Η “καλή νεράιδα” που κάνει πραγματικότητα τις παιδικές ευχές!

Η Αναστασία Μανιά είναι η πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής εταιρείας Κάνε – Μια – Ευχή – Ελλάδος! Εδώ και χρόνια έχει αναλάβει το πολύτιμο έργο να προσφέρει χαρά και χαμόγελα σε παιδιά που το έχουν ανάγκη!

Παρακάτω ακολουθεί η συνέντευξη που παρέθεσε στο Life Magazine και την Κατερίνα Ποθητού

Ποιο είναι το συναίσθημα που αισθάνεται κανείς όταν συμμετέχει στην εκπλήρωση της ευχής ενός παιδιού;
Τα συναισθήματα είναι μοναδικά όπως και ο συνδυασμός τους, μιας και συμμετέχοντας σε εκπλήρωση ευχής παιδιού, τα βιώνεις κι εσύ ταυτόχρονα! Νιώθεις χαρά γιατί η χαρά του παιδιού είναι μεταδοτική, αλλά και συγκίνηση, γιατί βλέπεις τα ματάκια του να λαμπυρίζουν με έναν τρόπο που οι γονείς του σε διαβεβαιώνουν ότι έχουν καιρό να δουν… Παράλληλα όμως νιώθεις και δύναμη, γιατί θεωρείς πως αν μπορείς να κάνεις ένα παιδί που δοκιμάζεται με τον πιο σκληρό τρόπο, να χαμογελάσει, μπορείς να κάνεις τα πάντα στη ζωή σου. Είναι η ψυχική και συναισθηματική ολοκλήρωση που προσφέρει στον άνθρωπο η κοινωνική προσφορά!

Θα εκτιμούσατε πως η ανταπόκριση του κόσμου είναι ανάλογη του έργου που προσφέρει το Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος;
Η ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ συγκινητική, ενθουσιώδης και ουσιαστική. Η πρόκληση όμως όλων όσων ασχολούμαστε με το Κάνε-Μια-Ευχή είναι ότι το έργο μας είναι άυλο. Όπως ανέφερα ήδη, όλα τα συναισθήματα τα γεννά στην ψυχή σου η αντίδραση του παιδιού όταν εκπληρώνεται η ευχή του. Αυτό λοιπόν που απαιτείται από εμάς προκειμένου να φέρνουμε κι άλλο κόσμο κοντά μας, αλλά και να διατηρούμε τους υπάρχοντες υποστηρικτές μας, είναι να συνεχίσουμε την ενημέρωση για το τι κάνουμε με τρόπο άμεσο και παρουσιάζοντας όλες τις πτυχές και στάδια της καθημερινότητάς μας. Στην Ελλάδα ο εθελοντισμός, αν και αναπτύσσεται μετά το 2004, παραμένει σε πρώιμο στάδιο. Πρέπει να εμφυσήσουμε τον εθελοντισμό πιο δυναμικά στην κουλτούρα του Έλληνα μέσα από την παιδεία αλλά και την οικογένεια.

Θα λέγατε πως το οικοσύστημα των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων είναι ανεπτυγμένο στη χώρα μας;
Σίγουρα είναι πιο ανεπτυγμένο από παλιά, μιας και οι περισσότερες ΜΚΟ γεννήθηκαν και «μεγάλωσαν» μετά το 1980 στη χώρα μας. Σήμερα υπάρχει πληθώρα ΜΚΟ, που καλούνται να γεμίσουν το κενό που υπάρχει στην κρατική κοινωνιΠρόεδρος κή μέριμνα. Υπάρχει ωστόσο μια γενική καχυποψία σχετικά με τη λειτουργία των ΜΚΟ, γι’ αυτό και εμείς επιμένουμε ιδιαίτερα στην οικονομική διαφάνεια έχοντας θεσπίσει ελέγχους οικονομικής διαχείρισης από ορκωτούς ελεγκτές.

Τι θα πρέπει να προσέξει κάποιος που επιθυμεί να ιδρύσει ή ακόμη και να εργαστεί σε έναν μη κυβερνητικό οργανισμό; Ποιες πιθανές δυσκολίες θα συναντήσει;
Στην περίπτωση ίδρυσης μίας νέας ΜΚΟ, κάποιος οφείλει να προσέξει ιδιαίτερα το νομοθετικό πλαίσιο και το αν απαντά σε κάποιο μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας. Οφείλει ακόμη να ελέγξει όσο μπορεί περισσότερο τον τρόπο διαχείρισης και την οικονομική διαφάνεια. Σε σχέση με τις δυσκολίες εκτός από τα τυπικά θέματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει, όπως το συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον και η έλλειψη σταθερού νομικού και φορολογικού πλαισίου, θα πρέπει να αγωνιστεί για εξασφάλιση χρηματοδότησης από διάφορες πηγές που πλέον καλούνται να προσφέρουν σε πολλές οργανώσεις. Επίσης, η διαχείριση των εθελοντών είναι εξέχουσας σημασίας και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και φροντίδας.

Υπήρχε κάποια περίπτωση παιδιού που να συγκίνησε εσάς την ίδια;
Αν και θα μπορούσα να σας διηγηθώ άπειρες περιπτώσεις παιδιών που έχουν μείνει βαθιά χαραγμένα στο μυαλό και στην καρδιά μου, ξεχωριστή θέση έχει η Παναγιώτα, η πρώτη μου ευχή. Η 13χρονη Παναγιώτα νοσηλευόταν µέρες στην Εντατική του Ογκολογικού Νοσοκοµείου Παίδων και η ευχή της έπρεπε να υλοποιηθεί άµεσα. Συναντήθηκα µε το παιδί και, όταν είδα τα µάτια του να λαµπυρίζουν, ήθελα να την κάνω ευτυχισµένη. Η ευχή της ήταν να χτίσει ένα εκκλησάκι στο χωριό της στο Αίγιο, ως τάµα για να γίνει καλά. Στήσαμε το εκκλησάκι και οργανώσαµε ένα πανηγύρι, µε όλο το χωριό στη λειτουργία και στο γλέντι. Όλα έγιναν έτσι, ώστε να είναι στο επίκεντρο και να ζήσει την εµπειρία µε τον πιο ξεχωριστό τρόπο. Θυμάμαι λεπτό προς λεπτό τις αντιδράσεις του παιδιού. Δεν θα ξεχάσω ποτέ ούτε λεπτό.

Με ποιους τρόπους θα μπορούσε ο καθένας από εμάς να στηρίξει τις δράσεις σας;
Καταρχάς μπορεί να γίνει εθελοντής μας, να διαθέσει όχι απαραίτητα πολλές ώρες, αλλά να βρίσκεται κοντά μας με συνέπεια και συνέχεια, βοηθώντας μας να εκπληρώσουμε όσο περισσότερες λειτουργίες μπορούμε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πληρότητα. Φυσικά, έχουμε ανάγκη και την οικονομική υποστήριξη, δεδομένου ότι δεν χρηματοδοτούμαστε από κρατικά ή ευρωπαϊκά κονδύλια. Η Υιοθεσία Ευχής, δηλαδή η κάλυψη του κόστους της, παραμένει μία στήριξη πολύ σημαντική από ιδιώτες και εταιρείες και είναι ανεξάρτητη ποσού δωρεάς. Επίσης, μπορεί να μας σκεφτεί στη χαρά του εφόσον υπάρχει η δυνατότητα να προμηθευτεί από εμάς μπομπονιέρες και προσκλητήρια για το γάμο και τη βάπτιση του παιδιού του, αλλά και τη σκληρή στιγμή της απώλειας καλώντας φίλους και συγγενείς σε δωρεές εις μνήμην αντί στεφάνων.

Ποια είναι η δική σας ευχή που θα θέλατε να πραγματοποιηθεί αν είχατε την ευκαιρία;
Εκτός του να μην υπήρχε κανένα παιδί στον κόσμο που να έχει ανάγκη το Κάνε-Μια-Ευχή, δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο. Είμαι ευγνώμων για όλα όσα μου έχει δώσει η ζωή και προσπαθώ να ανταποδώσω αυτήν την ευλογία με όποιο τρόπο μπορώ.

Διαβάστε ακόμη:

Ο άνθρωπος που θα θέλαμε να μας μυήσει στο CrossFit!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here