Πολύμνια Κοσσόρα: Μας μίλησε για το βιβλίο της, το best seller του καλοκαιριού!

Μετά την επιτυχημένη διαδρομή του πρώτου βιβλίου της «Ανοξείδωτη Μνήμη», η Πολύμνια Κοσσόρα επιστρέφει με το «Καίει ο ήλιος τα μεσάνυχτα;» και μας μιλάει για αυτό!

Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που διεκδικεί επάξια μια θέση στην καρδιά του αναγνώστη, αλλά και στην βαλίτσα των διακοπών μας! Και αυτό γιατί διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία του συναρπαστικού αναγνώσματος: Σασπένς και ανατροπές, πάθη, μισές αλήθειες με κόστος μεγαλύτερο και από το μεγαλύτερο ψέμα, διαφορετικές κουλτούρες και δρόμους παράλληλους που γυρεύουν σημείο σύγκλισης. Με το βιβλίο αυτό θα ταξιδέψετε σε Ελλάδα και Νορβηγία αφού εκεί διαδραματίζεται η πλοκή του! Σε όλα αυτά, προσθέστε και το μικρό μέγεθος του βιβλίου (κυκλοφορεί σε pocket size), το οποίο το καθιστά ιδιαίτερα ευκολοδιάβαστο και θα σας ακολουθήσει παντού!

lifemagazinegr_cover_kaiei_o_ilios

Εμείς μιλήσαμε με τη συγγραφέα Πολύμνια Κοσσόρα και ιδού τι μας είπε για το must-read αυτού του καλοκαιριού!

Πώς προέκυψε ο ιδιαίτερα πρωτότυπος τίτλος του βιβλίου σας;

Ο τίτλος γεννήθηκε αυθόρμητα μέσα μου από την αρχή της σύλληψης της ιστορίας. Θέλησα να συνδυάσω μέσα σε λίγες λέξεις ένα πραγματικό και ιδιαίτερο  χαρακτηριστικό  του Βορρά, τον καλοκαιρινό ήλιο του μεσονυχτίου, με τους συμβολισμούς της πλοκής. Με έναν ήλιο-αλήθεια που μπορεί να κάψει ζωές, αλλά και να επουλώσει τραύματα. Το ερωτηματικό στο τέλος αφήνει ελεύθερο τον αναγνώστη να κρατήσει από την ιστορία τη δική του εντύπωση, τη δική του γεύση. Ο τίτλος αυτός ήρθε σχεδόν αυτόματα, χωρίς πολλή επεξεργασία. Στη συνέχεια τον αμφισβήτησα, δοκιμάζοντας κάτι πιο συμβατικό. Επέστρεψα όμως σ’ αυτόν επειδή συμπυκνώνει τόσες πλευρές της ιστορίας που ήθελα να αφηγηθώ.

Το μυθιστόρημά σας εκτυλίσσεται στο Βορρά και το Νότο: Νορβηγία και Ελλάδα. Εκτός από την ερωτική ιστορία των κεντρικών ηρώων, του Ορέστη και της Άννελι, υπάρχει και μια κοινωνικοπολιτική ματιά. Ποιες είναι οι κυριότερες διαφορές μεταξύ των δύο χωρών και πώς θίγονται στο βιβλίο;

Μεγάλες διαφορές, όχι μόνο στο κλίμα και τα τοπία. Από τις καθημερινές συνήθειες του φαγητού, των συναναστροφών, της επαγγελματικής  ιεραρχίας, μέχρι και τη σχέση των φύλων, την κοινωνική διαστρωμάτωση,  τη μονογονεϊκή οικογένεια. Ακόμη και ανάμεσα σε νέους ανθρώπους κοσμοπολίτες με ανοιχτά μυαλά, βλέπουμε ότι υπάρχουν διαφορές κουλτούρας μεταξύ Ελλάδας και Νορβηγίας σχεδόν σε κάθε έκφανση της κοινωνικής ζωής. Στη Νορβηγία  παρατηρούμε γύρω μας μια απλότητα, μια αυτοσυγκράτηση, λιτή έκφραση συναισθημάτων. Αυτό αναδεικνύεται στο βιβλίο μέσα από τη σχέση της Άννελι με τη μητέρα της, τον πατέρα της, τους συναδέλφους της, τον φίλο της. Αντίθετα, εδώ στη χώρα μας η ατμόσφαιρα ξεχειλίζει από ένταση και άγχος. Οι εκρήξεις συναισθημάτων ηχηρές, το πάθος συχνά υπερβολικό, η κοινωνική και επαγγελματική ιεραρχία κυρίαρχη. Ο Ορέστης, η σχέση του με την οικογένεια, τους φίλους του. Η μάνα του. Οι αντιδράσεις του όταν η είδηση που του φέρνει η Άννελι ανατρέπει τη ζωή του.

Πόσο επηρεάζουν αυτές οι διαφορές τη σχέση των δύο νέων;

Δυο άνθρωποι χωρίς ταξικές ή μορφωτικές διαφορές, αλλά παιδιά δυο διαφορετικών κόσμων. Ο ορθολογισμός και η λιτότητα αντιδράσεων έρχεται απέναντι στην έκρηξη και τη συναισθηματική παραφορά. Εύκολο να αντιληφθούμε ότι πέρα από το ερωτικό πάθος, διαφορές σαν κι αυτές θα γεννήσουν παρεξηγήσεις, διλήμματα, προκλήσεις. Οι προσδοκίες της κάθε πλευράς μένουν συγκεχυμένες και δυσεξήγητες για την άλλη. Θα βγει θυμός, φόβος, καχυποψία. Μέχρις ότου αρχίσουν να γίνονται τα πρώτα βήματα κατανόησης και το ένα βήμα φέρει το άλλο. Μέχρις ότου λειτουργήσει ένας καταλύτης, το παιδί. Μέχρι τη στιγμή που η αγάπη και η αποδοχή της διαφορετικότητας θα φέρει την καταλλαγή.
Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την έκδοση του βιβλίου σας. Ποιοι είναι οι πιο σημαντικοί σταθμοί στη μέχρι τώρα πορεία του;

Πρώτος μεγάλος σταθμός υπήρξε η συνεργασία με τις Εκδόσεις Ωκεανός. Τότε που το χειρόγραφο σου αφήνει την ιδιωτικότητα του υπολογιστή και της ψυχής σου και ανοίγει το βήμα του στον κόσμο. Όμορφη στιγμή επίσης, μια αξέχαστη βραδιά,  ήταν και η πρώτη παρουσίαση του στο κοινό. Αλλά ο πιο πρόσφατος, ιδιαίτερα σημαντικός σταθμός στην πορεία του, υπήρξε η κυκλοφορία της αγγλικής έκδοσης του βιβλίου μου στην παγκόσμια αγορά κάτω από τον τίτλο «The burning midnight sun». Κάτι πρωτόφαντο και πολύ μεγάλο για μένα.

Το αναγνωστικό κοινό στην Ελλάδα είναι ισχνό παρά την πληθώρα των τίτλων. Τι φταίει, κατά τη γνώμη σας;

Δεν έχουμε μάθει να διαβάζουμε, να αγαπάμε το βιβλίο, να αναγνωρίζουμε τη σημασία του ως φίλου και συμπαραστάτη στη ζωή μας. Αυτή η διαδικασία είναι κάτι που πρέπει να ξεκινήσει από πολύ τρυφερή ηλικία, από το σπίτι, την οικογένεια. Δείτε τα άπειρα παιχνίδια, συχνά αμφίβολης αξίας, που προσφέρουμε στα παιδιά και που καταλήγουν γρήγορα από κορεσμό στα αζήτητα, και πόσα λίγα βιβλία. Και πόσο σπάνια τα παιδιά βλέπουν τους γονείς τους με ένα βιβλίο στο χέρι! Αλλά και το σχολείο, με τις τυποποιημένες γνώσεις και την ήσσονα προσπάθεια, πόσο καλύτερη δουλειά θα μπορούσε να κάνει! Φοβάμαι ότι στο μεταξύ έχει χαθεί ένα παράθυρο ευκαιρίας που μας προσέφερε η κρίση. Μας πρόλαβαν τα τάμπλετ, οι «εφαρμογές» και τα σμαρτ κινητά. Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος. Κι όμως, η αλλαγή μπορεί δειλά να ξεκινήσει όποια στιγμή, αν την ξεκινήσει ο καθένας μας στον μικρόκοσμο του.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το άμεσο μέλλον;

Το νέο μου μυθιστόρημα βρίσκεται ήδη στο στάδιο της συγγραφής, μετά από μια μακριά περίοδο έρευνας και σχεδιασμού. Πρόκειται για μια ιστορία νουάρ που θα διατρέχει τέσσερις γενιές  μέσα από μια σύγχρονη ματιά. Ένα παλιό μυστικό, καλά κρυμμένο, μια εμμονική έρευνα και η ομίχλη της σιωπής που σκεπάζει ενοχές και συνενοχές. Μια διαδρομή μέσα από σκοτεινά μονοπάτια.

lifemagazinegr_kossora_2

Ποια είναι η συγγραφέας

Η Πολύμνια Κοσσόρα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Ιωνία. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στην Α.Σ.Ο.Ε.Ε και Διοίκηση Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων (Fellow Member of Life Management Association, USA). Για πολλά χρόνια υπήρξε υψηλόβαθμο διοικητικό στέλεχος πολυεθνικής εταιρείας. Ως εργαζόμενη, ταξίδεψε, μαθήτευσε, δίδαξε, γνώρισε ενδιαφέροντες ανθρώπους και ιδέες. σταματά ποτέ να αναζητά την γνώση, να διαβάζει και να γράφει. Μιλά τρεις γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά). Το «Καίει ο ήλιος τα μεσάνυχτα;» είναι το δεύτερο μυθιστόρημά της. Λίγα χρόνια πριν είχε προηγηθεί η «Ανοξείδωτη Μνήμη» (εκδ. Άνεμος), το πρώτο της βιβλίο, αποσπώντας θερμές κριτικές, τόσο από το κοινό, όσο και από τους κριτικούς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here