Η θεραπεία
Για να αντιµετωπίσει µία γυναίκα το Σύνδροµο Πολυκυστικών Ωοθηκών, πρέπει να αντιµετωπίσει ουσιαστικά τα συµπτώµατα που την επηρεάζουν στην καθηµερινότητά της. Ανάλογα µε αυτά, ο γιατρός θα της συστήσει την κατάλληλη φαρµακευτική αγωγή. Αν η κατάσταση της ασθενούς το απαιτεί, ο ιατρός θα προχωρήσει στη χειρουργική αντιµετώπιση του συνδρόµου (µε λαπαροσκόπηση).

Κατά την επέµβαση αυτή γίνεται καυτηριασµός των ωοθηκών (drilling) και έτσι γίνεται προσπάθεια να αποκατασταθεί η φυσιολογική τους λειτουργία. Η λύση αυτή τείνει να χρησιµοποιείται ολοένα και λιγότερο και η προσπάθεια αντιµετώπισης έχει στραφεί στην αλλαγή του τρόπου ζωής των γυναικών αυτών. Ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής που αποτελείται από υγιεινή διατροφή, απώλεια βάρους και συχνή άσκηση µπορείτε σίγουρα να διαχειριστείτε σε µεγάλο βαθµό τα συµπτώµατα του συνδρόµου χωρίς κάποια χειρουργική επέµβαση ή φαρµακευτική αγωγή.

Ο Δρ. Παναγιώτης Πατραμάνης-Γεωργαλής είναι Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνεργάτης του Γυναικολογικού-Ενδοκρινολογικού Κέντρου “Medifem”.

Medifem: Κύπρου 61, Γλυφάδα, Τηλ.: 210 9680883, Fax: 210 8948880, www.medifem.gr, FB: Medifem

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here