Βομβαρδιζόμαστε από άρθρα και ειδήσεις που όλα έχουν έναν κοινό παρονομαστή, τη λέξη “superfoods” (ελληνιστί υπερτροφές). Τι είναι όμως αυτά, ποια είναι και πόσο πρέπει να τρώμε για να κάνουν καλό στην υγεία μας;
Όλοι γνωρίζουμε ότι μια υγιεινή διατροφή κάνει καλό στη γραμμή και στην υγεία μας αλλά και στη διάθεσή μας. Στις μέρες μας όμως, που η διατροφή μας είναι «εκτεθειμένη» σε δεκάδες θελκτικά αλλά επεξεργασμένα τρόφιμα και δεν έχουμε όλοι πρόσβαση σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, η υγεία και η διάθεσή μας «πέφτουν». Κάπου εδώ μπήκαν στη ζωή μας τα superfoods, που ήρθαν για να βοηθήσουν το σώμα μας να γεμίσει ενέργεια και να μας κάνουν να νιώσουμε καλά! Γιατί; Διότι τα superfoods περιέχουν τεράστιες δόσεις από θρεπτικά συστατικά που οι κοινές τροφές δεν έχουν. Πάρτε για παράδειγμα ένα πορτοκάλι και τα γκότζι μπέρι. Μέχρι τώρα λέγαμε ότι τα πορτοκάλια έχουν πολλή βιταμίνη C. Τα γκότζι μπέρι όμως έχουν πολλαπλάσια ποσότητα C! Οι τάσεις στα superfoods διαρκώς αλλάζουν διότι διαρκώς ανακαλύπτουμε τρόφιμα που είναι φουλ στα θρεπτικά συστατικά και ο κατάλογος διαρκώς μακραίνει. Στην αρχή ήταν ο σολωμός, το αβοκάντο, το μύρτιλο, τώρα μιλάμε για σπόρους τσία, φαγόπυρο, κουρκουμά και η λίστα μεγαλώνει. Με μια καλή ποσότητα από αυτά σε καθημερινή βάση θα αλλάξει η διάθεσή σας και η υγεία σας! Εμείς ξεχωρίσαμε μερικές πραγματικές υπερτροφές και μάλιστα κάποιες είναι αμιγώς ελληνικές!
Κουρκουμάς
Μεγάλες επιστημονικές έρευνες έχουν καταξιώσει αυτό το κίτρινο μπαχαρικό ως την πιο αντιφλεγμονώδη ουσία που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Η χρόνια φλεγμονή είναι η αιτία για πολλά νοσήματα της εποχής μας, από τον καρκίνο μέχρι το Πάρκινσον.
Η κουρκουμίνη που περιέχει ο κουρκουμάς είναι το θαυματουργό συστατικό που χρειαζόμαστε σε ποσότητα 500-1.000 mg την ημέρα. Αν ένα κουταλάκι κουρκουμά περιέχει 200 mg κουρκουμίνης τότε κάντε τη διαίρεση και θα βρείτε πόσα ακόμα χρειάζεστε σε ημερήσια βάση!
Σπόροι chia
Μας έρχονται από το Μεξικό «πακέτο» με πολλά ωμέγα-3 λιπαρά, φυτικές ίνες και ασβέστιο. Ει-δικά για όσους δεν τρώνε ψάρι, οι σπόροι τσία σε καθημερινή βάση στο πρωινό, στις σαλάτες αλλά και στο φαγητό είναι μια εξαιρετική πηγή καλών συστατικών.
Φαγόπυρο
Με προέλευση από την Ανατολή, το φαγόπυρο ή αλλιώς «μαύρο σιτάρι» αποτελεί βασικό συστατικό για τα noodles στην Ασία. Βράζει όπως το ρύζι ή το πλιγούρι σε αναλογία και μπορείτε καθημερινά να το προσθέσετε στο γιαούρτι, σε σαλάτες, σούπες, όσπρια ή άλλα μαγειρευτά φαγητά (π.χ. γεμιστά, κρέας στην κατσαρόλα). Επίσης αντικαταστήστε το άσπρο αλεύρι με αλεύρι φαγόπυρου για τις ζύμες, το ψωμί, τις κρέπες σας!
Κινόα
Και αυτή με καταγωγή από τη Νότια Αμερική, είναι το πιο trendy υποκατάστατο του ρυζιού και των ζυμαρικών διότι δεν έχει γλουτένη, είναι ευκολοχώνευτο, περιεκτικό σε πρωτεΐνες. Συνιστάται ιδιαίτερα σε ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2 διότι κρατά το ζάχαρο σε ισορροπία. Χρειάζεστε περίπου δύο μερίδες κινόα την ημέρα για να απολαύσετε τα οφέλη της.
Γκότζι μπέρι
Πολύ «δυνατή» πηγή βιταμίνης C, μας έρχονται από την Κίνα όπου χρησιμοποιούνταν για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Το βέβαιο είναι πως τα γκότζι μπέρι είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά όμως χρειάζονται προσοχή στην κατανάλωση διότι μπορούν να κάνουν και κακό.
2-3 κουταλιές αποξηραμένων γκότζι μπέρι την ημέρα είναι αρκετές για να πάρετε τα καλά τους συστατικά ενώ είναι μια εξαιρετική επιλογή να συνοδέψετε το πρωινό σας ή να το προσθέσετε σε υγιεινές, γλυκές λιχουδιές!
Κεφίρ
Ρόφημα από τη μακρινή Ρωσία που παραδοσιακά γίνεται με αγελαδινό γάλα ή κατσικίσιο το οποίο έχει υποστεί ζύμωση. Αυτό γίνεται με την προσθήκη σπόρων κεφίρ στο γάλα. Δεν πρόκειται ακριβώς για σπόρους, με τη συμβατική έννοια της λέξης, αλλά για καλλιέργειες ζυμομυκητών και βακτηρίων γαλακτικού οξέος, που μοιάζουν με κομμάτι από κουνουπίδι στην εμφάνιση.
Είναι πιο ισχυρό προβιοτικό από το γιαούρτι και θεωρείται ότι έχει ακόμα και αντικαρκινική δράση. Ένα ποτήρι κεφίρ την ημέρα είναι μια ιδανική ποσότητα για την υγεία σας.
Τσάι μάτσα
Πολύ της μόδας στη χώρα μας καθώς είναι μια ανώτερης ποιότητας ποικιλία πράσινου τσαγιού σε μορφή σκόνης. Παράγεται από θάμνους των οποίων τα φύλλα ονομάζονται tencha. Περιέχει 137 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από ένα απλό πράσινο τσάι.
Θεωρείται εξαιρετικό διουρητικό και καταπολεμά το φούσκωμα ενώ είναι ευεργετικό σε ανθρώπους με διαβήτη ή αντίσταση στην ινσουλίνη. Αυτό όμως που το κάνει περιζήτητο είναι οι αδυνατιστικές του ιδιότητες αφού καίει το λίπος με μοναδικό τρόπο. Επειδή όμως είναι και διεγερτικό, ένα φλιτζάνι μάτσα την ημέρα είναι αρκετό για την υγεία μας!
Σπιρουλίνα
Είναι πιο πλούσια σε πρωτεΐνη από το κόκκινο κρέας και περιέχει όλες τις απαραίτητες βιταμίνες καθώς και τα αμινοξέα και τα οξειδωτικά που χρειάζεται ο οργανισμός σου.
Έρευνες έχουν αποδείξει ότι προστατεύει από υψηλή πίεση και είναι εχθρός του καρκίνου. Συνήθως διατίθεται σε συμπληρώματα διατροφής που σας ορίζουν πόση σπιρουλίνα πρέπει να παίρνετε καθημερινά.
Ακάι
Είναι μούρο, το αγαπούν πολύ οι celebrities διότι περιέχει υγιεινά λιπαρά, φυτικές ίνες, βιταμίνη Β, ποτάσιο, μαγνήσιο και φώσφορο. Βοηθάει τον οργανισμό να καταπολεμήσει το σάκχαρο και χαρίζει ευεξία. Για να το απολαύσετε, βάλτε μια χούφτα ακάι (αν είναι φρέσκα) στο πρωινό σας, διαφορετικά με κατεψυγμένα ακάι φτιάξτε smoothies!
Τα Ελληνικά superfoods
Ελαιόλαδο
H πιο διάσημη και αξεπέραστη ελληνική υπερτροφή που πολλοί το εξισώνουν και με φάρμακο! Πλούσιο σε βιταμίνη Ε και αντιοξειδωτικά και με μεγάλο ποσοστό μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, η κατανάλωσή του συνδέεται, μεταξύ άλλων, με τη διατήρηση της υγείας του καρδιαγγειακού συστήματος. Είναι καλύτερο να το τρώμε καθημερινά ωμό στο φαγητό μας.
Μαστίχα Χίου
Με ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση, μειώνει, μεταξύ άλλων, τη χοληστερίνη και θεραπεύει το πεπτικό έλκος. Η μαστίχα Χίου κυκλοφορεί σε τσίχλες που μπορείτε να μασάτε καθημερινά ενώ μπορείτε να τη βάζετε τριμμένη στο πρωινό σας ή στα γλυκά σας.
Κρόκος Κοζάνης
Το «χρυσάφι» της ελληνικής γης εξάγεται «τρελά» και έχει ζήτηση στο εξωτερικό διότι είναι το πλέον αντιοξειδωτικό μπαχαρικό. Θεωρείται ωφέλιμος για το καρδιαγγειακό και το πεπτικό σύστημα, βελτιώνει την μνήμη, αλλά και την επιδερμίδα. Ένας με δύο στήμονες καθημερινά βρασμένοι σε τσάι ή στο φαγητό είναι αρκετοί.
Στραγγιστό γιαούρτι
Στο εξωτερικό κάνουν ουρά για αυθεντικό ελληνικό, στραγγιστό γιαούρτι. Θεωρείται υπερτροφή χάρη στα μοναδικά προβιοτικά που περιέχει από την καλλιέργεια του γιαουρτιού και τη μαγιά. Ένα κυπελλάκι γιαούρτι την ημέρα είναι ιδανική ποσότητα!