Ανακρίνουμε την… “πράκτορα” του πλανήτη που αγαπούν τα παιδιά!

Με λαμπρές σπουδές και μια εξίσου λαμπρή καριέρα, η Ελένη Ανδρεάδη προτίμησε τη συγγραφή παιδικών βιβλίων όπου τελικά διέπρεψε με έναν ιδιαίτερο τρόπο! Σας παρουσιάζουμε μια διαφορετική… Πράκτορα για το καλό του πλανήτη μας!

Συνέντευξη στη Μαρκέλλα Ρεπανέλη

Πώς μία νέα γυναίκα που σπούδασε Περιβαλλοντική Πολιτική και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, έχει εργαστεί ως στρατηγικός αλλά και περιβαλλοντικός σύμβουλος σε Ελλάδα, Αμερική, Αγγλία και Γερμανία για εταιρείες, οργανισμούς και δημόσια όργανα, όπως για τη Ford Motor Company, Accenture, BBC και το Υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας, αποφάσισε να στραφεί στα παιδικά βιβλία, όπου βρήκε πεδίον δόξης λαμπρόν;

lifemagazinegr_eleni_andreadi_syggrafeas_gine_praktoras_tou_planiti (3) Την απάντηση μας την έδωσε η ίδια η Ελένη Ανδρεάδη: “Το παιδικό βιβλίο κατά κάποιο τρόπο βρήκε εμένα τυχαία. Έμαθα για κάποια παιδιά στη δουλειά που εργαζόμουν σαν περιβαλλοντικός σύμβουλος για ένα ντοκιμαντέρ και με ενέπνευσε η αποφασιστικότητά τους για δράση στο θέμα της εξάλειψης του πλαστικού στην Ινδία. Ενώ μέχρι τότε η ενασχόλησή μου ήταν με περιβαλλοντικά θέματα που αφορούσαν ενήλικες, το να ασχοληθώ με τα παιδιά ήταν κάτι που μου κέντρισε το ενδιαφέρον. Παράλληλα μου άρεσε πολύ και η συγγραφή, είχα γράψει ένα βιβλίο και για ενήλικες πριν, και κάπως στην πορεία μου ήρθε η ιδέα να τα συνδυάσω”.

H κυρία… Πράκτορας!

Η συγγραφική της επιτυχία ξεκίνησε με το “Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη”, ακολούθησε το “Πράκτορες του Πλανήτη: Η εκδίκηση του Πουφ” ενώ το τρίτο κατά σειρά και νέο βιβλίο ονομάζεται “Πράκτορες του Πλανήτη: Τα τέρατα των Ωκεανών” (όλα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο). Με εξαιρετική και μοντέρνα εικονογράφηση του Στέφανου Κολτσιδόπουλου αλλά και διαδραστικό τρόπο, προσαρμοσμένο στις ανάγκες των παιδιών του σήμερα, δεν είναι τυχαίο που τα βιβλία αυτά συζητιούνται και γίνονται best seller.

lifemagazinegr_eleni_andreadi_syggrafeas_gine_praktoras_tou_planitiΚαι δεν έμεινε μόνο στα βιβλία! Το 2009 ίδρυσε την ΜΚΟ Πράκτορες του Πλανήτη (www.planetagents.org), με αντικείμενο τη βιωματική εκπαίδευση και δράση παιδιών για την αειφόρο ανάπτυξη. Με καινοτόμο αναλυτικό εκπαιδευτικό υλικό και δραστηριότητες, η οργάνωση τους δίνει τα κατάλληλα εφόδια ώστε να εξελιχθούν σε πολίτες που παίρνουν πρωτοβουλίες και αναλαμβάνουν δράση για ένα καλύτερο συλλογικό μέλλον. Το σχολικό πρόγραμμα υλοποιείται σε δημόσια και ιδιωτικά δημοτικά σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα και το 2013 βραβεύτηκε ως ένα από τα 100 πιο καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα στην Ελλάδα στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Τα έσοδα από τη βραβευμένη σειρά βιβλίων “Πράκτορες του Πλανήτη” ενισχύουν τη δράση της οργάνωσης.

lifemagazinegr_eleni_andreadi_syggrafeas_gine_praktoras_tou_planiti (7)Βρήκαμε, λοιπόν, ευκαιρία να μιλήσουμε με την… αρχιπράκτορα και νέα μαμά-πλέον- Ελένη Ανδρεάδη και να μας αποκαλύψει μερικά μυστικά!

Κυρία Ανδρεάδη, είναι τα παιδιά οι καλύτεροι… Πράκτορες για το περιβάλλον, περισσότερο, ίσως, από τους μεγάλους;

Τα παιδιά φέρνουν μια φρεσκάδα στην αντιμετώπιση των τεράστιων περιβαλλοντικών προβλημάτων, είναι ακούραστα και αφοσιωμένα, έχουν έναν έμφυτο ιδεαλισμό ο οποίος δυστυχώς φθίνει όσο μεγαλώνουμε. Ο στόχος της οργάνωσης «Πράκτορες του Πλανήτη» είναι να δώσει στα παιδιά τα εργαλεία για ν’ αναλάβουν δράση και πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ποιος κατά τη γνώμη σας είναι ο καλύτερος τρόπος να εμφυσήσουμε στα παιδιά την αγάπη για το περιβάλλον;

Το σημαντικότερο είναι η ουσιαστική επαφή με τη φύση. Για να αγαπήσει το παιδί το περιβάλλον, θα πρέπει πρώτα να το γνωρίσει, να το νιώσει. Δυστυχώς τα παιδιά πλέον δεν παίζουν ελεύθερα στη φύση. Θα ενθάρρυνα τους γονείς με κάθε ευκαιρία να δίνουν στα παιδιά να γνωρίσουν και να ανακαλύψουν τη βιοποικιλότητα, τα δάση, τις θάλασσές μας. Παράλληλα βέβαια βοηθούν και ο παραδειγματισμός, η δική μας δηλαδή συμπεριφορά και η αγάπη μας προς τον πλανήτη μας. Είναι κάτι που τα παιδιά παρατηρούν και το υιοθετούν με τη σειρά τους.

lifemagazinegr_eleni_andreadi_syggrafeas_gine_praktoras_tou_planiti (4)
Σκίτσα του Στέφανου Κολτσιδόπουλου από τα βιβλία της Ελένης Ανδρεάδη

Σαν χώρα πόσο απέχουμε από το να αποκτήσουμε ενσυνείδητους “Πράκτορες” για το περιβάλλον; Πιστεύετε ότι αγαπάμε το περιβάλλον στο οποίο ζούμε;

Έχουμε πολλούς μικρούς Πράκτορες του Πλανήτη, δεκάδες χιλιάδες παιδιά σ’ όλη τη χώρα έχουν εκπαιδευτεί, τα οποία μάλιστα στη συνέχεια εκπαιδεύουν και τους γονείς τους.  Θεωρώ πως έχουμε κάνει κάποια βήματα σαν χώρα στο θέμα της ευαισθητοποίησης, παρόλο που μας λείπουν οι υποδομές, αλλά παράλληλα έχουμε και μεγάλο δρόμο μπροστά μας για να γίνουμε πραγματικά ενσυνείδητοι πολίτες, τόσο στη χώρα μας, άλλα και παγκοσμίως.

Μέσα από τις παρουσιάσεις των βιβλίων σας και τις σχολικές δράσεις με την ΜΚΟ “Πράκτορες του Πλανήτη” υπάρχει κάποιο περιστατικό ή κάτι που σας είπε ένα παιδί που σας έκανε εντύπωση και το κρατάτε ως ανάμνηση;

Το πιο ενθαρρυντικό είναι το πάθος το οποίο συναντώ στα παιδιά, το πάθος για την υπεράσπιση και τη σωτηρία του πλανήτη. Βλέπω πως έχουν πλήρη επίγνωση της κατάστασης και της σοβαρότητας του προβλήματος – για παράδειγμα ξέρουν πάρα πολλά για την πλαστική ρύπανση. Πρόσφατα μάλιστα μου έκανε εντύπωση ένα παιδί που έχει βάλει σαν στόχο στις καλοκαιρινές του διακοπές να καθαρίζει παραλίες από το πλαστικό, κάτι που συζητούσαμε με τη μητέρα του. Είναι συγκινητικό πως παρά τον τεράστιο όγκο πλαστικού που υπάρχει, παραμένει αισιόδοξο για την επίλυση του προβλήματος. Στους Πράκτορες προσπαθούμε να παρουσιάζουμε τα προβλήματα, ως προβλήματα που έχουν λύσεις και πάντα με αισιοδοξία, δίνοντας έμφαση στη σημασία των πράξεων του καθενός μας. Μόνο έτσι άλλωστε μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα.

lifemagazinegr_eleni_andreadi_syggrafeas_gine_praktoras_tou_planiti (8)
Σκίτσα του Στέφανου Κολτσιδόπουλου από τα βιβλία της Ελένης Ανδρεάδη

Έχετε βραβευτεί με το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου για το βιβλίο “Γίνε κι εσύ Πράκτορας του Πλανήτη” ενώ είναι και best seller. Αυτό σας δημιουργεί ένα πρόσθετο άγχος για τις επόμενες δουλειές σας ή αντίθετα σας ενθαρρύνει;

Η βράβευση ήρθε μετά την κυκλοφορία του δεύτερου βιβλίου της σειράς, οπότε δεν με προβλημάτισε στην επόμενη δουλειά μου. Το σημαντικότερο για μένα είναι κάθε φορά να δημιουργώ κάτι το οποίο να με ικανοποιεί, να θεωρώ ότι προχωράει ένα βήμα παραπάνω και κυρίως βέβαια να αρέσει στο σημαντικότερο κοινό για μένα, που είναι τα παιδιά.

Είναι σπάνιο σε μια κατεξοχήν τεχνολογική εποχή τα παιδιά να παθιάζονται με βιβλία. Πέρα από την υπέροχη και μοντέρνα εικονογράφηση των βιβλίων σας, σε τι αποδίδετε την επιτυχία τους;

Αυτό που προσπάθησα να μεταδώσω είναι την εμπειρία του να είναι ο αναγνώστης ο πρωταγωνιστής του βιβλίου, δηλαδή να βρίσκεται στο επίκεντρο της δράσης και επίσης να χρησιμοποιήσω χιούμορ, το οποίο και σε σοβαρά θέματα όπως τα περιβαλλοντικά προβλήματα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο. Οπότε η υιοθέτηση του ρόλου του μυστικού πράκτορα, η τοποθέτηση του αναγνώστη στη θέση του πρωταγωνιστή, το χιούμορ αλλά και η καταπληκτική εικονογράφηση του Στέφανου Κολτσιδόπουλου, ήταν όλα συστατικά που άρεσαν στους μικρούς αναγνώστες.

lifemagazinegr_eleni_andreadi_syggrafeas_gine_praktoras_tou_planiti (5)
Σκίτσα του Στέφανου Κολτσιδόπουλου από τα βιβλία της Ελένης Ανδρεάδη

Ποια θα είναι η πρώτη “περιβαλλοντική” συμβουλή που θα θέλατε να δώσετε στην κόρη σας;

Ότι τα υλικά αγαθά και ο καταναλωτισμός δεν φέρνουν την ευτυχία.

lifemagazinegr_eleni_andreadi_syggrafeas_gine_praktoras_tou_planiti (1)
Σκίτσα του Στέφανου Κολτσιδόπουλου από τα βιβλία της Ελένης Ανδρεάδη

Έχετε φτάσει μέχρι την άλλη άκρη του κόσμου, την Κίνα αλλά και τις αραβικές χώρες όπου έχουν μεταφραστεί τα βιβλία σας. Πώς αισθάνεστε για αυτό;

Τα βιβλία θα εκδοθούν μέσα στο 2018, οπότε περιμένω σύντομα τις πρώτες εντυπώσεις. Για μένα είναι μια φοβερή ικανοποίηση το γεγονός πως τα βιβλία μου θα εκδοθούν και έξω από τα σύνορα της Ελλάδας και ειδικά σε χώρες που έχουν πολύ μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα όπως η Κίνα.

Ποιο να περιμένουμε ότι θα είναι το επόμενο δημιουργικό σας βήμα;

Ήδη κυκλοφορεί ένα άλλο βιβλίο μου, “Ο Τζάστιν Γκρέι και οι Φύλακες της Γης”, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Απευθύνεται σε παιδιά 10+, είναι μια περιβαλλοντική περιπέτεια πάλι, πολύ διαφορετική, χωρίς εικονογράφηση, για λίγο μεγαλύτερα παιδιά αυτή τη φορά.

lifemagazinegr_eleni_andreadi_syggrafeas_gine_praktoras_tou_planiti (2)Αμέσως μετά ακολουθεί το επόμενο βιβλίο της σειράς “Πράκτορες του Πλανήτη”, το οποίο θα έχει σχέση με τη βιοποικιλότητα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here