Τα ξηρά μάτια είναι μία κατάσταση η οποία πρέπει να αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα και να λαμβάνουμε μέτρα πρόληψης.

Το φαινόμενο της ανεπάρκειας παραγωγής δακρύων ή αλλιώς ξηροφθαλμία προκύπτει όταν δεν υπάρχει επαρκής παροχή δακρύων από τον δακρυϊκό αδένα. Μπορεί  να πορκληθεί από διάφορους παράγοντες όπως η πτήση με αεροπλάνο και ο συχνός κλιματισμός καθώς και από αθλητικές δραστηριότητες όπως το ποδήλατο και το τρέξιμο. Νούμερο 1 ωστόσο παράγοντας είναι η ακτινοβολία από τις οθόνες των κινητών  και των υπολογιστών, που κουράζουν την όραση και στεγνώνουν τα μάτια.

Τα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας είναι:
  • θολή όραση
  • ξηρή και οδυνηρή αίσθηση σε ένα ή και στα δύο μάτια
  • κόπωση των ματιών
  • αίσθηση σαν να βρίσκεται κάτι στο μάτι σου
  • ευαισθησία στο φως
  • ερυθρότητα στα μάτια

Οι συνήθεις παράγοντες που συμβάλλουν στην ξηροφθαλμία επίσης περιλαμβάνουν τη γήρανση, τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, τις ιατρικές παθήσεις και το περιβάλλον.

Παρακάτω σας παραθέτουμε 4  τρόπους να απαλλαγείτε από τη ξηροφθαλμία.

lifemagazine.gr (7)

Συμπληρώματα ωμέγα-3

Οι έρευνες δείχνουν ότι ο εμπλουτισμός της διατροφής σας με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση (και ενδεχομένως στην πρόληψη) των ξηρών ματιών. Εάν επιλέξετε να μην πάρετε ωμέγα-3 σε κάψουλες, μπορείτε επίσης να πάρετε αυτά τα λιπαρά οξέα με φυσικό τρόπο. Εξαιρετικές πηγές τροφίμων με ωμέγα-3 είναι οι αντσούγιες, ο λιναρόσπορος, ο σολομό και οι σαρδέλες.

Τροποποιήστε το περιβάλλον σας

Όπως αναφέρθηκε, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στην πάθηση των ξηρών ματιών, με τους εμεπιρογνώμονες να κάνουν λόγο για την ύπαρξη του φαινομένου της περιβαλλοντικής ξηροφθαλμίας (EDED). Προστατέψτε τα μάτια σας όταν γυμνάζεστε, κάνετε ποδηλασία, σκι καθώς και όταν εργάζεστε σε σκονισμένα και βρώμικα περιβάλλοντα.  Επίσης, προσπαθήστε να αποφύγετε τυχόν περιοχές όπου οι άνθρωποι καπνίζουν και φροντίστε να μην παραμείνετε για ώρα μέσα σε θυελλώδεις συνθήκες. Ένα καλό ζευγάρι γυαλιά ηλίου μπορεί επίσης να βοηθήσει, ειδικά εάν υποφέρετε από ευαισθησία στα μάτια λόγω της ξηρότητας.

Αφήστε τα μάτια σας να ξεκουραστούν

Θα πρέπει να κάνετε συχνά διαλείμματα από οποιαδήποτε εργασία που απαιτεί εκτεταμένες περιόδους οπτικής συγκέντρωσης, όπως ανάγνωση, γραφή, χρήση ενός smartphone ή φορητού υπολογιστή. Κλείστε τα μάτια σας για λίγα λεπτά ή ανοιγοκλείστε τα για να απλώσετε τα δάκρυα ομοιόμορφα στα μάτια σας. Εάν η εργασία σας το επιτρέπει, κάθε 20 λεπτά, κλείστε τα μάτια σας για 20 δευτερόλεπτα προκειμένου να ξεκουραστούν. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε σταγόνες για τα μάτια ανά διαστήματα.

Κάποια φάρμακα ίσως προκαλούν ξηροφθαλμία

Ορισμένα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν ξηροφθαλμία. Μεταξύ αυτών είναι τα αντισταμινικά, τα αντισυλληπτικά και τα ρινικά αποσυμφορητικά. Το ίδιο ισχύει και για ορισμένα συνταγογραφούμενα σκευσάσματα όπως τα αντικαταθλιπτικά, τα χάπια ελέγχου της πίσεης, τα ηρεμιστικά και τα φάρμακα για τη νόσο του Parkinson.

lifemagazine.gr (8)

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

Η εμπειρία της ξηρότητας στα μάτια είναι συνήθως ένα βραχυπρόθεσμο, μη σοβαρό και αποφεύξιμο ζήτημα. Με αυτό το σκεπτικό, φροντίστε να δώσετε προσοχή στις συνθήκες που μπορεί να προκαλέσουν μια κατάσταση ξηρών ματιών. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να σας βοηθήσουμε:

  • Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα, ο οποίος μπορεί να προσθέσει κάποια υγρασία στον ξηρό αέρα του εσωτερικού χώρου.
  • Όταν χρησιμοποιείτε στεγνωτήρα μαλλιών, θερμαντήρα, ανεμιστήρα ή άλλη συσκευή που αποβάλλει αέρα, φροντίστε να μη σας χτυπάει στο πρόσωπο.
  • Τοποθετήστε τον υπολογιστή σας ελαφρώς κάτω από το επίπεδο των ματιών. Μια οθόνη υπολογιστή που βρίσκεται πάνω από το επίπεδο των ματιών θα προκαλέσει αντανακλαστική διαστολή της κόρης, πράγμα που επιταχύνει την εξάτμιση των δακρύων.
  • Μην καπνίζετε, καθώς η συνήθεια αυτή συνδέεται άμεσα με τις συνθήκες ξηροφθαλμίας. Όπως αναφέρθηκε, μείνετε μακριά από περιοχές όπου ο καπνός είναι διαδεδομένος.

 

Διαβάστε ακόμη:

Η πιο φυσική τεχνική για ένα νεανικό πρόσωπο!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here