Ανακουφίστε το πεπτικό σας με βελονισμό!

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και διατροφής επιβαρύνει σηµαντικά το πεπτικό µας σύστηµα και ειδικά την εντερική µας λειτουργία. Πώς µπορεί να µας βοηθήσει ο βελονισµός; Η γιατρός Βίκυ Μανούκα µας εξηγεί.

Ο βελονισµός είναι µια αρχαία αφάρµακη, ολιστική µέθοδος θεραπείας διαφόρων ασθενειών χωρίς παρενέργειες και αποτελεί µέρος της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής µε ιστορία 4.500 χρόνων. Ο οργανισµός είναι ένα ενεργειακό σύνολο δράσεων και αντιδράσεων που συνεχώς ανακυκλώνεται. Όταν είµαστε υγιείς η ενέργεια κυλάει ελεύθερα µέσα στα νοητά «κανάλια» που ονοµάζονται «µεσηµβρινοί».

Όταν για κάποιο λόγο (υπερβολική ψυχική φόρτιση, κακή διατροφή, αλκοόλ, κάπνισµα) η ροή της ενέργειας µπλοκάρει, αρρωσταίνουµε. Ο βελονισµός µε τη διέγερση ορισµένων σηµείων στους µεσηµβρινούς, αποκαθιστά την ελεύθερη ροή της ενέργειας που οδηγεί στην υγεία. Έτσι βελτιώνεται η κυκλοφορία, ενισχύεται το αµυντικό σύστηµα και όλο το σώµα λειτουργεί αρµονικά, καθώς διατηρείται σε καλή φυσική, πνευµατική και ψυχική κατάσταση. 

Βελονισµός και παθήσεις του πεπτικού

Η φύση των παθήσεων του πεπτικού συστήµατος µε τη µεγάλη συχνότητα λειτουργικών διαταραχών και την ύπαρξη αυτόµατων υφέσεων και εξάρσεων ευνοεί την άνθηση εναλλακτικών θεραπειών και θεραπευτών. Ο βελονισµός αποσκοπεί στην αποκατάσταση της ισορροπίας της ενέργειας του οργανισµού (το “chi”) που ρέει µέσω διαφόρων µεσηµβρινών που περνούν από τα σηµεία τα οποία ενεργοποιεί ο θεραπευτής µε τη νύξη µε ειδικές βελόνες. Η µέθοδος αυτή έχει φανεί αποτελεσµατική για την αντιµετώπιση της ναυτίας και του εµετού µετά από χειρουργείο, στην εγκυµοσύνη και σε ασθένειες που υποβάλλονται σε χηµειοθεραπεία. Προκαλεί µείωση της έκκρισης γαστρικού οξέος και επιταχύνει την κένωση του στοµάχου, βοηθώντας ποσοστό ασθενών µε λειτουργική δυσπεψία. Έχει επίσης χρησιµοποιηθεί για τον έλεγχο του µετεγχειρητικού πόνου, για την καλύτερη ανοχή του ασθενούς στην κολονοσκόπηση, ενώ τα αποτελέσµατα στο σύνδροµο ευερέθιστου εντέρου είναι εντυπωσιακά. Τα αποτελέσµατα είναι εµφανή από τις πρώτες συνεδρίες. 

Φυτικές θεραπείες για το πεπτικό

Μπορείτε να ενισχύσετε τα αποτελέσµατα του βελονισµού µε τα εξής βότανα ή φυσικά συστατικά: 

  1. Το εκχύλισµα µέντας (peppermint oil) είναι χρήσιµο σαν σπασµολυτικό, λειτουργική δυσπεψία και σύνδροµο ευερέθιστου εντέρου. 
  2. Καυτερή πιπεριά (chili). To δραστικό συστατικό της, η καψαϊκίνη, βελτιώνει τον πόνο του στοµάχου σε ασθενείς µε λειτουργική δυσπεψία, παρότι αρχικά µπορεί να τον επιδεινώσει. Η παρατεταµένη δράση αυτής της ουσίας προκαλεί µείωση της ευαισθησίας των αισθητικών νεύρων στο στοµάχι.
  3. Ο κουρκουµάς µειώνει το φούσκωµα και τον πόνο. Χρησιµοποιείται και σε χρόνιες φλεγµονές του εντέρου όπως η νόσος του Crohn.
  4. Η µαστίχα Χίου βρέθηκε αποτελεσµατική στην επούλωση των ελκών του δωδεκαδακτύλου και στην εκρίζωση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού.
  5. Το εκχύλισµα ginger (πιπερόριζα) είναι ιδανικό για την πρόληψη της ναυτίας και του εµετού των ταξιδιωτών.
  6. Η βερβερίνη που παράγεται από διάφορους θάµνους (λυγαρία, καναπίτσα, ξαγκαθία) µειώνει τη διάρροια από κολοβακτηρίδιο και είναι πολύ δραστική ενάντια ενός εντερικού παράσιτου που λέγεται «λάµβλια», το οποίο προκαλεί χρόνια διάρροια.

*Βίκυ ΜανούκαΙατρός-Αναισθησιολόγος, Βελονιστής
Πρότυπο Κέντρο Βελονισµού, Αλ. Ασηµακοπούλου 37, Άνω Καλαµάκι, Τηλ.: 210 9941143, www.kentrovelonismou.gr

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης:

Κόψτε το κάπνισμα και αδυνατίστε με Βελονισμό!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here