Γυναικεία λίμπιντο: Βάλτε ξανά το πάθος στη ζωή σας!

Ποιες είναι οι αίτιες που οδηγούν στη μειωμένη σεξουαλική διάθεση και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε; Τι μπορείτε να κάνετε για να ξαναβάλετε το πάθος στην ερωτική σας ζωή και να αυξήσετε την σεξουαλική λίμπιντό σας; Όλα αυτά τα ερωτήματα, που προβληματίζουν μία μεγάλη μερίδα γυναικών και μάλιστα ανεξαρτήτου ηλικίας, θα προσπαθήσουμε να αποσαφηνίσουμε και να απαντήσουμε.

Πώς μπορούμε να φέρουμε ξανά το πάθος στο κρεβάτι μας;

Υπάρχουν πολλά φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία μπορούν να βοηθήσουν ώστε ν’ ανακαλύψετε ξανά τη χαμένη σας λίμπιντο. Υπάρχουν ειδικές κρέμες ή τζελ , που μάλιστα κάποιες από αυτές αποτελούν φυτικά προϊόντα, οι οποίες εγγυώνται λύση στη λέπτυνση των τοιχωμάτων του κόλπου, αλλά και την ξηρότητα στη συγκεκριμένη περιοχή, δύο από τα κυριότερα προβλήματα των γυναικών που αποφεύγουν το σεξ.

Ενώ, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει και χάπια ειδικά για την αύξηση της λίμπιντο και τη διέγερση των ορμονών του σεξ. Όμως, επειδή κυρίως οι λόγοι είναι ψυχολογικοί, θα πρέπει πρώτα να προσπαθήσετε να μειώσετε το άγχος στη ζωή σας. Βάλτε σκοπό κάθε μέρα έστω για μία ώρα, να κάνετε κάποια πράγματα που σας ηρεμούν- ή ακόμα και να μην κάνετε τίποτα- και θα σας δώσουν τη δυνατότητα να χαλαρώσετε. Προσπαθήστε να αφιερώνετε μέσα στην ημέρα χρόνο στον σύντροφό σας. Ένα χάδι, ένα φιλί, μία αγκαλιά, μία βόλτα, μία κουβέντα με σεξουαλική υπονοούμενα, κρατάνε το παιχνίδι και το πάθος ζωντανό και έτσι είναι πιο εύκολο να διατηρείται και το πάθος στο κρεβάτι σας.

Ελάτε πάλι κοντά με το σύντροφό σας, θυμηθείτε τι είναι αυτό που αγαπάτε ο ένας στον άλλον. Θυμηθείτε τον έρωτά σας και μαζί με τον έρωτα θα έρθει και η όρεξη για σεξ. Και το πιο σημαντικό, σπάστε το φαύλο κύκλο κάνοντας σεξ, ακόμα κι αν δεν έχετε πολλή όρεξη. Τρώγοντας… θα έρθει. Επίσης, προσπαθήστε να ξεκουράζεστε όσο πρέπει, να τρέφεστε σωστά, να βάλετε την άσκηση στην ζωή σας, μειώστε το αλκοόλ και το κάπνισμα. Έτσι, θα αρχίσετε να νιώθετε και καλύτερα με το σώμα σας και θα αυξηθεί η αυτοπεποίθησή σας στο κρεβάτι. Τέλος, αν το πρόβλημα έγκειται σε κάποια φαρμακευτική αγωγή που παίρνετε, καλό είναι να συζητήσετε με το γιατρό σας αυτές τις παρενέργειες για να βρείτε μαζί μία λύση.

Είναι η μειωμένη λίμπιντο αποτέλεσμα και παθολογικών αιτιών;
Μπορεί τα ψυχολογικά αίτια να είναι ο κύριος λόγος που μία γυναίκα δε θέλει να κάνει σεξ όμως, δεν πρέπει να μη λαμβάνουμε υπόψη μας και κάποιες παθολογικές καταστάσεις που έχουν συσχετιστεί άμεσα με τη μειωμένη λίμπιντο, όπως για παράδειγμα ο διαβήτης, η υπέρταση, σοβαρές κακοήθεις νόσοι, αλλά και η λήψη φαρμάκων όπως τα αντικαταθλιπτικά, τα αντισυλληπτικά που περιέχουν προγεστερόνη, τα φάρμακα που περιέχουν την ουσία σιμετιδίνη, τα αντιυπερτασικά και διουρητικά φάρμακα. Επίσης, η κατανάλωση αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες ή κατ’ εξακολούθηση, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της ερωτικής επιθυμίας.

Μπορούν τα αντικείμενα που έχουμε στο σπίτι να επηρεάζουν τη λίμπιντό μας;
Και όμως, όσο παράξενο και αν φαίνεται, μια νέα μελέτη που έγινε, με επικεφαλής την Δρ Έμιλι Μπάρετ από το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ, σε 320 έγκυες γυναίκες ηλικίας 20 εώς 40 ετών και παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Κοινότητας Αναπαραγωγικής Ιατρικής στη Χονολουλού, καταδεικνύει πως αντικείμενα που υπάρχουν σε κάθε σπίτι μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την ερωτική επιθυμία της γυναίκας. Σύμφωνα με τη μελέτη, η πεσμένη λίμπιντο της γυναίκας μπορεί να οφείλεται εν μέρει σε χημικές ουσίες που υπάρχουν σε δεκάδες πλαστικά οικιακά αντικείμενα, όπως κουρτίνες μπάνιου, παιδικά παιχνίδια ή ακόμη και σε τρόφιμα.

Ποιοι είναι λοιπόν οι λόγοι που οδηγούν μία γυναίκα στο να έχει μειωμένη σεξουαλική επιθυμία;
Σύμφωνα λοιπόν, με τους ειδικούς της υγείας, αλλά και μακροχρόνιες έρευνες, το άγχος και η πίεση της καθημερινότητας, το γεγονός ότι μία γυναίκα μετά τα 30 έχει ν’ αντιμετωπίσει σε καθημερινή βάση τις ευθύνες της δουλειάς της, πρέπει να φροντίσει την οικογένειά της και συγχρόνως να νιώθει ότι δεν πρέπει να παραμελεί τον εαυτό της για χάρη δική της και του συζύγου/συντρόφου, συμβάλλουν στο γεγονός ότι το σεξ είναι το τελευταίο πράγμα που έχει στο μυαλό της.

Η ανησυχία, η κατάθλιψη και η κούραση επηρεάζουν τη σεξουαλική διάθεση των γυναικών. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, περίπου το 43% των γυναικών παγκοσμίως αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της έλλειψης της σεξουαλικής διάθεσης. Η ρουτίνα, οι συγκρούσεις που προκύπτουν σε μία μακροχρόνια σχέση ή μέσα στο γάμο, οι ευθύνες των παιδιών, οι απαιτήσεις της καριέρας, αποτελούν τις περισσότερες φορές ανασταλτικούς παράγοντες και οδηγούν σε σταδιακή απομάκρυνση των συντρόφων.

Εκτός των άλλων, τα τελευταία χρόνια η οικονομική κρίση και η αβεβαιότητα που επικρατεί, έχουν δημιουργήσει ένα άγχος για επιβίωση και μία ανασφάλεια που έχουν ως αποτέλεσμα η όρεξη για σεξ να είναι αρκετά πεσμένη. Έχοντας μια γυναίκα ν’ αντιμετωπίσει τόσα πράγματα κάθε μέρα, σε τόσους πολλούς τομείς, μαζί με την κούραση απ’ όλες τις δραστηριότητες τόσο τις δικές της όσο και του περίγυρού της, μπορεί εύλογα να φανταστεί κάποιος ότι είναι πολύ πιθανόν στο τέλος της ημέρας να μην έχει όρεξη για σεξ.

Πώς μπορείτε να λειτουργήσετε ερωτικά και να χαλαρώσετε εάν στο μυαλό σας γυρίζουν συνεχώς οι ευθύνες του γραφείου, οι απλήρωτοι λογαριασμοί και τα μαθήματα των παιδιών; Η έλλειψη χρόνου επίσης, σας αποτρέπει από την ερωτική πράξη. Όταν οι ώρες της ημέρας δεν είναι αρκετές για να προλάβετε τις υποχρεώσεις σας, τότε πώς θα προλάβετε να λειτουργήσετε ερωτικά; Αυτό σιγά σιγά συσσωρεύεται μέχρι που φτάνει η στιγμή που η γυναίκα αποβάλλει τελείως την ανάγκη της για σεξουαλική επαφή ή ακόμα χειρότερα βλέπει το σεξ σαν μία αγγαρεία.

Βέβαια, μην ξεχνάμε ότι κάποιες φορές όταν υπάρχουν σημαντικοί αντικειμενικοί παράγοντες όπως είναι ένας χωρισμός, ένας θάνατος, μία απόλυση, μία εγκυμοσύνη, ή και μία σοβαρή ασθένεια, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα υπάρχει έλλειψη ή μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας. Τέλος, ένας πολύ σημαντικός λόγος που μία γυναίκα μπορεί να χάσει τη σεξουαλική της διάθεση, είναι να μη νιώθει καλά με τον εαυτό της, να μην νιώθει επιθυμητή και σέξι, το οποίο μπορεί να είναι αποτέλεσμα μίας μεγάλης αλλαγής στο σώμα της, όπως π.χ. η αύξηση του βάρους.

Διαβάστε επίσης:

Πόνοι κατά τη σεξουαλική επαφή; Τι μπορεί να σημαίνει;

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here