Κολπίτιδα: O καλοκαιρινός επισκέπτης!

Η µικροβιολόγος-βιοπαθολόγος Χριστίνα Πεπόνη µας εξηγεί τι είναι η κολπίτιδα που τόσο ταλαιπωρεί τις γυναίκες και πώς αντιµετωπίζεται!

Ο κόλπος είναι µια περιοχή του γυναικείου σώµατος φυσιολογικά «αποικισµένη» από µια αρκετά µεγάλη γκάµα µικροβίων, µε προεξάρχοντες τους γνωστούς σε όλους γαλακτοβάκιλλους. Αν για κάποιο λόγο διαταραχθεί η ισορροπία  του PH της περιοχής, η ανάπτυξη των «καλών» µικροβίων του κόλπου µειώνεται, µε αποτέλεσµα να υπάρχει πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη των  «κακών» µικροβίων και τη δηµιουργία φλεγµονής στον κόλπο, της λεγόµενης κολπίτιδας.

lifemagazinegr_kolpitides_xristina_peponi_mikrovilogos_alimos (1)Τα συνηθισµένα µικρόβια που προκαλούν κολπίτιδες και ενίοτε αιδοιοκολπίτιδες (φλεγµονή και του αιδοίου) ή και κολποτραχηλίτιδες (φλεγµονή και του τραχήλου της µήτρας) είναι ο µύκητας Candida, η Gardnerella vaginalis, το µυκόπλασµα, το ουρεόπλασµα, το Εsceherichia coli, οι τριχοµονάδες και τα χλαµύδια. Τα περισσότερα από αυτά είναι σεξουαλικώς µεταδιδόµενα. Η Candida, αν και υπάρχει η λανθασµένη αντίληψη ότι είναι σεξουαλικώς µεταδιδόµενη, δεν είναι, αφού σε µικρή ανάπτυξη ανήκει στην φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου, αλλά υπό συγκεκριµένες συνθήκες υπεραναπτύσσεται και δηµιουργεί φλεγµονή που συνοδεύεται από έντονο κνησµό, λευκωπό έκκριµα σαν κοµµένο γάλα και πόνο στη διάρκεια της επαφής. Χαρακτηριστικό της είναι άλλωστε ότι συνήθως έχει προηγηθεί η λήψη αντιβιοτικής αγωγής από την ασθενή το προηγούµενο χρονικό διάστηµα.

Γιατί παθαίνουμε κολπίτιδα;

Η ανατοµική ιδιαιτερότητα του γυναικείου σώµατος, µε «ανοιχτό» το ουρογεννητικό σύστηµα της γυναίκας, την καθιστά πιο επιρρεπή από τον άντρα στην ανάπτυξη φλεγµονών στην περιοχή αυτή. Οι αιτίες που προκαλούν κολπίτιδα είναι η εµµηνόπαυση, η λήψη αντιβιοτικών, ανοσοκατασταλτικών και αντισυλληπτικών χαπιών, η αλόγιστη χρήση τοπικών αντισηπτικών, ο σακχαρώδης διαβήτης, η σιδηροπενική αναιµία ακόµη και το έντονο stress. Τους καλοκαιρινούς µήνες, η υγρασία και η ζέστη ευνοούν την ανάπτυξη µικροβίων στην περιοχή αυτή.

lifemagazinegr_kolpitides_xristina_peponi_mikrovilogos_alimos (2)

Τα συµπτώµατα

Η γυναίκα αντιλαµβάνεται αρκετά γρήγορα την ύπαρξη φλεγµονής στον κόλπο της αφού νιώθει κνησµό, καύσο, ερεθισµό, ερυθρότητα και διαπιστώνει αλλαγή στις κολπικές εκκρίσεις της.  Το έκκριµα από τον κόλπο γίνεται από διαφανές υπόλευκο, λευκό, κίτρινο και συχνά-πυκνά δύσοσµο. Συνήθως ο κόλπος στεγνώνει και η σεξουαλική επαφή γίνεται επώδυνη.

Πώς αντιµετωπίζεται;

Η διάγνωση γίνεται µε την λήψη κολπικού εκκρίµατος µε την βοήθεια κολποδιαστολέα, η οποία αποστέλλεται για καλλιέργεια αερόβια και αναερόβια στο µικροβιολογικό εργαστήριο. Το προηγούµενο βράδυ η ασθενής πρέπει να έχει πλυθεί τοπικά µόνο µε νερό και το πρωί της λήψης καθόλου. Η χρήση κολπικών κρεµών και υπόθετων πρέπει να έχει αποφευχθεί τουλάχιστον τρεις ηµέρες πριν τη λήψη του κολπικού υγρού. Επιπρόσθετα, η ασθενής καλό θα ήταν να µην βρίσκεται ήδη υπό αντιβιοτική ή αντιµυκητιασική αγωγή, να µην έχει έµµηνο ρύση και ιδανικά να βρίσκεται κοντά στις ηµέρες τις ωορρηξίας της. Αφού λάβει το αποτέλεσµα της καλλιέργειας θα επισκεφτεί τον γυναικολόγο της για την χορήγηση φαρµακευτικής αγωγής. Μέχρι τότε, οι πλύσεις µε χαµοµήλι και ένα ήπιο ενυδατικό καθαριστικό µε όξινο PH θα την ανακουφίσουν. Καλό θα ήταν να αποφύγει τα γλυκά, να ακολουθεί ένα διαιτητικό πρόγραµµα πλούσιο σε φρούτα και λαχανικά, να αποφεύγει την χρήση στενών ρούχων και συνθετικών εσωρούχων, να αλλάζει το µαγιό της στη θάλασσα µετά από κάποιες ώρες και φυσικά να έρχεται σε σεξουαλική επαφή µε τον σύντροφό της µε προφυλακτικό. Τους καλοκαιρινούς µήνες, η ενυδάτωση του οργανισµού είναι πολύ σηµαντική καθώς και διατήρηση της ευαίσθητης περιοχής όσο πιο στεγνής γίνεται.

lifemagazinegr_kolpitides_xristina_peponi_mikrovilogos_alimos (3)
Η γιατρός κυρία Πεπόνη

Η κ. Χριστίνα Πεπόνη είναι βιοπαθολόγος-μικροβιολόγος με ένα σύγχρονο µικροβιολογικό εργαστήριο στην οδό Λυσικράτους 26 στον Άλιμο (τηλ.: 210 9841119, 693 6973178, Facebook) και σας υποδέχεται η ίδια αλλά και η βοηθός της, νοσηλεύτρια Μαρίνα Τούση!

lifemagazinegr_kolpitides_xristina_peponi_mikrovilogos_alimos (5)
H νοσηλεύτρια Μαρίνα Τούση

Διαβάστε ακόμη:

Μαγνήσιο: Ένα σπουδαίο μέταλλο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here