Μεγάλα λόγια μεγάλων αθλητών!

Τι είναι αυτό που δίνει κίνητρο στους πολύ µεγάλους αθλητές να πετυχαίνουν τους στόχους τους; Ακολουθούµε το παράδειγµά τους!

Από τη Μαρκέλλα Ρεπανέλη

Οι µεγάλοι αθλητές και ειδικά οι Ολυµπιονίκες αποτελούν πρότυπα ζωής όχι µόνο για άλλους αθλητές, αλλά για µικρούς και µεγάλους. Το πείσµα, η επιµονή τους, η προσπάθειές τους, οι ατελείωτες ώρες προπονήσεων, οι στερήσεις µε στόχο το βάθρο, τους ανυψώνουν σε παραδείγµατα πίστης και θέλησης.

Το κίνητρο που έχει κάθε ένας από αυτούς, αλλά και οι τρόποι που οι ίδιοι παρακινούν τον εαυτό τους να φτάνει… στα άκρα για να πετύχει, είναι από τις πιο συχνές απορίες όλων ηµών των κοινών θνητών. Τι είναι, λοιπόν, αυτό που εµπνέει, που παρακινεί τους µεγάλους αθλητές να πραγµατοποιούν τους αθλητικούς τους στόχους; Επιλέξαµε τους κορυφαίους και σας παρουσιάζουµε αποστάγµατα ζωής που είναι χρήσιµα για να πετυχαίνετε όχι µόνο τους fitness στόχους σας, αλλά και κάθε τι άλλο στη ζωή σας!

Κατερίνα Στεφανίδη

Η Ολυµπιονίκης, Παγκόσµια και Ευρωπαία Πρωταθλήτρια στο επί κοντώ, είχε δηλώσει στο Life Magazine σχετικά µε το τι της δίνει κίνητρο να συνεχίζει την προσπάθεια: «Σαν παιδί είχα µεγαλύτερο κίνητρο µε τα µετάλλια. Πάντα λέω “το µετάλλιο σου µένει, το ρεκόρ θα στο πάρει κάποια στιγµή κάποιος”. Το είχα έµφυτο από πολύ µικρή, ήµουν πολύ καλή στο να αγωνίζοµαι κάτω από πίεση, καλύτερη κι από όταν αγωνιζόµουν χωρίς πίεση ή στην προπόνηση. Είναι κάτι που δεν µπορώ να το περιγράψω. Είναι διαφορετική ενεργοποίηση. Πάντα ψάχνουµε αγώνες που να έχω καλό συναγωνισµό γιατί όταν είµαι µόνη µου δε λειτουργώ! Με το που κερδίζω σταµατάω, δεν υπάρχει κίνητρο, ενώ σε αγώνες µε µεγάλο συναγωνισµό θα συνεχίσω να πηδάω καλά µέχρι να κερδίσω κι επειδή έχω συναγωνισµό θα πάω ψηλότερα».

Michael Phelps

Ο κάτοχος 27 Ολυµπιακών µεταλλίων στην κολύµβηση εκ των οποίων τα 23 χρυσά (!) σίγουρα έχει πολλά να πει για το κίνητρο, τη µέθοδό του και τους στόχους του! Μιλώντας στο κανάλι Fox Sports αποκάλυψε ότι ήδη από την ηλικία των 8 ετών έθετε τους στόχους του και φανταζόταν το µέλλον στους Ολυµπιακούς γράφοντάς τους σε ένα χαρτί.

Όντας πλέον καταξιωµένος κολυµβητής αποδίδει την επιτυχία του στην εξωπραγµατική ικανότητά του να θέτει, αλλά και να δηµιουργεί στόχους.

«Έχω γραµµένους τους στόχους µου κάπου που να µπορώ να τους βλέπω, ώστε όταν σηκώνοµαι το πρωί να ξέρω ότι ξύπνησα για να δουλέψω σε αυτό που πρόκειται να πετύχω. «Οι στόχοι που σε φοβίζουν, σε κινητοποιούν ή σε αναγκάζουν να βγεις από την comfort zone σου είναι αυτοί που θα σε σπρώξουν και θα σε εξελίξουν», δηλώνει.

Λευτέρης Πετρούνιας

Τι να πει κανείς για τον Παγκόσµιο Πρωταθλητή και Ολυµπιονίκη στους κρίκους; Ο ίδιος µιλώντας στο BHmagazino για το τι του δίνει κίνητρο δήλωσε: «Να επαναλάβω αυτές τις επιτυχίες. Πρώτον για να δώσω χαρά στους Έλληνες που καµαρώνουν για την επιτυχία µου– γιατί έχω εισπράξει την αγάπη τους – και δεύτερον για να ικανοποιήσω τον προσωπικό µου εγωισµό. Την ίδια στιγµή, προσπαθώ να σπάσω κάποια προσωπικά ρεκόρ, αλλά και κάποια ρεκόρ στον παγκόσµιο χάρτη της ενόργανης γυµναστικής. Θέλεις, για παράδειγµα, να πραγµατοποιήσεις ένα σερί νικών που το έχουν καταφέρει µόνο δέκα αθλητές στον κόσµο. Όταν το σπάσεις αυτό, ακολουθεί ένα σερί που το έχουν κάνει µόνο επτά. Και, τέλος, να πετύχεις κάτι που να το έχεις κατορθώσει µόνο εσύ, να είσαι ο µοναδικός». Παράλληλα, ο θάνατος του πατέρα του το 2015 τον έµαθε να απολαµβάνει κάθε λεπτό της ζωής, ενώ συνειδητοποίησε την έννοια της φράσης «να έχουµε την υγειά µας».

Simone Biles

H µικροκαµωµένη Ολυµπιονίκης µε τα 4 χρυσά στην ενόργανη και τα συνεχόµενα Παγκόσµια Πρωταθλήµατα είναι αυτό που λέµε παράδειγµα ζωής. Υιοθετήθηκε όταν ήταν πολύ µικρή από τον παππού της, καθώς η µητέρα της ήταν τοξικοµανής και αλκοολική και ο πατέρας της την εγκατέλειψε. Μόλις τον Ιανουάριο του 2018 αποκάλυψε ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τον πρώην οµοσπονδιακό γιατρό της γυµναστικής οµάδας των ΗΠΑ, Larry Nassar (ο οποίος έχει ήδη καταδικαστεί κατηγορούµενος για την κακοποίηση πάνω από 140 κοριτσιών της οµάδας). Τι, λοιπόν, δίνει κίνητρο σε αυτό το κορίτσι να πετυχαίνει; «Γαλουχήθηκα έτσι ώστε να µη θεωρώ τίποτα δεδοµένο και πάντα να είµαι η καλύτερη Simone, η καλύτερη εκδοχή του εαυτού µου».


Επίσης, έχει πει ότι «αντιµετωπίζω τα πράγµατα κάνοντας ένα βήµα τη φορά», αλλά και ότι «προτιµώ να µετανιώσω επειδή πήρα ένα ρίσκο που τελικά δεν πέτυχε παρά να µετανιώσω που δεν άδραξα καν την ευκαιρία». Όπως δήλωσε στην εφηµερίδα USA Today «επιτυχία είναι να αγωνιστώ δίνοντας το 100% σε ό,τι κάνω. ∆εν κερδίζω πάντα. Ο κόσµος πιστεύει ότι είναι µόνο η νίκη. Μερικές φορές είναι αλλά για µένα, είναι να φτάσω τους στόχους µου, να πάρω αυτοπεποίθηση και να περάσω καλά». Και κάτι ακόµα: «Για να σηκωθώ το πρωί, βάζω µουσική. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα εάν χρειάζεστε κίνητρο»!

Michael Jordan

Ο µεγάλος αυτός µπασκετµπολίστας του NBA έχει εξαιρετικές συµβουλές να δώσει για το πώς να κινητοποιούµαστε και να πετυχαίνουµε τους στόχους µας! «Μερικοί άνθρωποι θέλουν να τους συµβεί, κάποιοι εύχονται να τους συµβεί και οι υπόλοιποι το κάνουν πραγµατικότητα», έχει πει. Πολύ σηµαντική η συµβουλή του για την αποτυχία: «Έχω χάσει πάνω από 9000 βολές στην καριέρα µου και περίπου 300 παιχνίδια. 26 φορές µου εµπιστεύτηκαν την νικητήρια βολή και έχασα. Έχω χάσει ξανά και ξανά στη ζωή µου. Γι’ αυτό πέτυχα!» όπως και το ότι «∆έχοµαι την αποτυχία, όλοι αποτυγχάνουν σε κάτι. ∆εν µπορώ όµως να δεχτώ το να µην προσπαθεί κανείς».

«Πάντα να µετατρέπεις µια αρνητική κατάσταση σε θετική» έχει πει, ενώ για τον ρόλο των εµποδίων στην προσπάθεια λέει: «Όταν προσπαθείς να πετύχεις θα υπάρξουν εµπόδια. Κι εγώ συνάντησα, όλοι συναντούν. Αλλά δεν πρέπει να σε σταµατήσουν. Όταν πέσεις σε έναν τοίχο µη γυρίσεις να φύγεις και να εγκαταλείψεις. Βρες τρόπο να σκαρφαλώσεις, να περάσεις από µέσα ή να δουλέψεις γύρω από αυτόν».

Μιχάλης Μουρούτσος

Ο Ολυµπιονίκης µας στο Τάε Κβο Ντο έχει ως µότο του αυτό που του έλεγε ο προπονητής του Θανάσης Πραγαλός «Όσο πιο ταπεινός είσαι, τόσο πιο ψηλά µπορείς να φτάσεις» και µε αυτή τη φιλοσοφία δηλώνει ότι πορεύεται στη ζωή του. Όπως έχει δηλώσει σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Μαύρη Ζώνη», «Το µεγάλο µου όπλο είναι ο τρόπος που σκέφτοµαι στον αγώνα, είµαι 100% εγκεφαλικός παίκτης και µου αρέσει πάρα πολύ η τακτική. Επίσης, σπάνια χάνω την ψυχραιµία µου ακόµη κι αν βρίσκοµαι πίσω στο σκορ. Ίσα ίσα, µου αρέσει να κυνηγάω όταν χάνω και να γυρίζω το µατς υπέρ µου. Εάν πάρω τελικά τη διαφορά στον αγώνα έστω και µε ένα πόντο, έχω πλέον τα προσόντα και την εµπειρία να κρατήσω αυτό το αποτέλεσµα και να το µεγαλώσω».

 

Διαβάστε επίσης:

Κατερίνα Στεφανίδη: Πρωταγωνίστρια στον παγκόσμιο αθλητισμό, “πρωταθλήτρια” στη ζωή της!

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here