Πατήρ Αντώνιος: “Μέσα σ’ ένα κόσμο έρημο να έχεις θάρρος να επιμένεις!”

Πυλώνας της κοινωνικής προσφοράς και της στήριξης σε παιδιά, απόρους και ανθρώπους που έχουν ανάγκη, ο Πατήρ Αντώνιος έχει θέσει εδώ και χρόνια τον εαυτό του στην υπηρεσία της ανθρωπότητας προσπαθώντας να δημιουργήσει έναν όσο το δυνατό καλύτερο κόσμο για μικρούς και μεγάλους!

Έναυσμά του, η Θεία θέληση που τον καθοδηγεί σε κάθε του βήμα αλλά και η στήριξη του κόσμου στο κοινωνικό του έργο, που τον ώθησαν να δημιουργήσει την “Κιβωτό του Κόσμου”, έναν εθελοντικό, μη κερδοσκοπικό οργανισμό μέριμνας και προστασίας μητέρας και παιδιού, ο οποίος μάλιστα έχει συμβάλλει απεριόριστα στην βελτίωση των συνθηκών ζωής για δεκάδες συνανθρώπους μας. Το φετινό Οκτώβριο η “Κιβωτός του Κόσμου” και ο ιδρυτής της πατήρ Αντώνιος Παπανικολάου, βραβεύτηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη. Ο ίδιος, μίλησε στο Life Magazine και μας εξήγησε την πορεία του θεάρεστου έργου του αλλά και ποια εμπόδια κλήθηκε να αντιμετωπίσει.

Συνέντευξη στην Κατερίνα Ποθητού

Ποιο ήταν το αρχικό έναυσμα που σας παρακίνησε να δημιουργήσετε τη μη κυβερνητική οργάνωση «Κιβωτός του Κόσμου»;

Η Κιβωτός για μένα είναι σχέδιο Θεού το οποίο προϋπήρχε. Εγώ απλά το ακολούθησα. Τίποτα παραπάνω! Ο Θεός έχει ευλογήσει αυτό το έργο και με τη βοήθειά Του συνεχίζουμε. Το αρχικό έναυσμα που με οδήγησε να ξεκινήσω αυτό το έργο ήταν το νοιάξιμο για όλα τα παιδιά της περιοχής στην οποία είχα φθάσει ως αλεξιπτωτιστής, στον Άγιο Γεώργιο Ακαδημίας Πλάτωνος. Αυτά τα παιδιά είχαν εγκαταλείψει το σχολείο, ήταν παραμελημένα και γύριζαν, χωρίς κάποιο σκοπό στη ζωή τους, στους δρόμους και τις πλατείες και κινδύνευαν, αν δεν είχαν μπλέξει ήδη, να παρασυρθούν στην παραβατικότητα, τα ναρκωτικά και τις συμμορίες. Αυτό το νοιάξιμο και η αγάπη γι’ αυτά με ώθησαν να τα πλησιάσω και να μη σκεφτώ τίποτα άλλο από το πως θα συμβάλλω με τη Χάρη του Θεού να τα βγάλω από τα αδιέξοδα και τους κινδύνους.

Ποια είναι ίσως τα σημαντικότερα εμπόδια που αντιμετωπίσατε προσπαθώντας να δραστηριοποιηθείτε στο χώρο της κοινωνικής προσφοράς;

Στην αρχή υπήρξε κάποια καχυποψία από ένα μέρος της τοπικής κοινωνίας ως προς το έργο μας και προσπαθούσε να βάλει προσκόμματα και να μας οδηγήσει να εγκαταλείψουμε την προσπάθειά μας. Όμως με τον καιρό όλοι είδαν πως γίνεται κάτι γνήσιο και αληθινό και πως μόνο ωφέλιμο είναι για την κοινωνία μας. Όταν γνωρίζεις πως έχεις την αλήθεια μαζί σου δε σε φοβίζει τίποτα, ούτε οι απειλές, ούτε καμία δυσκολία αλλά σου δίνει κουράγιο και δύναμη να συνεχίσεις. Το πιο δύσκολο κομμάτι ήταν να δείξουμε στον κόσμο πως όλοι μπορούν να βοηθήσουν και να κινητοποιήσουν το φιλότιμό τους και το «νοιάξιμο» για τα παιδιά που το έχουν ανάγκη.

Με ποιους τρόπους μπορεί ένας απλός πολίτης να συμβάλλει στο κοινωνικό έργο πουπροσφέρει η «Κιβωτός»;

Η Κιβωτός του Κόσμου δεν έχει πάρει ποτέ ενίσχυση από το επίσημο Κράτος, ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στηρίζεται αποκλειστικά από την αγάπη του κόσμου. Έτσι ο καθένας μπορεί να συμβάλλει στο έργο μας με ποικίλους τρόπους. Από το να δώσει από το υστέρημά του για τις ανάγκες μας έως και να διαθέσει από το χρόνο του για να γίνει εθελοντής στα διάφορα κοινωνικά προγράμματα που διαμορφώσαμε για τις μητέρες και τα παιδιά που βρίσκονται σε ανάγκη.

lifemagazine.gr

Θα εκτιμούσατε ότι το κράτος βρίσκεται κοντά στις μη κυβερνητικές οργανώσεις στηρίζοντας δράσεις κι ενέργειες φιλανθρωπικού χαρακτήρα;

Το κράτος έχει στηρίξει ηθικά κατά καιρούς το έργο μας. Αρκετές φορές αναγνώρισε την μεγάλη προσφορά της Κιβωτού του Κόσμου προς την κοινωνία βραβεύοντάς μας γι’ αυτή. Όμως εμείς διατηρούμε τον εθελοντικό μας χαρακτήρα, αφού όπως σας είπα και πιο πάνω δεν έχουμε πάρει ποτέ καμία ενίσχυση από το κράτος. Η αγάπη του κόσμου στηρίζει το έργο μας.

Ποιες υπηρεσίες προσφέρει η Κιβωτός σε παιδιά και γονείς;

Η Κιβωτός του Κόσμου έχει έναν μεγάλο αριθμό προγραμμάτων με τα οποία στηρίζει παιδιά και γονείς και γι’ αυτά έχει αναγνωριστεί πανελληνίως αλλά και διεθνώς, με τελευταία την βράβευσή μας με το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη που παραλάβαμε στις 9/10 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Στα προγράμματά μας στηρίζονται 600 παιδιά και εκατοντάδες οικογένειες. Πιο αναλυτικά υπάρχουν τα προγράμματα αναδοχής, τα παιδικά σπίτια φιλοξενίας, τα προγράμματα μαθητείας και ημιαυτόνομης διαβίωσης για τα παιδιά που ενηλικιώνονται, το κοινωνικό Παντοπωλείο & Φαρμακείοη κινητή οδοντιατρική μονάδα και αρκετές ακόμη δράσεις στήριξης.

πατηρ αντωνιος με παιδια

Ποια είναι η συμβουλή που θα δίνατε σε κάθε άνθρωπο που προσπαθεί να ανταπεξέλθει σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς;

Αυτό που θα έλεγα στους συνανθρώπους μας είναι αυτό που λέω και στα παιδιά μας. Δεν έχεις αυτό που θέλεις; Αγάπα αυτό που έχεις! Και απέναντι στη μιζέρια και την κακομοιριά δείξε το χαμόγελό σου και την ελπίδα σου και μην σταματάς να αγωνίζεσαι.Το μεγαλύτερο εφόδιο μέσα σ’ έναν κόσμο μίζερο είναι να κρατάς το χαμόγελό σου και την ευτυχία σου και αντί να καταριέσαι το σκοτάδι, ν’ ανάβεις το δικό σου κεράκι. Μέσα σ’ ένα κόσμο έρημο να έχεις θάρρος να επιμένεις, κόντρα πήγαινε, να ελπίζεις και συνέχεια ν’ ανθίζεις!

Διαβάστε ακόμη:

Αυτά τα βιβλία θα αλλάξουν τη ζωή σας προς το καλύτερο!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here