Πώς έγινε η δημιουργία των πιο διάσημων πιάτων στον κόσμο? Οι αγαπημένες γευστικές δημιουργίες που γίνονται ανάρπαστες στα εστιατόρια όλου του πλανήτη έχουν τη δική τους ιστορία!
NEGIMAKI (1963)Το Negimaki δημιουργήθηκε στο Nippon της Νέας Υόρκης, από τον ιδιοκτήτη Nobuyoshi Kuraoka. Μετά την κριτική του Craig Claiborne στη New York Times, ο οποίος δήλωσε ότι ένα ιαπωνικό εστιατόριο στη Νέα Υόρκη θα έπρεπε να σερβίρει βοδινό κρέας, ο σεφ αποφάσισε να το τυλίξει γύρω από κρεμμύδια με σάλτσα σόγιας. Το Negi σημαίνει «κρεμμύδι» και το Maki σημαίνει «τυλίγω».
PIZZA ALLA MARGHERITA (1889)Η πίτσα μαργαρίτα δημιουργήθηκε πρώτη φορά στη Pizzeria Brandi στη Νάπολη από τον Raffaele Esposito που ήθελε να τιμήσει την επίσκεψη της βασίλισσας Μαργαρίτας στην πόλη. Έτσι έφτιαξε μία πίτσα εμπνευσμένος από τα χρώματα της ιταλικής σημαίας. Χρησιμοποίησε βασιλικό για το πράσινο, μοτσαρέλα για το λευκό και ντομάτα για το κόκκινο.
POTATO CHIPS (1912)Κατά τη διάρκεια γεύματος σε ένα εστιατόριο στη Σαρατόγκα της Νέας Υόρκης, ένας πελάτης παραπονέθηκε ότι οι πατάτες του ήταν πολύ λεπτές. Κατόπιν οι πατάτες αυτές ονομάστηκαν Σαρατόγκα τσιπς μέχρι που εξελίχθηκαν στο αγαπημένο σνακ για μικρούς και μεγάλους!
VICHYSSOISE (1912)Στο ξενοδοχείο Ritz-Carlton της Νέας Υόρκης ο σεφ Louis Diat δημιούργησε μία κρύα καλοκαιρινή σούπα βασισμένη στις ζεστές πατατόσουπες που έφτιαχνε η μητέρα του όταν ζούσαν στο Vichy στη Γαλλία. Κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, ορισμένοι γάλλοι σεφ στη Νέα Υόρκη επειδή μισούσαν την κυβέρνηση Vichy έσπευσαν να μετονομάσουν τη σούπα δίνοντάς της τον τίτλο crème gauloise.
TIRAMISU (1960)Στο εστιατόριο El Toula που βρίσκεται στο ιταλικό Treviso ένα επιδόρπιο σοκολάτας με τυρί μασκαρπόνε έγινε ανάρπαστο στους Αμερικανούς τουρίστες και γρήγορα εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο!
CAESAR SALAD (1924)Στο Caesar’s Place, στην Τιχουάνα του Μεξικού, ο εστιάτορας Ceasar Cardini έφτιαξε την πρώτη σαλάτα ceasar. Ένα σαββατοκύριακο του Ιουλίου κάποιοι πελάτες από το Χόλιγουντ ήρθαν στο εστιατόριο το οποίο είχε ξεμείνει από όλα τα πιάτα του μενού. Έτσι φτιάχτηκε η πρώτη σαλάτα που αποτελούσε κύριο πιάτο.
BUFFALO CHICKEN WINGS (1964)Οι φτερούγες κοτόπουλου δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά από την Teressa Bellissimo στο Anchor Bar, Μπάφαλο, Νέα Υόρκη. Μετά το κλείσιμο της κουζίνας με το μόνο που έχει απομείνει να είναι φτερούγες κοτόπουλου η Teressa έφτιαξε τα γνωστά σε όλους buffalo chicken
CARPACCIO (1950)
Το Harry’s Bar στη Βενετία, γνωστό για την έκθεση Carpaccio, δημιούργησε εκείνη τη χρονιά τη συνταγή του γνωστού πιάτου για να ικανοποιήσει έναν επισκέπτη, στον οποίο είχε απαγορευθεί το μαγειρευτό κρέας.
FAJITAS (1973)Δημιουργήθηκαν στο Ninfa’s στο Χιούστον, όπου ονομάζονται tacos al carbon, φτιαγμένα από ένα κομμάτι της μπριζόλας, η οποία στα ισπανικά λέγεται fajita.
PASTA ALLA PRIMAVERA (1975)Στο Le Cirque της Νέας Υόρκης, ο ιδιοκτήτης Sirio Maccioni δημιούργησε το συγκεκριμένο πιάτο από απομεινάρια που είχαν ξεμείνει στο ψυγείο του για να το σερβίρει στον κριτή φαγητού των New York Times, Craig Claiborne, ο οποίος πρότεινε στον Maccioni να το προσθέσει στο μενού του. Έτσι έγινε το πιο δημοφιλές πιάτο του εστιατορίου!