Το θαύμα της γέννησης!

Ετοιµάζεστε να βιώσετε την ωραιότερη εµπειρία της ζωής σας, φέρνοντας στον κόσµο το παιδί σας. Η µαιευτήρας- γυναικολόγος Νούλη Ξενιτίδου µας «ξεναγεί» στο µοναδικό κόσµο της γέννησης ενός µωρού µε φυσιολογικό τοκετό και στον υπέροχο ρόλο του µαιευτήρα!

Και έρχεται µια µοναδική στιγµή στη ζωή σου, τόσο βουβή και τόσο «θορυβώδης» µαζί… Ένα µικρό σταυρουδάκι, ροζ, φούξια, µωβ, να το κοιτάς γυρίζοντας το κεφάλι δεξιά-αριστερά, να σιγουρευτείς. Ναι, είσαι έγκυος! Και µέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα φθάνεις στην τελευταία βαθιά ανάσα, να σπρώχνεις δυνατά, καλωσορίζοντας το σταυρουδάκι-µωρό σου. Σε αυτό το µαγικό ταξίδι της εγκυµοσύνης και του τοκετού, κάθε γυναίκα γράφει τη δική της προσωπική ιστορία.

Ξεναγός του ταξιδιού, σύµβουλος, φίλος, έµπιστος, ο µαιευτήρας-γυναικολόγος. 

Ο σηµαντικός ρόλος του γιατρού για το ζευγάρι
Ρόλος µας είναι να σκύψουµε πάνω στη γυναίκα, αλλά και στο ζευγάρι, να αφουγκραστούµε τις έγνοιες τους, να τους καθησυχάσουµε, να τους προστατέψουµε, να τους ενηµερώσουµε και να φθάσουµε µαζί να ακούσουµε το πρώτο κλάµα του µωρού τους. Ο ρόλος του γιατρού είναι να ακούσει το ζευγάρι-και ειδικά τη γυναίκα- στην επιλογή του είδους του τοκετού που επιθυµεί.

Το µεγαλείο του φυσιολογικού τοκετού
Θα µιλήσω για το µεγαλείο του φυσιολογικού τοκετού, χωρίς να σηµαίνει ότι η γυναίκα που θα επιλέξει την καισαρική κρύβει λιγότερο µεγαλείο. ∆εν παύει η καισαρική να είναι ένα αυστηρό, αποστειρωµένο χειρουργείο µισής ώρας. Ο σύντροφος-που δεν µπορεί να είναι µέσα- θα έχει δέκα λεπτά αγωνίας να ακούσει την αναγγελία της άφιξης του απογόνου και σαράντα πέντε λεπτά για να δει την αγαπηµένη του.

Στον φυσιολογικό τοκετό, από την άλλη, θα είναι πλάι της από την αρχή, θα παίρνει και θα δίνει δύναµη, ακουµπώντας την άκρη των δακτύλων της, θα σπρώχνει πιο πολύ από την ίδια στο «βαθιά ανάσα και κάτω!», θα σηκώσει τα µανίκια ψηλά να βοηθήσει, όταν ακούσει ότι γεννάµε. Θα κρατήσει το ψαλίδι ρωτώντας «Πού να κόψω;» όταν του πούµε να κόψει το λώρο. Θα δει δέκα φορές το ρολόι, για να παγώσει το χρόνο της γέννησης του παιδιού του και θα διαβάσει εκατόν δέκα φόρες το βραχιολάκι του µε το όνοµα και τον αριθµό του. Θα ζαλιστεί, θα ιδρώσει, θα θέλει να βγει να πάρει αέρα, θα κλάψει, θα γελάσει, θα φωνάξει, θα σωπάσει… Ο φυσιολογικός τοκετός θα φέρει το ζευγάρι πιο κοντά, θα βιώσουν και οι δύο µαζί το ανυπέρβλητο θαύµα της γέννησης, ο καθένας µε τον τρόπο του, και οι δύο µαζί θα ξεκινήσουν ένα νέο ταξίδι, αυτό του να µεγαλώσουν αυτό το νέο πλάσµα που µπήκε στη ζωή τους!

Δρ. Νούλη Ξενιτίδου-Δουλγεράκη, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος
Λεωφ. Βουλιαγµένης 96, 1ος όροφος, Γλυφάδα, Τηλ.: 210 9611117, www.gynaikaplus.eu

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης:

Εμμηνόπαυση: Κάντε… restart, όχι shut down!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here