Ένα κορίτσι που όλο… τρέχει!

Η Ραφαηντίνα Πατρικέλλη είναι ένα δροσερό, νέο κορίτσι, που όμως έχει καταφέρει τόσα πολλά! Personal trainer, δρομέας, running coach στους Adidas Runners Athens δίνει τεράστια έμπνευση σε μικρούς και μεγάλους! Ας τη γνωρίσουμε λίγο καλύτερα!

 Συνέντευξη στη Μαρκέλλα Ρεπανέληlifemagazinegr_rafaintina_patrikelli_personal_trainer (4)

Το τρέξιµο είναι η ζωή σου ή η ζωή σου είναι στο… τρέξιµο;

Το τρέξιµο δεν είναι η ζωή µου. Είναι η πιο ευτυχισµένη πινελιά της ηµέρας µου. Σαν παιδί πέρασα από τη διαδικασία του πρωταθλητισµού στο τρέξιµο µεσαίων-µεγάλων αποστάσεων, οπότε αυτό µε οδήγησε στο να µπορώ να το απολαµβάνω και ως δουλειά που αγαπώ σήµερα.

Πώς ξεκινάς και πώς τελειώνεις τη µέρα σου;

Είµαι απόφοιτη ΤΕΦΑΑ, οπότε η ζωή µου περιστρέφεται γύρω από το να γυµνάζω κόσµο, να προσπαθώ να βελτιώνω καθηµερινότητες, βάζοντας το στοιχείο της άσκησης µέσα σε αυτές. Η µέρα µου ξεκινάει και τελειώνει µε αυτό. Τα πρωινά φροντίζω να ασκούµαι η ίδια και µου αρέσει να τρώω πάντα ένα καλό πρωινό. Τα απογεύµατα δουλεύω ως προπονήτρια κολύµβησης σε παιδιά στο ∆ηµοτικό Κολυµβητήριο Αλίµου, αλλά η µέρα µου έχει µέσα και αρκετά personal training sessions σε ενήλικες. Η µεγάλη µου αγάπη είναι η κοινότητα των adidas Runners Athens, στην οποία είµαι running coach και συναντιόµαστε ∆ευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή στο κέντρο της Αθήνας για απίθανα τρεξίµατα. Το βράδυ, πάντως, φροντίζω να χαλαρώνω µε φίλους συνήθως, κάτι που θεωρώ πολύ σηµαντικό.

Είσαι µια νέα κοπέλα που αγαπάει τη γυµναστική και φαίνεται. Εγώ θέλω όµως να µου δώσεις µερικά σούπερ επιχειρήµατα που θα έπειθαν έναν εξίσου νέο άνθρωπο να σηκωθεί από τον καναπέ και να βάλει τη γυµναστική στη ζωή του!

Όπως ακριβώς το έθεσες, το να «σηκωθεί κανείς από τον καναπέ» είναι το σηµαντικότερο βήµα που µπορεί να κάνει για την υγεία του. Όλες οι συστάσεις από τους Παγκόσµιους Οργανισµούς Άσκησης και Υγείας εντοπίζουν τα τεράστια οφέλη που µπορεί να έχει κανείς, µόνο και µόνο αν σηκωθεί απλά από τον καναπέ και όχι στο να «κοπανιέται» τρελά στη γυµναστική. 3-5 φορές µέτριας έντασης άσκησης την εβδοµάδα από 30’ τη φορά, µπορούν να προλάβουν καρδιαγγειακά και µεταβολικά νοσήµατα που δεν φαντάζεσαι. Κι αν αυτό δεν αποτελεί επιχείρηµα για έναν νέο άνθρωπο που δεν νιώθει ακόµα την ανάγκη να φροντίσει το σώµα του για λόγους υγείας, τότε σε αυτόν θα έλεγα ότι, µε λίγη υποµονή, η γυµναστική θα του δώσει αυτοπεποίθηση, την χαµένη αίσθηση του ίδιου του του σώµατος πίσω, αλλά και πολύ καλύτερο mentality, καθώς θα αρχίσει να σκέφτεται και να δρα πολύ πιο καθαρά σε όλους τους τοµείς της ζωής του. Η άσκηση νικά την κατάθλιψη και µπορεί να αποτελέσει την ευχάριστη νότα σε όλα τα µαύρα στίγµατα της εποχής. Η συµβουλή µου είναι να ψάξει κανείς να ξεκινήσει µια δραστηριότητα που του αρέσει, µιλώντας µε κάποιον επαγγελµατία του χώρου. Οι µορφές άσκησης είναι άπειρες. ∆εν είναι ανάγκη να µας αρέσουν σε όλους, όλα!

Είσαι και running coach. Τι προκλήσεις έχει το να κοουτσάρεις κάποιον σε σχέση µε το να προπονείσαι για σένα;

Είµαι, ναι, running coach στους adidas Runners Athens κι αυτό είναι ένα από τα όνειρα µου που δεν περίµενα να γίνουν πραγµατικότητα. Είναι εντελώς διαφορετικό το να προπονείς. Είναι άλλη η «δουλειά» του προπονητή από αυτήν του δροµέα. Το γεγονός ότι έχω προπονηθεί για µένα (άλλοτε λιγότερο και άλλοτε περισσότερο), µε βοηθάει να κατανοήσω πολλά από όσα βιώνει ο ασκούµενός µου, αλλά από την άλλη, αυτό που µε εξιτάρει είναι να καταφέρω να ξεκλειδώσω το δικό του δυναµικό, όποιο κι αν είναι αυτό. Κι αυτό είναι θέµα προπονητικής προσέγγισης, όχι εµπειρικής από τα δικά µου τρεξίµατα.

lifemagazinegr_rafaintina_patrikelli_personal_trainer (3)

Πότε κατάλαβες ότι η κλίση σου είναι η γυµναστική και ειδικά το τρέξιµο;

Μέχρι τα 11 µου κολυµπούσα, αλλά χωρίς εξαιρετικά αποτελέσµατα. Κάποια στιγµή έγιναν σχολικοί αγώνες στίβου, όπου συµµετείχα τυχαία, µε παρότρυνση του γυµναστή, στα 600 µέτρα. Θυµάµαι ότι είχα πάει µε παπούτσια για τέννις και µπήκα να τρέξω χωρίς ζέσταµα (απαράδεκτο!) και ξαφνικά κέρδισα όλα τα κορίτσια της περιφέρειας, χωρίς να καταλάβω τι και πώς. Έκτοτε, µε ‘τσίµπησε’ ο τότε προπονητής µου ο κ. Μάρκος Παππάς, παράτησα το κολύµπι και ξεκίνησα στην οµάδα αντοχής του Πανιωνίου, στη Νέα Σµύρνη. Όλα µου τα σχολικά χρόνια µέχρι τη Β’ Λυκείου τα πέρασα µε αυτόν τον προπονητή, έτρεχα από 1000 έως 3000 µέτρα σε διασυλλογικά και σχολικά Πρωταθλήµατα έχοντας κάποιες Πανελλήνιες διακρίσεις και µε highlight τη συµµετοχή µου µε την Εθνική Οµάδα Στίβου Παίδων – Κορασίδων σε Βαλκανικό Πρωτάθληµα στα 16 µου. ∆εν είχα ιδέα ότι θα ακολουθήσω το δρόµο της γυµναστικής, αυτό το αποφάσισα τελευταία στιγµή, ενόψει Πανελληνίων και µου βγήκε κάπως φυσικά αυτή η επιλογή. Πέρασα 5η στη χρονιά µου στο ΤΕΦΑΑ. Είχα σταµατήσει το τρέξιµο εκείνου του επιπέδου, καθώς δεν µε ενδιέφερε πλέον ο πρωταθλητισµός. Άρχισα να εµπλουτίζω τη ζωή µου µε πολλά περισσότερα πράγµατα, αλλά και να δουλεύω. Πάντα ωστόσο έτρεχα σε ερασιτεχνική µορφή, κάτι εντελώς διαφορετικό από την µορφή του πρωταθλητισµού. Στα 20 έτρεξα τον πρώτο µου Μαραθώνιο και εκεί κατάλαβα ότι το τρέξιµο αποστάσεων µαζικού αθλητισµού είναι κάτι που απευθυνόταν σε µένα και ως προσωπικό µου χόµπι, αλλά και ως κοµµάτι µε το οποίο θα ασχολιόµουν επαγγελµατικά.

Το ωραιότερο µέρος που έχεις τρέξει;

Οι διαδροµές µου στο νησί µου, τη Λήµνο. Κάθε φορά που τρέχω εκεί, νιώθω απερίγραπτα συναισθήµατα, όχι µόνο λόγω οµορφιάς του τοπίου, αλλά και γιατί έχω περάσει όλα µου τα καλοκαίρια στο νησί και έχω δεθεί πολύ µε το µέρος.

Υπάρχει κάποιο άλλο µέρος στο οποίο ονειρεύεσαι να πας για να τρέξεις;

Πλέον το τρέξιµο για µένα έχει έναν ευρύτερο χαρακτήρα. Λατρεύω τον αθλητικό τουρισµό, θεωρώ ότι έχει λάβει µια κοινωνική διάσταση το θέµα. ∆εν µου λέει και πολλά να τρέχω όλο στα ίδια, στην Αθήνα (πέρα από προπονήσεις). Πλέον διοργανώνονται αγώνες τρεξίµατος σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο σε όλη την Ελλάδα. Θα ήθελα να βάλω κάποια Κυριακή σε ένα νησί στο επόµενο διάστηµα, όπου θα πάµε µε φίλους! Όνειρό µου, βέβαια, είναι να τρέξω σε κάποιο µεγάλο αγώνα του εξωτερικού, συνδυάζοντας ιδανικά και κάποιο µουσικό event!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here